6
  • Lapajka
    #6
    Bár a régi verzió művészibb, de nem igazán szórakoztató, vontatott, nagyon filozófikus, ábrándos, merengő munka... művészfilm kedvelőknek viszont nagyon fekszik... a zene jó, képi világ jó... csak elragadó és lebilincselő sztorivezetés nincs... a 80-as évek közepén viszont azért elég nagy dobás volt, főleg a sztárparádé miatt és hogy besteller könyvsorozat adoptációja... Ez új most bár nem mer nagyon eltávolodni az alapoktól, nem kockáztat, hiszen azért azt nem lehet mondani a régi Dune-re, hogy bukás volt; sőt bizonyos körökben, pl a művészi sci-fi kedvelők, valamint a regény rajongói közt nagy siker volt (nem mindenki hőzöngött, hogy eltér, vagy nem adja vissza stb... mivel értelme ember jól tudta, hogy azt a saga-t lehetetlen jól filmre vinni...).
    Tehát lényegében megismételték a korábbi forgatókönyvet, picit feltupírozva; és úgy tűnik jót tett... azért jelen filmes technológia, a sci-finek nem szokott ártani ugyebár, és rálapátoltak egy zsákkal sztárokat (akik persze elég halványak sajnos... kivéve Ferguson és Zendaya, akik viszont zseniálisak). Nézhető film, bár nem égrengető... hibátlan adoptációt nem lehet csinálni, el kell fogadni a hiányosságokat úgy állni hozzá... a réginél talán szórakoztatóbb produkció valamivel...a második fele elég izgalmas és látványos (a támadás utáni események),,, sci-fi rajongóknak, ahogy a régi Dune, úgy ez is alapmű...
  • hillman
    #5
    Az író úgy fejezte be az első könyvet, hogy hajnali kettőkor is elkezded olvasni a másodikat. A film készítői maradtak a történetnél és nem csináltak egy újat belőle. (ott a kisebb csúcs amikor Paul kinyilvánítja, hogy ő a törvényes uralkodó és a császári trón a cél.)
    Így is rengeteg fontos dolog kimaradt, néhány lényegtelen de látványos dolgot meg elnyújtottak.
    Kevésbé szeretem amikor a filmesek még a történelmi tényeket is átírják meg tesznek bele egy plusz romantikus szálat, hogy szórakoztatóbb legyen a film.
    A pearl harbouri ütközetet eljátszó nőegylet hitelesebb mint a legtöbb alkotás.

    Kynes doktorból azért nőt csináltak és a halálát is átírták(idős fehér férfiból középkorú fekete nő). a filmben megeszi a féreg pár ellenséges katonával, a könyvben meg otthagyják a robbanás előtt álló fűszerhomokon és a robbanás tépi szét. Mert így nem a báró emberei ölik meg, a filmben megölnék ha nem jönne a féreg.A filmből ki sem derül miért nem ölhetik meg őt a báró katonái.
    Csani Kynes lánya a könyvben. A filmben a fekete nőnek fehér lánya lett.
    Legjobban a Báró és Piter mellékszereplővé silányítása fáj.
    Irulan monológja meg egyenesen hiányzik. Azzal kezdődik a könyv.

    Élvezni valamit úgy is lehet, hogy nem értjük. (sőt lehet, hogy ha értenénk nem is élveznénk)

    Monty Python - The Battle of Pearl Harbor : https://www.youtube.com/watch?v=uyORbG3I5Ys


  • kalapos01
    #4
    Ilyet szerintem csak az szokott mondani, aki olvasta a könyvet és "kisajátítja" kvázi magának az élvezhetőséget, de nem érdemes elfelejteni, hogy élvezni egy filmet sok szinten lehet. És a LOTR remek példa arra, hogy mennyire nem kell a könyv a filmhez. De tény, hogy aki olvasta a könyvet, az teljesen másképpen fogja élvezni a filmet, mint aki nem olvasta. És aki nem olvasta, az is tudja többféleképp. Lehet, tudom is én, entelektüellebb módon, lehet a látvány miatt, vagy azért, mert gyaknak benne, és lehet gyerekként is, gyerekszemmel.

    Nem láttam a Dűnét, szóval általánosságban mondom, de olvashatóak róla vélemények, és például tök random elhívták rá a fiamat a hétvégén (eszembe nem jutott volna neki megmutatni), és abszolút tetszett neki tizenévesként. Gondolom, nem annyira, mint egy Star Wars. És abban biztos vagyok, hogy nem úgy tetszett neki, ahogy mondjuk egy könyvet ismerőnek tetszett volna.
  • NEXUS6
    #3
    Hááát, pont mint a LotR filmek. ;)
    Sajna ez a film is erősen támaszkodik az eredeti könyvere, hogy igazából csak az elolvasása után élvezhető.

    A befejezés, illetve helyesebben a sztori félbehagyása viszont lehetett volna egy a történet szempontjából kisebb csúcsot jelentő pillanatban.
  • Ender Wiggin #2
    "A friss bemutatók közül meglepetésre a My Hero Academia: World Heroes' Mission című anime szerepelt a legjobban"

    Neked meglepetés. Közben a manga uralja az amerikai képregénypiacot kb 1 éve. De annyira, hogy az első 20 eladásban nincs DC/Marvel.
  • Neocortex
    #1
    Vontatott, sokszor indokolatlan epik-kedéssel és lassított felvételekkel. Nem túl kidolgozott karakterek, lezáratlan történet, értem én hogy folytatásos de Star Warséknál mégis sikerült önmagában is értékelhető részeket alkotni (évtizedekkel ezelőtt).
    Viszont látványos