6
  • M2 #6
    A fatüzelés legalább lokális és őszinte. Mindenki a saját gyerekét mérgezi a füstjével a faluban.

    Lassan eljutunk oda, hogy aki tiszta levegőt akar, az beköltözik egy modern, jól kiépített nagyvárosba.
  • Tetsuo
    #5
    Egyébként a 20 éves erdő még nem erdő. Az még csak egy sérülékeny ültetvény, kezdetleges saját rendszerrel.
    A jobbfajta épületszerkezethez (meg például a komolyabb hegedűhöz) száz éves fa dukál.
  • Montanosz
    #4
    legolcsobb a vert falú ház,és baromira hőntarto, fél méteres falaim vannak, ha fával felfűtöm aztán a nagyszobát egy hőpanellel 20 fokon tudom tartani olyan kinti -5 fok felett, 24orában és plusz egy 10es volt az áram, fa/gally/hulladék meg a kertből

    amugy csak idő a tüzelő beszerzése, a másik topikban évek alatt gyűjtöttük össze mivel érdemes tüzelni, mára 2-3 kilos karorépákat száritok, csicsokát,kijárok sásgyökeret szedni ésa azt is száritom, a komposztot pedig fűrészporral keverve kis kockákban száritom a padláson,satöbbi...tudom hogy nem mindneki tudja megcsinálni, de falun lakok is csak csipognak hogy mikor adfja már az önkormányzat a fát mert ehez vannaks zokva



    Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2022.01.29. 10:43:37
  • repvez
    #3
    Nem értem, hogy ki találta ki és miért nem szolal fel valaki ez ellen a hulyeség ellen, hogy a fábol készült ház az környezetkimélő ?
    Már hogy lenne az, ha mindenki most ilyen könnyuszerkezetes fa házat akarna akkor elég gyorsanb leamortizálnánk az erdőket . ás
    Ha ujra is telepitiok öket akkor legalább 10-20 év mulva lesz ujra akkora a fa , hogy alkalmas legyen alapanyagnak.
    Addig, hogy fognak azok az élölények lenni, mig ujra felnö az erő? ha egyáltalán ultetnek a ghelyére valamit és nem egy betondzsungel lesz helyette valami ipari parkkal esetleg pont ezeknek az épuleteknek a gyártására?

    Miért nem inkább csinálnak olyan környeztekimélő eljárást ami a földet követ dolgozza fel egyzserübben olcsobban elöállitható épitoanyaggá,mint most a tégla vagy más elemek? Abbol van elég és egy adott területen mélségben is elég sokáig le lehet menni , hogy kinyerjék anélküll ,hogy nagyobb területet kellene bevonni.
    Vagy más olyan mesterséges müanyagot elöállitani ami lebomlik vagy bármivé ujrahasznositható.
    Egy fa háznak rengeteg olyan problémája lehet ami miatt el kell bontani és nem lehet hosszu ideig használni, de ha egy jol megépitett köházat bármennyiszer ujra lehet használni , ha a falak szilárdak maradnak.

    Az okosothonokkal is jó ötlet és energiafelhasználűás szempontjábol is hatékony lehet, hgy különbözö feltételek teljesulése kor kapcsolnak be eszközöket.
    DE jelenleg annyira sokrétő az egész, hogy nem lehet olyan rendszert kiépiteni amit az ember szeretne.
    Mert vannak open source és zárt alkalmazások, vannak amiket helyileg lehet uzemeltetni és van amihez kell felhő vagy internetszolháltatás és ahány gyártó és termék anyni féle szoftver és szabvány ami nem kmpatibilis egymással.
    Arról nem is beszélve ha kiéoitesz egy rendszert és valami pluszra is szukséged van akkor lehet az a rendszer, gyártó nem gyárt vagy támogat olyan eszközt amire szügséged van , de a másik rendszer meg igen.

    Akkor vagy kiépitesz egy másik rendszert is az első mellé , vagy lecseréled az egészet és ujra cserélni az elözöleg megvásárolt termékeket az uj rendszerhez.

    Ehhez kellene egy globális szabvány ami megengedi , hogy külön gyártók különbözö termélkeket hozzanak létre , de azok egymással képesek legyenek egyutmukodni és a szoftverek is támogassák öket.
    ÉS ha akarom akor , ne kelljen hozzá interet és megosztanom a cégekkel az adataimat szokásaimat.
  • wraithLord
    #2
    De akkor nem az otthon okos, hanem az épülettervezés és -kivitelezés.
    Az otthon ne legyen okos, nem akarom, hogy a Putyin, Hszi Csin-Ping, USA Demokrata Parti fel-le kapcsolgassa a lámpáimat. :D
  • kvp
    #1
    Amit a ceg nem emlit, hogy az igy elkeszitett epulet elettartalma is csak evekben merheto evtizedek helyett. A digitalizalasi otlet jo -ezt anno meg a Graphisoft talalta ki- viszont a konnyuszerkezetes fahazak elettartalma nem az igazi, mondjuk egy monolit vasbeton vagy kompozit vasbeton-tegla epulethez kepest.

    A ceg gyakorlatilag emeletes mobile home-okat gyartana, amiket relativ olcson lehet eloallitani, tisztan faanyagbol, emeletes epuleteket epiteni beloluk, majd a teljes elettartam vegen (kb. 10 even belul) bontani es ujrahasznositani. Uzleti modellnek jo, de minden epuletet allandoan ujraepiteni, mindezt fabol igazabol sokkal pazarlobb megoldas mint legalabb 100 evet kibiro hazakat kesziteni.

    Az otlet igazabol onnan johet, hogy az okosotthon rendszerek nagyresze 3-4 ev alatt elavul es legjobb esetben is 10 ev utan ujratelepitest igenyel. Mivel nincsennek kialakult szabvanyok, ezert egyszerubb az egesz epuletet lebontani es ujat epiteni, mint szabvanyositani a belejuk epitett elektronikat.

    Persze a jo megoldas itt is az lenne, ha minden okosotthoni eszkoz szabvanyositott kialakitasu lenne (legalabb mechanikailag, mint a hagyomanyos kapcsolok es konnektorok), igy egy szabvanyosan kialakitott epuletben akarmikor lehetne cserelni akar egyesevel a tonkremeno vagy elavulo elektronikakat. Es akkor talan nem kellene emeletes kontener fahazakba koltoztetni a teljes lakossagot.