7
 • kvp
  #7
  "Mi lehet a mukodesi kulonbseg az STT RAM es a UltraRAM kozott?"

  Az STT ram az egyfajta magneses memoria, mint a regi bubble memory-k voltak, csak nem soros, hanem bit szintu eleressel. Az ultraram pedig egy bitenkenti kvantum hatast hasznalo kvazi nano optocsatoloval vezerelt flash feleseg. Az STT-bol a 32 GB az 32*8*46 ezer = 11 millio 776 ezer forint lenne es a modern os-ek sem kezelik.

  Egyszeruen jelenleg nincs olyan technologia, ami olcso es gyors is lenne. Raadasul a mai rendszerek stabilitasi szintjen a tarolt adatokra sokkal jobban vigyaz az os, mint a felhasznaloi programok sajat ram teruletere. Egy olyan gep, ami csak ramba dolgozik, tehat osszeomlas vagy csak egy sima hideg ujraindulas eseten elveszti minden adatat (beleertve az operacios rendszer-t is) nem lenne tul nepszeru.

  Ha meg adatvedelmi okbol szeparaljuk a munka es a tarolo memoriat, akkor nyugodtan lehet ket kulonbozo tipusu memoria is, meg akkor is ha azonos cimterben van mindketto. (lasd rendszer ram vs pcie m2 ssd-k) Ez nem csak sokkal olcsobb, de sokkal gyorsabb rendszert is jelent.
 • z5oTtu
  #6
  En azt hittem ilyen mar letezik STT RAM neven. Par eve ajanlgatta a "mouser", hogy kaphatok chip mintat. Nem alltam neki ram modult epiteni (mert nem menne) :D
  Meg ugye nincs olyan oprendszer ami tamogatja.
  Mi lehet a mukodesi kulonbseg az STT RAM es a UltraRAM kozott? Azt hiszem az SST-re azt irtak, hogy DDR3 szinten van sebessegben.

  Update:
  most olvasom, hogy DDR4-1333 -al kompatibilis az STT RAM. Most egy 1Gbites lapka 46ezer forint. Jo sokba lenne egy 32GB-s memoria csik. Es jelenleg semmi ertelme
  Utoljára szerkesztette: z5oTtu, 2022.01.14. 15:12:54
 • duke
  #5
  Egy idealis elmeleti szamitogepben, minden adat a processzor cache memoriajaban lenne. Az persze akkor mar nem szamitana cache-nek. Jo nagy pazarlasnak tunik, de lehet hogy egyszer lesz, olyan gyors olcso tarolo, hogy feleslegesse teszik a tarolok kenyszeru hierarchiajat.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2022.01.14. 14:36:50
 • wodka
  #4
  csak azért 10ms mert 20mikrométeres technológiával készült prototípusokról van szó. Ha ezt leskálázzuk a mai 5-10nm -re akkor már teljesen más lesz a kép. Kérdés persze hogy az eddigi pozitív tulajdonságok érvényesek lesznek-e a kisebb csíkszélességeken is...Gondolom egyelőre hiányzik a pénz hozzá hogy egy ilyen prototípust legyárthassanak.
 • kvp
  #3
  Ez egy dinamikus ram chip, ahol a toltes elszivargasat flash-nel is alkalmazott szigetelo reteggel oldottak meg, de ezt a reteget egy ujfajta kvantum hatas miatt ki lehet nyitni mar 2.5V-on is, ami joval alacsonyabb mint flash eseten az irasi feszultseg. Igy kapunk egy flash mintajara jo toltes megorzo kepessegu dram chipet.

  Ahogy nezem a leirasokat kb. 10 ms az irasi ido es normal dram szintu az olvasas. Ez 100 Hz-es (nem mega, nem kilo, sima hertz) irasi sebesseget jelent. Ez a mai memoriak orajelenek kevesebb mint egymilliomoda, bar a leglassabb flash torlesi idejehez kepest csak 5x lassabb. (viszont a flash nagy blokkokban torolheto, majd utanna gyorsan irhato) Ezt azert meg kicsit javitani kell, mert floppylemez helyett elmegy, de masnak nem nagyon.

  Az arakrol annyit, hogy jelen formajaban egy 15 retegu felvezeto strukturarol van szo, amiben egzotikusabb szennyezoanyagok vannak es egyszerre kell rez alapu vezetekeket es aluminium oxid alapu szigetelest hasznalni.
 • TSImike
  #2
  Azért mert gyorsabban és olcsóbban előállítható, sajnos nem következik az hogy alacsony áron fogják adni, lásd még VGA...
 • bigjoe
  #1
  "A technológia segítségével az UltraRAM minden számítástechnikai eszköz esetében a mostani megoldásokhoz képest olcsóbban és gyorsabban lesz előállítható."

  "A technológia esetében az esetleges műszaki problémák mellett a másik nagy akadályt a várhatóan magas ár jelentheti majd."