7
  • M2 #7
    Az emberek nagy részénél már két éve be is hozták. Alig van olyan, aki ne bukna el egy vakteszten. A szakemberek, akik tudják mit kell nézni, meg tudják, milyen körülmények közé kell bedobni a mobilokat, hogy elbukjanak.

    Az AI nem lebecsülendő. felismeri a témát és már az alapján tudja, hogy miként bűvészkedjen a pixelekkel. Ezek már nem is a valóságot adják vissza, hanem az alapján mesterségesen rajzolt képeket. A felhasználó igényéhez igazodva. Ezt egy DSLR soha nem fogja tudni, mert ott marad a fizikai leképezés célja.
  • Ender Wiggin #6
    Nemsokára a Phase One meg a Hasselblad is bezárja a boltot vagy telefont fog gyártani... :-))))
  • t_robert
    #5
    ezt azért kétlem.... egy telefonban soha nem lesz megfelelő optikai zoom a vékonyságuk miatt. egy digitális fényképezőgéptől nem várják el, hogy 9-10 mm vastag legyen a készülék. amúgy is jóval nagyobb optikákat lehet építeni egy digitális fényképezőgépbe, mint egy telefonba. átmérőben is.... a digitális zoom meg soha nem fogja felvenni a versenyt minőségben az optikaival...
  • kvp
    #4
    Egy telefonra is lehet rakni full frame-es szenzort es 50 centis teleobjektivet, csak picit vastag lesz tole. A sony valoszinuleg az egyszer eldobhato fixobjektives kompakt kamerakat hasonlitotta ossze a telefonokkal. Ezekben ugyanaz a szenzor van mint a telefonokban, sot gyakran ugyanaz a hardver is.

    A sony az osszehajtott optikakkal es a nagy feluletu szenzorokkal akar jobb eredmenyt elerni, tehat amikor a szenzor merete egyre nagyobb (akar teljes hatlap meretu), kozben a pixelmeret marad, tehat gigapixeles cmos szenzorokkal csinalnanak megapixeles kimenetet, kvazi kiatlagolva a pixeleket. Ez finom szoftveres zoom-ot is lehetove tesz, zoom-al negyzetesen aranyosan romlo kepminoseggel. Kepzeljunk el egy telefont, aminek az elolapja egy oled kijelzo, a hatlapja pedig egy orasi cmos szenzor egy vekony fresnel lencsevel.
  • barret
    #3
    Marketing. A szenzor mérete ,és a lencsék mérete határozza meg döntően a kép minőségét! És ez nem fog megváltozni...
  • Caro
    #2
    Nem egészen pontos amit írsz.
    Az f/2.8 valóban a rekesz, de nem mm, hanem fókusztáv/lencseátmérő (dimenziótlan).

    Lényeg a lényeg, azonos fényerő mellett a szenzor megvilágítása elvileg azonos. Nem teljesen, mert a lencsék sem veszteségmentesek, de kb. azonos.
    Viszont míg egy DSLR-ben egy bazi nagy szenzor van, a telefonokban soha nincs akkora. Egy full frame szenzor 24x36 mm, 840 mm2.

    A legendás fotós képességű iPhone 13 Pro-ban 44 mm2-es szenzor van f/1.5-ös fényerővel. Ezek egyáltalán nem lebecsülendő számok, de a full frame szenzorral összehasonlítva akkor kap azonos mennyiségű fényt, ha a full-frame-et f/6.8-as objektívvel párosítom.
    Fix obiknál simán van f/1.8, f/1.4, még nagyobb fényerejű is, de a jobb zoomok is elérik az f/2.8-at.

    Szóval persze, fejlődnek a telefonok, de elsősorban a szoftver ami nagyon jó bennük (és az tényleg jó). De a fizikát egy ponton nem lehet kicselezni.
    Néha előveszem még a régi D40-emet, és mindig meglepődök rajta, hogy milyen jó képeket lehet vele lőni, pedig az aztán tényleg egy marha régi DSLR, még CCD szenzorral.
  • Macropus Rufus
    #1
    hát én erre befizetek... Ha jól látom akkor majdnem mindegyik telóra f/2.8 van írva, ami ugye a rekeszméret. 2,8mm-es... A fényképezőm meg 55mm-es objektíve van és a rekesz mérete közel 10x akkora mint egy telefonnak. Hogy képben legyünk: ezek határozzák meg (kb.), hogy mennyi fény juthat be a panelre. (cmos, ccd, akármi) És ugye egy dlsr gépnek ennél nagyobb is lehet mindene. Szóval nem értem miért nyilatkozik a Sony olyanról amiről ő is tudja, hogy nem teljesen úgy van, ahogy állítja.