1
 • Gabo
  #1
  Ha csak önmagában néznénk a sorozatot, akkor talán megállná a helyét, de mivel The Wheel of Time címen fut, így már árnyaltabb a kép, és messze nem annyira pozitív.

  Mivel jelenleg olvasom a könyvsorozatot, így elég friss élményeim vannak az összehasonlításhoz, és szándékosan nem olvastam kritikákat addig, míg az első három részt nem tudtam megnézni.
  A sorozat első három része alapján sajnos azt kell mondjam, erősen átírták a történetet. A történet alapvető menete meg lett változtatva, szereplők története át lett írva, vannak szereplők, akiket kihagytak, másokat pedig jóval korábban húztak be. Nem tudom, hogy a karakterek fejlődése, változása, belső vívódása így mennyire fog átjönni, érvényesülni. Sok helyen a szereplők száján keresztül magyaráznak el dolgokat tömörítve, amiket a könyvekben lényegesen hosszabban fejtenek ki. Értem én, hogy tömöríteni kell a történeten, de vannak bevett filmes megoldások arra, hogy ha egy-egy hosszabb időtávot akarnak összefogni, vagy el akarnak valamit magyarázni a nézőnek.
  És számomra a jelmezek is hagynak kívánni valót maguk után, leginkább csak "olcsónak", középszerűnek tudnám jellemezni őket. A könyvben az adott helyekre, területekre jellemző ruháknak, divatnak és a karakterek hozzájuk való viszonyának komoly szerepe van. Hiányoltam a gleeman ezerfoltos köpönyegét, mint ahogy a tuatha'an-ok szemfájdítóan színes ruháit és kocsijait is. Arról nem is beszélve, hogy a könyv olyan korszakban játszódik, ahol ha egy nőnek elővillant a bokája, az már kacérságnak számított. A könyvekben a hölgyek többször is feszélyezve érzik magukat, mikor az adott környékre jellemzőbb kihívóbb ruhákat kellett magukra ölteniük. Tartok tőle, hogy ez nem fog a sorozatban visszaköszönni.

  Lehet, hogy az első három rész nézettsége magas volt, mert a cím önmagában is eladta magát a rajongóknak, és lehet, hogy a második évadra is leszerződtek, de hosszú távon szerintem hiba volt ennyire eltérni az eredeti történettől, és ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül. Az Idő kereke nem a Trónok harca, és egyszerűen nem kellett volna abba az irányba erőltetni a történetet. Az erőszak ugyan jelen van itt is, de sokkal kevésbé van fókuszban, a szexualitásra pedig leginkább a viktoriánus visszafogottság a jellemző a könyvekben. Az idő kerekében a nők sok szempontból egyenjogúak a férfiakkal, ennek ellenére a két nem gondolkodásmódjában lévő különbségek sokszor a felszínre kerülnek, és fontos szerepet kapnak.

  Aki így sorozatként most találkozik először Az idő kereke történetével, annak javaslom, hogy olvassa el inkább a könyveket! Sokkal teljesebb és mélyebb élményt fog kapni.
  (Én ugyan így jártam A Dresden-aktákkal. A tv sorozat nem tett rám mély benyomást, így fanyalogva kezdtem el olvasni a könyveket, külföldi fórumok ajánlásai alapján. Azóta csak ajánlani tudom mindenkinek a The Dresden Files könyveket, mert az egyik legjobb urban fantasy regénysorozat, amivel találkoztam!)