6
 • duke
  #6
  "Lítiumhiányra panaszkodik Elon Musk "

  Biztos lehetne neki valami más gyogyszert talalni.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2022.05.03. 00:18:26
 • inkvisitor
  #5
  Az igazi drága komponens a kobalt.
 • Munkas
  #4
  Kicsit félreértitek a cikket. A könnyű fémekkel (Li, Na, Al stb.) tele van a földkéreg, szinte mindenhol van belőlük, csak a kinyerésük költsége eltérő, de ezért nem fog senki háborúzni. Ahogy pl. a magyar alumínium ipar is évtizedekig virágzott, a rossz minőségű bauxitunk ellenére, mivel az oroszoknál még gyengébb drágább volt a timföldgyártás, a repülők meg kellettek.
  Épp ezért is mennek az ilyen olcsó könnyen hozzáférhető nyersanyagok irányába az akku fejlesztések. A mostani hiány sem maga a nyersanyag hiánya miatt van, hanem azért, mert a különböző lítium források kinyerésére még nincs elég gazdaságos technológia. Nem azért nincs mert olyan high tech lenne, hanem azért, mert eddig nem volt rá igény, és a bányák-gyárak felépítése évtizedekig tart. Ezt propagálta Musk.
 • bunny
  #3
  Inkább a lítiumot kéne elfelejteni ...
 • duke
  #2
  Most azert csodalkozom, hogy Elon Musk nem azt jelentette be hogy majd fuzioval allitanak elo litiumot. A litium csak 3-as rendszamu elem, szoval par hidrogen atombol pikk-pakk eloallithato. Igazan kezenfekvo megoldas, es amugy ennel mondott mar nagyobb marhasagot is ugy altalaban.
  Vagy lehetne szenatomot hasitani, abbol van eleg, es egy atombol ketto lenne. Szoval lenne megoldas, nem ertem miert ragaszkodik a banyaszathoz.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2022.04.24. 00:45:24
 • lammaer
  #1
  Fene, nem akarommegélni a nyersanyagháborúk korát.... jó lenne olyan generációnak lenni ahol nincs globális háború...