8
 • Agyturbinikusz
  #8
  Azt ne felejtsd el, hogy nem kötelező 32GHz oscillator hozzá, hiszen 32db 1Ghz alapú megoldással kiváltható, csak fázistolást kell alkalmazni. Én így oldanám meg a problémát.
 • kvp
  #7
  "Annyi pontosítását hozzá teszek, hogy nem tudom a vívó frekvencia nagyságát, nem találom sehol. Csak sejtem."

  PCIe 5.0 eseten ez 32 gigabaud, tehat hibajavito kodolas elott kb. 32 Ghz. Ez azt is jelenti, hogy ha nagyon akarna az emberiseg, akkor tudnank 32 Ghz-es CPU-kat is gyartani. A leggyorsabb amit egy perc google-el talaltam 64 Ghz-es, de az egy dedikalt DSP. Ez mar nagyon a szilicium felso limitje kozeleben van es valoszinuleg darabra szamoljak az ekkora frekvencian mukodo tranzisztorokat minden chipben. Ennek ellenere mar van cpu tamogatas PCIe 5.0-ahoz is. Hagyomanyos gyartastechnologiakkal valahol a CPU-k belso orajel frekvenciajanak duplajanal all meg amit meg ar/ertek/teljesimeny/fogyasztas szempontjabol megeri hasznalni. Ez manapsag a PCIe 4.0 16 Ghz-e, az uj 5-8 Ghz-es intel CPU-k eseten. Ha az intel tudna gyartani 4 nm-en is, akkor lenne ertelme felfele menni, igy csak a fogyasztast es a CPU-k arat toljak fel az ujabb PCIe-k tamogatasaval az egbe.

  A PCIe 6.0 uj kodolasaval ket nagy baj van: Egyreszt tul komplex aramkoroket igenyel a korabbi NRZ digitalis jelekhez kepest, masreszt nagymertekben megno a hibarata, ami miatt erosebb hibajavito kodolas kell, ami viszont csokkenti a hasznos savszelesseget es noveli a hibazas eseten bekovetkezo nem determinisztikus ideju ujrakuldesek szamat. Nem mintha az 5G mobiltechnologia felso savjainak oriasi frekvenciai vagy a tervezes alatt allo 6G-s technologia infrafenyt hasznalo megoldasa sokkal stabilabb lenne.
 • Agyturbinikusz
  #6
  Teljesen hobby, csak elektronikát tanultam és értem mit jelent egy pár pikó Farád egy adott jelvezetek esetében.
  Annyi pontosítását hozzá teszek, hogy nem tudom a vívó frekvencia nagyságát, nem találom sehol. Csak sejtem.

  Különben hülye villanyszerelő vagyok, aki dolgozott teljesítmény elektronikai berendezéseket gyártó helyen, és ott is mindenben beleokoskodott.
 • Nabateus
  #5
  Igy van, ezt mindenki tudja! :)
  Wow, respect. Gondolom nem csak hobbi, vagy masodallas a szakacskodas mellett.
 • Agyturbinikusz
  #4
  Azért mert most már analóg jelet modulalnak fázis helyzet szerint, és abba kódlják az információt.
  Ehhez szükséges volt egy technológiai fejlődés, mert a kódoláshoz szükséges megoldások nem egyik napról a másikra születtek meg.
  Míg a vivő frekvencia maradt annyi amennyi, addig az adott órajel ciklusba képesek 2X annyi adatot sűríteni a PAM köszönhetően.
  Így a vívó frekvencia növelése nélkül, de az AM frekvencia duplázása miatt, duplázódott a sávszélesség.

  Ahhoz hogy a PAM sűrűbben tudjon modulalni ahhoz szükség van olyan félvezetőkre amelyek lassan a GHz tartományban üzemelnek. Emellett a csatornák (sávok) szinkronizálasát is meg kell oldani. Ehhez mind olyan technológia kell ami képes pl az órajelet tartani és kompenzálni eszméletlen pontossággal, és a fizikai implementacióból adódó különbségekkel is meg tudjon birkózni.

  Vagyis valaki azt mondta ez lesz a PAM4 valószínűleg 10 évvel ezelőtt, csak akkor még fasorban sem volt a fizikai megvalósítása. Most jutottunk el oda, hogy meg is tudjuk csinálni.
  Tudod ezt nem 6 nap alatt teremtették....
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.19. 13:23:09
 • Yodafon
  #3
  Az en GPUm meg meg mindig PCIE2.0-n docog ?
 • Tetsuo
  #2
  Mi az oka, hogy mondjuk a 4.0 idején nem, most meg már el tudnak érni ilyen sebességet? Miért nem valósították meg ugyanezt a lépést évekkel ezelőtt?
  Merőben új vezetékgyártási technológia? Új, komplexebb kódolás, amihez néhány évvel ezelőtt nem lehetett gazdaságosan chipet építeni? Nem hiszem.
 • Agyturbinikusz
  #1
  Nem csak a szerverpiac fog ebből profitálni, hanem Mindenki, hiszen kevesebb PCI-E sáv kivezetése mellett (fele annyi) megmarad a potenciális sávszélesség, ergo a laptopok az elsők akik jól járnak, a második a desktop piac, hiszen a procibol jövő sávokból fele annyi ellátja ugyan azt, vagyis több marad szabadon. Nem kell azon agyalni hány Sáta mehet együtt egy NVME meghajtóval miközben bent csücsül egy X16 foglaltban a videokártya ami 16 sávot kér.