7
 • Irasidus
  #7
  Azért pár dolgot tisztázzunk!

  1. Minden űrkutatási és űrhajózási projekt késik, ez alap dolog, így a cinizmusod értelmetlen, és félrevezető.

  2 Az USA-nak van egy műkódképes űrhajója, egy másik amit most tesztelnek, és a cikkben említett - harmadik - ami szintén idén beérik (a többiről nem beszélve amit éppen tesztelnek). Tehát az év vége előtt három modern űrhajójújuk lesz, szóval félrevezető amikor azt sugallod, hogy a csúszás bármiben is hátrányt jelentene, vagy ciki lenne. Mint ahogy az sem hátrány, ha egy programot leállítanak, hogy egy másikba kezdjenek, ebből nem az következik, hogy valamit rosszul csinálnak. És nem fognak ráfanyalodni, mikor már most is van úrelérésük, és idén még több lesz... ami meg hiányt szenved, azt pótolják hazaival, és hamarabb mint a negyedik pontomban leírtakat.

  3. Igazad van, az érdek nagy úr. Na és akkor mi frászkarika van? Na és?

  4. Az orosz űrprogram húsz+ éves késésben van, elég az Angarára, az Orel-re, vagy az új Kozmodrómra gondolni, miközben az USA-ban addig három űrhajót, több hordozórakétát építettek, illetve építenek, mire ezek ténylegesen elkészültek, elkészülnek, és ezekkel még mindig csak LEO-t érik el, miközben az USA a Holdat (is)... Szóval a késés ott brutálisan nagy, szóval az összehasonlítás és a cinizmus félrevezető.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.05. 19:06:29
 • emberz
  #6
  Ruszki propagandát folytató, hazug kommentelőket miért nem takarítja el innen az oldal?!?! Ez a sok putyinista hazudozás már baromira kezd törvénysértővé válni, nem gondoljátok?
 • NEXUS6
  #5
  Úgy legyen!
  De ugye az amcsi programok (is) folyamatos csúszásban vannak, most ugyan magas szinten pörög a haragszomrád az oroszokkal szemben és vissza (lásd ISS magára hagyása), de az ukrán háború is véget ér egyszer, aztán a kényszer, meg az szükség, meg az érdek nagy úr tud ám lenni, ha korlátozottak a források, mert pl. a szankciókkal önmagát is bűnteti az amcsi kormányzat is.

  Szal nehogy ráfanyalodjanak pár év múlva megint az orosz technikára, mint cigány a húgyoskörtére. ;)
 • asgh
  #4
  A Starliner kompatibilis a Delta IV, Falcon 9 és Vulcan Centaur hordozórakétákkal is, az ULA pedig 2021-ben bejelentette, hogy az Atlas V-t nem folytatják tovább, a maradék már lekötött 29-et lődözgetik.
  Ha a Blue Origin végre elkészül a BE4 hajtóművel, akkor az ULA is teljesen függetlenedik az orosz technológiától.
 • NEXUS6
  #3
  Nagy siker ez az orosz űrhajózás számára, hiszen az Atlas V első fokozata továbbra is orosz gyártmányú rakéta hajtóművet használ. ;)

  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.05.25. 11:24:24
 • kvp
  #2
  Megneztem az inditasi videot. Az orbital boost alatt nagyon sokat hasznalta a kormanyzo segedhajtomuveket es utanna elkezdett lassan a menetiranyra merolegesen elfordulni, tehat oldalazni. Eloszor korrigalt a rendszer, de aztan leallitotta a kis kormany fuvokakat is. (ez utobbi lehet egy foldi parancs volt, hogy most ne fogyjon ki a hajtoanyag meg a dokkolas elott) Sajnos itt elvettek a kepet, ugyhogy nem latszott, hogy vegul is porogni kezdett-e vagy sem.
 • asgh
  #1
  Igazából sokat javulnának az amerikai űrkutatás finanszírozásának korrupciós mutatói, ha a Starliner egyszer és mindenkorra bebukna, de a ruszkik közreműködését az ISS-ben sürgősen ki kell váltani valamivel, így sajna szükség van a Starlinerre, mert az képes lenne az ISS-t pályán tartani az oroszok nélkül is.