3
4K ProRes zökkenőmentes lejátszása asztali gépről, vagy media playerről?
  • Lui87
    #3
    Szia!

    köszi a választ!

    a VLC-s megoldást már néztem, konkrétan áll a videó képe és a lejátszás meg megy. :O
    Másik fórumon rávilágítottak, hogy az alaplapomon lévő HDMI (mint kiderült, 1.4) nem képes kellő mennyiségű adatot továbbítani a megfelelő minőségű lejátszáshoz, hiába tudná a tv(HDMI 2.0). És erre még rájön a fullba járatott CPU..

    A MPC-t még megnézem, van amit az visz jobban, mint a Daum PotPlayer, de még nem volt erőm/szakértelmem a beállításaiban elnézelődni.

  • Dodo55
    #2
    Szia!

    Nincs gyakorlati tapasztalatom, de ami rögtön feltűnt:
    - "bitrátájuk 600 - 1000 Mbit/s", "Egyedül rendszer-SSD-re átmásolva"
    => Ez a bitráta kb. pont egy 7200-as HDD maximális lineáris olvasási teljesítményének a környékén van. Egy SATA3 SSD-nek pedig már úgy kb. 3-4 ezer mbps, ha NVMe, akkor meg mondjuk úgy 16 ezer. És akkor ugye HDD esetén a töredezettség is elég erőteljesen játszik. Az egyik gyengepontnak tehát mindenképp az tűnik, ha HDD-ről próbálkozol.

    - "24 és 25 FPS általában", "nem elég "smooth"
    => Ez rendszeres téma, hogy a 24-25 fps csak bizonyos feltételek megléte esetén smooth az emberi szem számára, konkrétan a legminimálisabb érték, ami smooth esélyes. Ha "igazi" felvételekről van szó akkor az egyik feltétel pipa, viszont pl. ha mondjuk előtte 20 percig 60fps-es Youtube videókat néztél, akkor a szemed is hozzászokik kicsit a jóhoz és fel fog tűnni a különbség.

    - "Daum PotPlayer"
    => Nem tudom ez mit tud, de gyors Google keresés után látok olyanokat, hogy pl. a VLC OpenGL output beállítással (Tools -> Preferences -> Video -> Set "Output" to "OpenGL video output for Windows") állítólag szépen boldogul a feladattal, illetve bő egy évizeddel ezelőtti tapasztalataim szerint a Media Player Classic / MPC-HC volt elég jól idomítható ezer féle formátum megfelelő teljesítménnyel való lejátszására gyengébb gépeken is, így esetleg az is megérhet egy próbát.
  • Lui87
    #1
    Sziasztok!

    Azt már régóta tudom, hogy van itt sok hozzáértő ember, így kérdésem/kérésem hozzájuk intézném.

    Eléggé speciális problémám leírása:

    3-4 perces .mov formátumú videóklippeket néznék ProRes codeccel. Amíg 4 - 7 GB egy fájl és 1080p, nincs baj.
    De szeretném, ha mennének a 4K ProRes movok is, bitrátájuk 600 - 1000 Mbit/s, 24 és 25 FPS általában, 14 - 35 GB közötti egy 3-5 perces videó.
    (érdekesség, hogy a 4K mp4-ek 2-3 GB-is jók, de 4-5 GB-körül, illetve ha 5K mp4, nagy mérettel/bitrátával sem megy. akad, szanaszét)

    Jelenleg PC-ről lejátszva, HDMI-n át 4K TV-n nézem Daum PotPlayerrel a 1080p-seket, gond nincs (CPU 35 - 50% - on). 4K-nál maxon pörög, hang szaggat, kép megy, de elcsúszik (ha csak 9 GB körül van a 4K, akkor még jó. 12-13 után már nem). Egyedül rendszer-SSD-re átmásolva, onnan Quicktime Pro-val nézve megy többé kevésbé jól (ritkán akad, nem esik ki a szinkronból, de nem elég "smooth").
    Kis túlzással azt szeretném, ha le tudnám ezeket a fájlokat játszani, mintha csak egy másfél órás 15 GB-os bluray mkv HD rip lenne, olyan "tökéletességgel".

    Jelenlegi gépem (2015-ben vettem, tudom, régi, de amúgy meg tökéletes):
    QuadCore Intel(RM) i5-6500 CPU @ 3.20 GHz
    ASRock Z170 Gaming K6
    Intel(R) HD Graphics 530
    RAM: 8 GB
    Win 10 Pro 64bit

    (* volt már benne tesztelésre 2 x 8 GB RAM is, semmit nem javult, sőt)
    (* volt már benne erősebb videókari rakva: Gtx 1060 . Semmit sem javult.)

    Bármilyen megoldás érdekel:
    - Akár valami külső, felső kategóriás média player, amihez tudok csatlakoztatni 3.5"-os HDD-t, amit meg mondjuk HDMI-vel a 4K-tv-hez, úgyis TV-n nézném a klippeket. Van ilyen egyáltalán? ProRes codec miatt nehézkes gondolom.
    ezt néztem: Dune HD Max Vision 4K de megilyeszt a Dolby vision leírás, a TV-m meg nem Dolby vision kompatibilis, lévén: SAMSUNG - QE55Q70RATXXU 55" Smart 4K Ultra HD HDR QLED TV. Nehogy aztán meg az legyen a baj majd..

    - Tudom, vegyek Apple gépet, elvégre a ProRes az ő találmányuk, de nem ismerem, ráadásul tuti rohadt drága is lenne. Gondolom még egy alap példány is... de vajon menne az alap gépen egy 25 gb-os nagy 4k ProRes egyáltalán?

    - Nem kell gamer konfig, nem akarok ANNYIT költeni rá. Csak ésszerűen. Nem játszok, sosem, nem is fogok, sőt nem is akarom ezeket a 4K ProRes-eket szerkeszteni, vágni. Csak megszeretném nézni. Semmi több. viszont ettől még egy bizonyos fokú erős gépre lenne szükségem úgy érzem főleg CPU terén. De mennyire erős?.. És egyáltalán.. integrált videókari (mint most), v inkább + videókártya külön?..

    - Ha jól érzem, jelenlegi gépem továbbfejlesztésével nem jutnék el sehogysem a kívánt szintre. Kb mindenből új kéne ezért talán a mediaplayer opció kényelmesebb lenne, de kérdés hogy a "kodektámogatottsága" meddig él, frissíthető e , stb.


    Abban is benne lennék, hogy akinek van olyan gépe amiről úgy gondolja, hogy bírná gond nélkül ezt a minőséget, akkor teszek fel egy full videót, tesztelni és elküldöm PM-ben.
    Nyilván az lenne a cél, hogy a CPU ne egyen többet 40 %-nál 4K ProRes nézés mellett.. mert pár év és talán jönnek a 5-6K PRoResek....

    Bármilyen építő jellegű javaslatot szívesen fogadok.