4
  • ostoros
    #4
    Nem azért szegények azok. Hanem azért, mert ha sok az erőforrás, akkor értékes ország lesz a gyarmatosítók számára. Ha ugyanis szegények az emberek, akkor olcsóbban termelnek ki. Az oligarchák pedig jellemzően együtt működnek a külföldi rablókkal, részesedésért.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2022.04.25. 19:50:24
  • Sequoyah
    #3
    "Resource curse". Minel tobb termeszetes eroforrasa van egy orszagnak, annal valoszinubb hogy az orszag szegeny marad.

    Az okok eleg jol ismertek. Az eroforrasokat konnyu egy (keves) kezben kozpontositani, ahonnan egyenes az ut ahhoz hogy egy par oligarcha meggazdagszik, az orszag tobbi resze pedig szegeny marad.
    Ezzel szemben a nyugati fejlett demokraciaban a legfobb ertek a jol kepzett munkaero, ami eredendoen nem kozpontosithato, mert a tudas nem levalaszthato az emberrol.

    Erdemes ebbol a szemszogbol vizsgalni a helyzetet. Vajon korrupt celbol kozpontositjak, hogy megszerezzek a hasznot maguknak? Vagy az ottani oligarchaktol veszik igy vissza allami kezbe, hogy a nep is hasznot huzhasson belole? Persze az elmondasuk szerint az utobbirol van szo, de ilyen kifogast maskor is hallottunk mar...
  • kvp
    #2
    Alapvetoen tamogathato otlet es itt elso sorban a kinai allam kiturasa a cel, de nekem a banyaszat allami kezbe vetele ismerosnek tunik Venezuelabol es hogy ott is mennyire valt be.
  • Agyturbinikusz
    #1
    A fehér arany, lehet platina, vagy éppen kokain is, igaz azt alapból nem bányászat útján nyerik ki, de a föld alatti alagutakban mostanában rengeteg van belőle.