6
  • kvp
    #6
    A cikkben emlitett helyekbol a boszniai resz egyreszt az EU-n kivul van, masreszt a szerb hatarnal. Viszont legalabb olcsobb lenne a kitermeles mint az EU-n belul. A romaniai reszrol pedig minden banyaszati mereg a Tiszaba erkezne Magyarorszagra, ontozesre is alkalmatlanna teve ezzel a folyot, de ez az EU-t nem zavarja.

    Ezzel szemben hatalmas lelohelyek vannak Szerbiaban, Ukrajna keleti reszen es a Finn-Orosz hatar alatt. (az 1940-ben a Szovjetuniohoz kerult hatarmenti reszen jelenleg is banyasznak az oroszok, de ez a mezo atlog a jelenlegi finn teruletre is)

    Tehat igazabol eleg felvenni a szerbeket az EU-ba, visszafoglalni kelet Ukrajnat es a finn hatarmenti reszt az oroszoktol es akkor lesz is mit kitermelni. Persze egyertelmuen egyszerubb lenne katonailag vagy gazdasagilag megszallni Oroszorszagot, ott van majdnem minden.

    ps: Valojaban a szelturbinakhoz fembol nem kellene csak ontott vas es rez, csak a magasabb hatasfok eleresere hasznaljak a ritkafoldfem magneseket a generatorokban. Figyelembe veve, hogy a femekhez kepest mennyi muanyag, tehat mennyi koolaj kerul bele egy turbinaba, igazabol a ritkafoldfemek aranya elenyeszo. Ugyanez igaz az elektromos autokra, a vasoxid aksik, a sima Tesla fele 3 fazisu ketreces motorral osszekotve nem igenyelnek nagyon semmilyen ritkafoldfemet, csak amiket a szilicum alapu vezerloaramkorokhoz felhasznalnak. A litium ion cellas, neodymium magneses motoru europai tervezesu jarmuvekbe persze rengeteg ritkafoldfem kell.
  • Kissssss0 #5
    na akkor áruld el hogy fog hosszú távon megtérülni európának ha nekiállunk kitermelni az itteni szegényes nyersanyagokat európai bérezésekkel, európai munkakörülményekkel és biztonsági előírásokkal, főleg az olyan lelőhelyeken ahol eddig is gazdaságtalan volt a kitermelés?
    (mert az fix hogy a bányamérnököd és a gépkezelő munkásaid nem fognak egy segédmunkás fizetésért nekiállni melózni, legyen az akármennyire automatizált)

    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2022.05.27. 00:37:53
  • Sequoyah
    #4
    Te is csak kozepkori stilusu rabszolgamunkaban tudsz gondolkozni. Fejlett orszagok minimalberes gyerekmunka nelkul is tudnak termelni gepek es automatizalas segitsegevel.
    Persze rovid tavon mindig olcsobb kiszervezni valami olcso tavoli orszagba, de hosszu tavon mar nem eri meg. Most ra vagytunk kenyszeritve, hogy a rovid tavon koltseges, de hosszu tavon boven megterulo befekteteseket vegezzunk el.
  • Kissssss0 #3
    hát ha ez a végcéljuk hogy taccsra vágják magukat gazdaságilag ott nyugaton a méregdrágán kitermelt európai nyersanyagokkal... akkor hajrá, mert az fix hogy az európai munkás nem fog napi 2 dollárért dolgozni a bányában úgy mint afrikában a szorgos kis kezek.


    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2022.05.26. 12:17:01
  • barret
    #2
    Mi a gondod a hálózat túlterhelésével? :D
  • Kissssss0 #1
    "még több szélturbinára és napelemre van szüksége a kontinensnek"

    uram atyám... bernd schäfert meg az egész ződ bagázst ki kéne dobni végre.