28
  • MerlinW
    #28
    Nemtom én 10+ éve mindig ki tudtam cseréltetni minden Apple eszközömben az aksit. Ha sajnálod a 2000 ft szervíz díjat, akkor meg megveszed a hozzávaló cuccokat és megcsinálod magad otthon. 10 perces művelet.
  • Tntmaxy
    #27
    Helyes.
  • Caro
    #26
    Konkrétan volt ilyen beadvány a bizottságnak, kétszer is, hogy szabványosítsák a Li-Ion akksikat. Visszadobták.
    Persze a telefonok vannak a fókuszban, de bőven kallódik nekem is digitális fényképező, kamera, aminek semmi baja nincs, csak az akksi. A gyári horror pénz.

    De az a helyzet, ha nem az akku lenne a gyenge pont, akkor a gyártók csinálnának mást. Amíg neki az újból van a bevétel, ez a rendszer marad.
  • M2 #25
    "az Apple soha nem fog USB-C-t tenni a telefonjaira, előbb hagyja le a portot és tér át wireless töltésre"

    Az dupla nyereség nekik, mert hamarabb meghal az aksi, amit cserélhetnek a piaci ár háromszorosáért.

    Nem is értem, az EU miért nem inkább az akkumulátorok cserélhetőségének kérdésével foglalkozik inkább?
    Apple Watch, összes Airpods, mind kuka, amikor gyenge az aksija. Ez az EU szerint rendben van, de jujj, a csatlakozó formája, az mekkora baj!
    Utoljára szerkesztette: M2, 2022.04.23. 18:15:49
  • Nagybela28
    #24
    Éljen! Éljen!
    Megy a Lightning szabvány is a Firewire után. A kukába.
    Utoljára szerkesztette: Nagybela28, 2022.04.23. 15:16:20
  • saba30
    #23
    Én pl. a eszközök softver biztonsági frissítését is közel örökké kötelezővé tenném. Szervezzék ki vagy alakítsák át olyanná, hogy az müködjön, de oldják meg. Sokszor már csak ez is az oka, hogy valaki már újat vesz.
  • Caro
    #22
    Ez tök jó lenne, de félek hogy nem mostanában fog ilyesmi megvalósulni.
    És az okés hogy most a töltőport szabvány lesz, és talán a töltőt nem kell majd kidobni, de itt van ez a rengeteg általad felsorolt módszer, amivel elavulttá tudják tenni a terméket így is.

    Lehet egyszerűen csak ki kellene írni az árcédula mellé a várható (támogatott) élettartamot, és az így kialakuló éves "díjat".
  • Caro
    #21
    Azért nem egészen erről van szó. A szabványokat pedig konkrétan NEM az ipar határozza meg, hanem szabványügyi testületek (amikben természetesen azért ők is ott vannak), és aztán az EU-ban bizottsági jóváhagyással lesz ezekből a szakági szabványokból EN szabvány.

    Szép világ lenne, ha nem létezne szabványos izzó foglalat, stb. Bár igen, megvannak a törekvések arra, hogy mindenhez csak a sajátját vehesd, az emlegetett autóipar különösen megy ebbe az irányba.
  • Caro
    #20
    Szép törekvés, de ha tippelnem kell az Apple soha nem fog USB-C-t tenni a telefonjaira, előbb hagyja le a portot és tér át wireless töltésre.
    És igen, a másik dolog amit itt emlegettek, hogy majd megoldja hogy csak másik Apple termékkel működjön... ismerjük a hozzáállásukat.
    Azt nem értem ezt a szemetet miért veszi bárki. Igaz, hogy a konkurencia (Android) se jobb, tán ezért.
  • Kissssss0 #19
    +1
  • yesname #18
    Kevered a szezont a józan ésszel. Ezek a dolgok nem mérvadó szellemi termékek, hanem azt a célt szolgálják hogy saját magukhoz láncolják anyagilag a vevőket.
  • barret
    #17
    Nem látom a szoftverfrissítéssel lerontott teljesítményű eszközöket.Ezt kihagytad :)
  • Dodo55
    #16
    Erre a megfelelő tájékoztatás - tájékozódás megoldás lenne, hiszen nem 1-2 gyártó van, ugyan pont pl. az EU nagyon durván belekotor a versenybe a vérlázítóan korrupt emissziós szabályozásokkal, de azért van így is verseny. És ha pl. kellőképp tájékozódnának a 100-as számú flottákat vásárló / leasingelő / bérlő cégek is (még ha épp nincs is direkt jelentkező javítási költség, magában az üzemképtelenség is időarányos kár!) egyes gyártók fogyasztóellenes merényleteiről, akkor máris a csőd fenyegetné őket, a korrekt(ebb) gyártók felé terelve a piacot.

    A figyelemfelhívós ötlet meg egyébként nem hülyeség, nekem is megfordult már ilyesmi a fejemben az évről-évre botrányosabb minőségű termékkínálatot látva. És akkor tényleg nem kell betiltani semmit sem, nincs korlátozva a piac, csak korrektül figyelmeztetve a vásárlók, pl:
    - "Csak speciális gyártói felszereléssel javítható termék!"
    - "Csak a burkolat roncsolásával cserélhető akkumulátor!"
    - "Iparági szabványos tartozékokkal nem kompatibilis termék!"
    - "A termék vételára által nem fedezett, mesterségesen zárolt feláras funkciók!"
    - "A jótállási idő kétszeresét meg nem haladó tervezett élettartam!"
    - "Mesterségesen korlátozott funkciók / teljesítmény fizikailag azonos felépítésű testvértípushoz képest!"
    - "Gyártó lehetősége a termék funkcionalitásának figyelmeztetés / jóváhagyás nélküli távolról való módosítására!"
    - "Használati adatokat gyűjtő termék!"
    - "Legalább 1,5x-es biztonsági/minőségi túlméretezés nélküli műszaki megoldásokkal tervezett termék!"
    - "A hagyományos anyagfelhasználás átlagos minőségi jellemzőitől elmaradó környezettudatos anyagfelhasználás!"

    Minden mást meg meg már megoldana az ezekkel a figyelmeztetésekkel beinduló "természetes szelekció" a piacon... És persze egy-egy figyelmeztetés elmulasztása bűncselekménynek kéne, hogy minősüljön.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.04.22. 18:42:12
  • Akva
    #15
    " Ez olyan mintha betiltanánk az összes Hondát, mert nem lehet Ford fényszórókat beléjük építeni. Vagy az összes nyomtatót, mert csak a saját toner-jük megy beléjük. Az összes szuperautót, amibe egy kisebb ház ára egy saját alkatrész és nem pótolhatók mással (McLaren, Ferrari, Lambo, stb) és még sorolhatnám."

    Nagyon jól mondod! Ezeket mind be kéne tiltani. Illetve akkor lehet engedélyezni, ha minden környezetvédelmi költséget ezek a kurvára innovatív cégek fizetnek. Mindent!
  • kvp
    #14
    "A német autóipar a legkártékonyabb a világon. Gyakran elromló környezetszennyező hulladékokat dobnak szándékosan a piacra, büntetlenül."

    Akkor drukkoljunk, hogy betiltsak az orosz gaz es olaj exportot a nemetek. A szamitasok szerint a 10 eves atallasi ido alatt az osszes nemet ipari ceg megszunik vagy felvasaroljak (pl. a kinaiak). Az USA autoipari cegei mindkettot nagy mertekben tamgogatjak.

    Viccen kivul keressetek ra right to repair videokra a neten. A legtobb ceg megprobal a jarmuiparban is bevezetni olyan megoldasokat, ami javithatatlanna tenne az autokat. Pl. csak az adott autogyarto kerekevel menjen a kocsi, amit a kerekben levo nyomas szenzorok sorozatszamaval erhetnek el. Meg ket azonos tipusu auto kozott sem lehetne felcserelni a gumikat, mert akkor letilt a szamitogep es csak a gyarto szervize tudja helyreallitani. Ha igy megy tovabb, akkor tenyleg csak berelni lehet majd a kocsikat, havi rendelkezesre allasi alapdijert es online bankszamlarol on the fly levont kilometer dijert, kulon dijszabassal a foldrajzi hely, az utszakasz tipusa es az aktualis sebesseg es idojaras fuggvenyeben.
  • Bruce_Willis
    #13
    Én örülök a szabványosításnak mert az összes apple által gyártott kábel egy rakás fos. Nagyon hamar tönkre megy, nem győzöm cserélgetni.
    Ugyanakkor nincs igazad, Merlin nagyon jó példát hozott.

    "Hozzáállásoddal a veszélyes termékek is árusíthatóak lennének"

    Ez butaság. Semmi ilyesmiről nem volt szó, pusztán autók, tárgyak és azok alkatrészeiről.
    Ha a veszélyes termékeket valóban ki akarná tiltani az eu, akkor már rég nem lenne wolkswagen az utakon.
    A német autóipar a legkártékonyabb a világon. Gyakran elromló környezetszennyező hulladékokat dobnak szándékosan a piacra, büntetlenül.
  • kvp
    #12
    Az ipari forradalom elso lepeseinek egyike a csavarok szabvanyositasa volt. Persze kezdetben letezett rengeteg szabvany, de ezek egyre csokkentek es mara csak az angolszasz es a metrikus maradt, mindenfele szabvanyos meretben. E nelkul minden termeket amiben csavar van, a mai napig egyesevel, manufakturalis korulmenyek kozott kellene gyartani es ket egyforma termek se lenne alkatresz kompatibilis.

    A briteknel jo ideig halozati dugo nelkul arultak minden elektromos keszuleket es a vevoknek kellett ra dugot barkacsolniuk, olyat amilyen a hazukban volt. Volt olyan akinek tobbfajta, ezert ha egy kabelt megcsinalt az egyik konnektorhoz, akkor sokszor nem tudta atdugni a masikba. A szabvanyok itt is lehetove tettek, hogy mara mar csak fel tucat eltero dugo legyen az egesz vilagon.

    Aztan ott van az elektromos rendszer. Japanban teruletenkent eltero a rendszer, 100-110V kozott, 50 es 60 Hz-en, mig az USA-ban 120 es 240V-osak a csatlakozok 60Hz-en (lasd: split phase power), Europaban pedig 220-230V 50Hz. Elsosorban emiatt terjedtek el a 100-240V 50/60Hz-es univerzalis adapterek, cserelheto dugoval, igy egy termek haszanalhato a vilagon mindenutt.

    A telefon csatlakozoknal is letezett regen 1001 fele szabvany, igy minden keszulekhez volt egy csak hozza valo adatkabel es tolto. Az USB szabvany lehetove tette, hogy egyseges adatatvitelt hasznaljanak a keszulekek, igy mindet ossze lehetett kotni a szamitogeppel (kiveve Apple, annak specialis szoftver es kabel kellett). Aztan a toltoknel is letrehoztak a kinai allami szabvanyt, a mikro usb-t, amit kotelezo lett minden ottani gyartonak kovetnie. Egy ideig a Samsung mast hasznalt meg, aztan feladta. Az Apple kitartott a sajatja mellett. A mikro usb helyett megjelent az USB C, ami nem valtja ki az USB A-t es a ritkabban hasznalt USB B-t, csak kiegesziti, egy a mikro usb-nel stabilabb es gyorsabb csatlakozoval. Az Apple ugy dontott, hogy marad a sajat regi csatlakozojanal, ami csak usb 2-t tud, 3-at nem. Az USB C tudja az usb 3-as szabvanyt, mind toltesben, mind adatatvitelben.

    A tervek szerint a kovetkezo kabelek maradnak:
    1. USB A - USB B, ipari eszkozokhoz (nincs benne toltesi lehetoseg)
    2. USB A - USB C, kisebb, mobil eszkozokhoz (van benne toltesi lehetoseg)
    3. USB C - USB C, usb on the go esetre (mobil-mobil, van toltesi lehetoseg is)

    Ez lefedi a teljes felhasznalast. Pendrive-ok eseten ha helyesen kezeli az usb otg-t, akkor van rajta USB C csatlakozo (is), kapni ilyet mar ma is. A csak A-s valtozatok USB A portos desktop gepekhez valok, ahol a mechanikai rogzites is a csatlakozo dolga. (az USB C-nek nincs igazan teherbirasa)

    Barmit is dont az EU, lesz uj kinai allami szabvany es az varhatoan USB C lesz, tehat ha idoben helyesel az EU, akkor nem a feje folott hozzak meg a dontest, mint legutobb a mikro usb eseten.
  • M2 #11
    Személy szerint a Lightning csatlakozót jobban szeretem, a kisebb mérete és robosztussága miatt. Apple kábelt és tartozékokat soha nem vettem, mert borzasztóan gyatra minőségűek, drágán.

    De ha jön az USB-C-s iPhone, az sem fog különösebben zavarni.
    Legyen akkor mindenen az, az idők végezetéig. (merthogy innen kezdve leválthatatlan lesz)
    Utoljára szerkesztette: M2, 2022.04.22. 13:22:08
  • Tetsuo
    #10
    A szabványok meghatározása nemzeti, illetve többnemzeti konszenzus feladata még mindig.
    Hozzáállásoddal a veszélyes termékek is árusíthatóak lennének, nem lehetne azokat betiltani, hiába sértik a szabványokat, mert "saját szabványuk" van. A fogyasztó megtévesztését pedig úgy kerülhetik el, ha kis cetlin közlik, nekik más a szabványuk, az ő termékük más kockázatot, paramétereket hordoz, mint a többi. Így a vásárló döntése, hogy miből mennyit enged a pénztárcája telítettségének függvényében - ez már szélesebb liberalizmus lenne. (Az anarchia mega legszélesebb.)
    Természetesen kellenek a szabályok és a nagyobb cégek önkényének, hatalmának regulázása, úgy tud működni egy rendszer, egy társadalom.

    Az elterjedt csatlakozóverziók számának csökkentése (általánosságban) egyértelműen pozitív dolog. A módot lehetne kritizálni, vagyis azt, ahogy és amiért az unió fellép valami mellett, valami ellen.
    Itt konkrétan az USB jobb megoldás, mint a Lightning és a kettő már sok ugyanarra a feladatra.

    Hogy ez csak egy csepp a tengerben és a másik oldalon óriási pazarló az EU és szabályozása? Az egy másik történet.
  • wraithLord
    #9
    Igen, csak itt már túl vagyunk azon, hogy "ha nem tetszik, nem veszi meg". Ezek óriáscégek, amik monopolizálnak vagy monopolizálni próbálnak, és/vagy egy komolyabb állam politikai nyomásgyakorló-képességével rendelkeznek. Akkora piacuk és akkora presztizsük van, hogy ahol szar van ott van légy is alapon "bármit" kitalálhatnak és elterjeszthetnek, és ezt nem ártana valahogy kordában tartani.
    A cégeknek egyetlen érdeke a profit (ami nem rossz, vagy jó, hanem tény), valakinek az ember és a bolygó érdekét is képviselnie kellene. Ezt régen az emberek maguk oldották meg, ma már inkább csak lájkolnak meg diszlájkolnak.
  • MerlinW
    #8
    A szabvány jó dolog. Az EU a mi érdekeinket képviseli. Ugyanakkor, ha a másik oldalt is figyelembe vesszük, ha én készítek egy piros kockát, nehogy már bárki megmondja nekem hogy az zöld legyen. Apple-nek vannak termékei és azok úgy működnek, ahogy. Ez olyan mintha betiltanánk az összes Hondát, mert nem lehet Ford fényszórókat beléjük építeni. Vagy az összes nyomtatót, mert csak a saját toner-jük megy beléjük. Az összes szuperautót, amibe egy kisebb ház ára egy saját alkatrész és nem pótolhatók mással (McLaren, Ferrari, Lambo, stb) és még sorolhatnám. Van egy szellemi terméked, senkinek sem kellene hogy beleszólhasson. Ha nem tetszik, nem veszi meg a vásárló, a cég meg rájön ha hibázott - és ilyenről nincs szó jelenleg. Ennyire egyszerű.

    Betilthatnánk az összes Android telefont is, mert nem lehet lightning csatlakozóval tölteni őket. A szabványokat az ipar határozza meg, nem valami globális hatalom, semmi jogi alapja nincs.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2022.04.22. 11:14:50
  • wraithLord
    #7
    Szerintem lassan úgyis váltanának USB-C szabványra, mert már több a vezetéknélküli fej-/fülhallgató, mint a vezetékes, szóval már nem olyan jó üzlet proprietary csati szabványra szedni a licenszdíjat.
  • csulok0000
    #6
    Végre...
    Am az Apple megérdemli. Eddig is szinte mindenki tudta, hogy csak azért csinált saját csatlakozó típust, hogy ne legyenek olcsó csatlakoztatható eszközök a készülékeihez... Hanem csak is általuk készített, vagy tőlük licencelt termékeket lehessen használni ami rengeteg bevételt jelentet. Amikor kitalálta ezt a hülye csatlakozót, az Eu már akkor is tervezett évek óta egy egységesítést, csak akkor még a microUSB-vel. és röpke 6 év alatt úgy ahogy el is fogadták 14-ben :D De az Apple-nek akkor is szembe kellet mennie mindennel. De sztem itt is megfogják oldani, hogy ne lehessen bármilyen USB-C-s eszközt használni, csak ami Apple chipet tartalmaz....
  • dyra
    #5
    végre már valami értelmes dolog. Az innováció dumát hagyjuk. Ellep minket a szemét az ilyen dumák miatt. Hagyjuk, már, hogy nem tudnak egy szabvány rendszert kitalálni. És igen legyen minden Type-C. Kb mindenen is.
  • Ombika
    #4
    Te sem egy eles kes vagy a fiokban!
  • Bruce_Willis
    #3
    Szerencse hogy nem hozzád hasonló idióták hozzák a törvényeket.
  • duke
    #2
    Remek. Mar csak azt kene megoldani, hogy a hulye oprendszeruk helyett, Europaban kizarolag androiddal telepitett telefont aruljanak.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2022.04.22. 01:09:19
  • CairoJack
    #1
    Ez így nagyon jó, csak akkor lesznek kedvesek a gyártók a pendrive-okat és különféle dongl-öket is C végződéssel szerelni, mert szerintem az botrány, hogy egy mai ultrabook-on már nincs kb. USB A port, de minden faxom kütyü, amit csatlakoztatni lehetne ezekbe, USB-A!!!!