11
  • lammaer
    Na, éppen szembejött velem egy poszt facebookon a házépítők csoportban.

"Sokat hallottam/olvastam mostanában arról, hogy néhány építőanyag ára nagyon elszállt, többek között az acél és a hőszigetelő anyag,
    de még sorolhatnám.
    Utána néztem 1-2 országban, hogy ezek az anyagok mennyibe kerülnek küldföldön és mennyibe nálunk.
    Ezt találtam.
    (természetes minden adat mellé tudnék URL-t csatolni (helyi tüzép árakkal), de ezt itt most kihagynám -> google)
    Acélárak:
    Lengyelország: 475 Ft/kg
    Olasz, Spanyol: 430 Ft/kg
    Magyarország: 690 Ft/kg

Hőszigetelés: (EPS 100x50x10 cm)
    Német: 3800-4600 Ft/m2
    Szlovákia: 3450 Ft/ 3m2 !!! (igen, 3 m2)
    Magyarország: 4000-4300 Ft/m2"

Aztán rengeteg komment, hogy hogyan rendelnek inkább ausztriából, szlovákiából meg lengyelből mindenféle építőanyagot, mert mindenütt olcsóbb mint idehaza. Még szállítással is.

forrás: link

lehet zárt csoport, ezesetben sry.

Lényeg: ahogy lentebb írtam, általában a magyar kereskedelem az, ami egy jó nagy lapáttal rátesz az árakra, ha felmennek az árak azonnal követik, ha lemennek akkor meg extraprofit.

Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.04.01. 00:08:54
  • Dodo55
    "Én lennék a legboldogabb ha nem igy lenne, de amit írtam nem kishitűség, hanem tapasztalat."

Nem szerettem volna ezt feltétlenül rádsütni, csak azért hoztam fel, mert szerintem egy-egy társadalomnak a beállítottsága sokat számít e tekintetben a kereskedők árainak alakulásában (is) és ez most nagyon aktuális kérdés amikor épp kialakult váratlanul egy brutális túlkínálat a készletekben. Mert nem mindegy, hogy azt látják, hogy mindenki fejlesütve búslakodik a magas árakon (majd szó nélkül kifizetik azokat), vagy pedig hangosan, de kedvesen kiröhögjük a kereskedőt ilyenkor, hogy ne viccelj, ennyit sem én, sem más nem fog ezért fizetni, de itt a fele és még mindig jobban jársz, mintha mástól venném meg vagy elhalasztanám a vásárlást és csak akkor jönnék vissza, amikor már könyörögsz, hogy a feléért vigyem el mert fél éve áll a raktáradban benne a pénzeddel együtt. Ha a többség így viselkedne, akkor sokkal igazságosabb viszonyokat teremthetnénk magunk körül. Szó szerint nevetve.

Hozzátesztem b2b viszonylatban rengeteg ilyet nézhettem végig, csak ott ugye egy-egy cég önmagában tud akkora forgalmi értéket képviselni egy-egy üzletben, hogy ez egy csapásra működjön, a fogyasztói piacon viszont a fogyasztók elegye kell, hogy a megfelelő hatást egységesen ki tudja fejteni.

És megismétlen ennek most van jelentősége, nyilván amikor tényleges kínálati problémák voltak az elmúlt években, akkor sok mozgástér nem nagyon maradt sehol.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.03.31. 19:00:53
  • Dodo55
    "az általad említett 1650-s kártyák meg az új gamekhez semmit nem érnek már a 2060-s meg nagyon hamar szintén kevés lesz normálisan játszani ezekre kár pénzt kiadni"

Tudom, de épp ebből látszik, mármint abból, hogy dugig vannak ezekkel (is) a nagykerek polcai, hogy elkezdett a kalapács nagyon nagy lendülettel visszafelé lendülni. Minél tovább húzzák a radikális árcsökkentést, annál nagyobb eséllyel "rohad" rájuk a készletük nagy része, mert ha a PoW mining végével még ebben az évben a használt piacra ömlik milliónyi bányászkártya, akkor akinek ekkora teljesítmény elég, azokat fogja venni aprópénzért és ezek meg könnyen örökre ott maradhatnak nagy számban eladatlanul vagy max beszerzési ár alatt eladva.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.03.31. 18:40:00
  • Fearboy
    Külföldről is lehet rendelni bármit. Ha olcsóbb megveszed. Ennyi.
  • lammaer
    Hát, sok kollégám meg ismerősöm kiment és csak a töredéke jött vissza...

De legyen igazad, és nem magyar jellemző, a végreedmény ugyanaz: ETTŐL marhára nem lesz árcsökkenés idehaza, legfeljebb kint se.

De hadd ne mondjam, melyik az a nemzet akinél népszerű "a dögöljön meg a másik tehene is" hozzállás :D
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.03.31. 16:31:08
  • HöfEE
    Ez a kapitalista világban mindenhol így szokott zajlani, egyáltalán nem magyar jellemzö. De higyjetek nyugodtan abban, hogy itthon minden szar, külföldön meg minden jó. Ajánlom hosszabb ideig egy nyugati országban tartózkódást és hétköznapok megtapasztalását.
  • lammaer
    A magyar mentalitásra nagyon jó példa, hogy pl az áfacsökkenés bizonyos termékeknél (élelmiszeripar) sohasem jelent meg a kiskereskedelmi árakban. Nem gondolnám hogy az IT szektoran tevékenykedő kereskedők ebből a szempontból.
    Én lennék a legboldogabb ha nem igy lenne, de amit írtam nem kishitűség, hanem tapasztalat.

Idehaza bármi történjék is a világban, az árak sohasem mennek lefelé, olyankor a kereskedő szépen benyeli az extraprofitot.

• Relixo
    Nem értem mi a gondod? :) Aki lentebb írta "magyar magyarnak kivájja a szemét hozzállás" full igazat mondott...ha ezt te nem látod be akkor bizony álom világba élsz! :P
    Tudod nem hiába van erre már egy vicc is :
    Az első kondér alatt vígan lobog a tűz, a kondér mellett egy tábla:
    NE MÁSSZ KI! Lucifer kérdésére az ördög így felel:
    - Ezek itt a németek. Tüchtig nép, betartják a szabályokat.

A következő kondér is mintaszerű, ám tábla helyett itt egy géppisztolyos őr áll.
    - Ezek itt az oroszok. Ha valamelyik megpróbál kimászni,
    az őr a géppisztollyal visszakényszeríti.

A harmadik kondérnál is minden stimmel, de Lucifer felvonja szemöldökét:
    - Nem látom az őrséget, és tábla sincs.
    - Ide nem is kell, ezek a magyarok. Ha egy megpróbál kimászni a többi visszahúzza.

Amúgy meg a GPU árak nálunk a legaljasabb lehúzósabbak az egész EU régiót tekintve. Rájön ugye a nyomorult magyar áfa ami szintén a világ legnagyobbja, plusz rápakol a sok kis nyerészkedő görény cég keményen, holott szürke importos ilyen-olyan módon bejuttatott a videokártyák fele amit itt árultak. Szóval ne mondd nekem,hogy nem igaz a fentebbi állítás.Rettenet egy balga nép a mienk és pont nincs tovább mit ragozni ezen.
    A kártyák meg MSRP-t a büdös életbe nem fogják elérni már soha nálunk meg pláne...nyilván kisebb csökkenés lesz de a valódi ár-értéket meg se közelíti majd. Sajnos ez a reális valóság, az általad említett 1650-s kártyák meg az új gamekhez semmit nem érnek már a 2060-s meg nagyon hamar szintén kevés lesz normálisan játszani ezekre kár pénzt kiadni, inkább gyűjtsön még mellé aki akar venni egy keveset és vegyen az új gen belépő szintből egy normális kártyát.
  • Sir Cryalot
    onnantól kezdve hogy nincs SLI mert konzolos gamepados játékok miatt csúsznak a saját nyálukon a fejlesztők onnantól kezdve ezekkel nem kell foglalkozni. A bill+egér felhasználó ELÁRVULT.
  • Dodo55
    "magyar magyarnak kivájja a szemét hozzállás"

Ennél én már csak a "merjünk kishitűek lenni" hozzáállásunkat bírom jobban ;)

A valóság mindemellett az, hogy addig vannak ilyen árak, amíg a bányászok és a gamerek gyengébb idegzetű része elegendő vásárlóerőt tud biztosítani. Csak hogy a bányászok épp már lezárni készülnek ezt a fejezetet, gamer oldalon pedig a türelmesek és a nem végtelen pénztárcájúak alkotják az abszolút többséget, ezért a gépigények növekedése és ezzel a VGA-k avulása már most be van lassulva, mert a játékfejlesztők is az eladásokból élnek. Még szarabb ügy, hogy a nagykerekben ahogy látom épp kezdenek fuldokolni a régi 1650-ektől és 2060-aktól, holott a háború/embargó miatti túlkínálat még alig futott be. 1-2 hónap és én azon sem lepődnék meg, ha a végén még ők fizetnének annak, aki a most 150-200 ezrekért kínált példányoktól hajlandó végre a recsegő-ropogó raktárpolcokat megszabadítani.

De szerintem elég az is, ha belegondolunk abba, hogy ha az elmúlt 1-2 évtizedben nem folyamatosan lefelé mentek volna rohamos tempóban a teljesítményhez viszonyított hardware árak, akkor a legszélesebb körben vett teljes IT szektor a jelenlegi 5%-át alig ha kitehetné. És ugye az a kellemetlen, hogy hiába "tömít annyira a lufi szája ha befogjuk kézzel", hogy 1-2 évig meg lehessen állni ha a világ épp nem bírja tüdővel (ethereum, vírus, chiphiány, stb...), de annál tovább nagyon már nem, mielőtt elkezdene leereszteni és összeroskadni az egész.

Úgyhogy én még azt is el tudom képzelni, hogy akár veszteségesen is rákényszerülhetnek a gyártók és a kereskedők a versenyképes árak és megfelelő kínálat pánikszerű helyreállítására egy idő után, különben egy ponton túl az egész szektor piaci ökoszisztémája nagyon gyors bomlásnak indulhat.

És azt se gondolja senki, hogy a gamer termékek piaci szempontból komolytalan játékszerek lennének, sokkal inkább ahhoz hasonló szerepük van, mint a haditechnikai fejlesztéseknek a mindennapi technológiák fejlődésében, csupán annyival még hálásabbak is, hogy a valóságban zajló, vérre menő csaták nélkül is van folyamatosan igény rájuk. Ja és még csak ingyen sem kell adni a besorozott állampolgárok kezébe őket, mert hajlandóak értük fizetni annyit* és akkora tömegekben, ami a folyamatos, ezer más téren hasznosuló fejlesztések költségeit betakarja.

* pl. bruttó 130 ezret egy 3070Ti-ért
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.03.30. 22:11:45
  • lammaer
    Hát sajnos a gyártói ár csak a minimálas árat definiálja az hogy meddig repül felfele az majd a piactól függ. Szerintem.

Idehaza gyanitom nem leszárcsökkenés, sőt... (a magyar kereskedelem "magyar magyarnak kivájja a szemét" hozzállása, no meg az epic erős forint miatt)