7
  • grobs
    #7
    "Az egész számítógép korszak nyílt megoldásokkal kezdődött és sok minden zárult jogszerűen is"

    A "zárás" nem a nyílt megoldás zárása volt hanem egy fork aminek az adott cég által fejlesztett része lett zárt. Ha a nyílt megoldás nem fejlődik, akkor egy idő után a zárt uralni fogja a piacot. Ez nem azt jelenti, hogy a nyíltból zárt lett, hanem azt, hogy a nyílt mögött nem volt megfelelő közösség. Ahogy lent is említette kvp a mysql mögötti közösség gyorsan mariadb fork-ot csinált ahogy az oracle zárni akart. Az openoffice zárás pedig annyira remek ötlet volt, hogy a végén még az oracle is elajándékozta amit csinált, mert egyedül nem bírta.

    Az apple ráadásul nem licencel-i a saját megoldását, így a konkurenciának muszáj fejlesztenie. ARM-ból most az apple csinálja a legjobbat, de ez nem jelent semmit ipari szinten, mert nem megvásárolható külön a soc. Ha apple lesz a legjobb risc-v is, akkor se történik semmi. Mindenki másnak ugyanúgy ott lesz a "közös" kód.

    A kínaiaknak nagyon jó ez a modell. Saját, egyedi utasításkészlettel rengeteg erőforrás menne el a portolással. RISC-V-re viszont közösségi támogatással az általános dolgok meglesznek mindig. Nekik csak a saját fejlesztéseikkel kell foglalkozni. Szuperszámítógépet egy ideig nem építenek ilyenből de arra, hogy a közigazgatást, hadsereget felszereljék saját gyártású cpu-val nincs jobb megoldás. Az EU-nak is sokkal jobb lenne ilyen irányba elmenni.
    Idővel ez sokkal rugalmasabb lehet mint mindig várni az ARM-ra.
  • Agyturbinikusz
    #6
    De hát a kerék még mindig kerek?
    Nem???
  • kvp
    #5
    Attol fugg milyen lincensze van az eredeti nyilt megoldasnak. Ha non commercial, akkor abbol nem lesz kereskedelmi termek. Ha share alike, akkor lehet belole kereskedelmi termek, de ki kell adni minden hozzaadott fejlesztest amit masok is felhasznalhatnak. A linux ilyen, nem igazan tudnak belole teljesen zart forraskodu rendszert csinalni. Ezert is van tobbek kozott az android-bol android open source valtozat, ugyanis maskent nem igazan hasznalhatnak alatta a linux-ot.

    A nyilt szabvanyoknak az egyik nagy elonye, hogy hosszu tavon is megoldhato a tamogatasuk. Minden mas termeknek egyre rovidul az eletciklusa. Manapsag mar az uj chip-ekbol is revizionkent csak 1 szeriat gyartanak, de ha akarnak sem tudnak meg egy pont ugyanolyat kesziteni. A korabbi peldamban emlitett 78xx-as sorozat pedig mar tobb mint 50 eve letezik es tobb egymastol fuggetlen gyarto a mai napig kesziti oket.

    A RISC-V elvileg olyan nyilt hardver akar lenni, mint ameilyen nyilt operacios rendszer a linux. A manapsag nepszeru ARM ugyan licenszelheto, de nem nyilt, ezert meg lehet vasarolni az azt kiado ceget vagy a licensz jogokat.

    ps: A mysql-bol is hirtelen mariadb lett amikor az oracle zartta akarta tenni. Aztan a fejlesztok valamiert az uj nyilt valtozatot kezdtek el tamogatni. Igy lett az openoffice-bol libreoffice. Barki le tudja fork-olni ha zartta akarnak tenni egy nyilt forraskodu project-et es az ingyenesnel nincs olcsobb, tehat a tobbseg az ingyenes nyilt valtozatot fogja valasztani. (kiveve ha a keszito ceg ingyen adja a zart verziot, ami meg garantalt anyagi csod) Az android eseten is csak azert hasznaljak a gyartok a google fele verziot, mert a google arukapcsolas kereteben ingyen adja a zart kodu google szolgaltatasok (google, gmail, youtube, stb.) melle.
  • Sequoyah
    #4
    Ha az Apple meg tovabb fejleszti, es egy jobb processzort csinal belole, akkor minden joga megvan hozza hogy ez a jobb verzio zert legyen.
    Attol az eredeti technologia az meg nyilt marad, es te hasznalhatod tovabb ahogy akarod. Ja hogy te nem fejlesztetted tovabb es igy senkinek sem kell? Hat ez a te problemad...

    Ha ugy menne ahogy te akarod, hogy mindig minden nyilt maradna, akkor senki sem olne bele penzt, es meg mindig a 30 evvel ezelotti, altalad imadott nyilt megoldasokkal elnenk egyutt...:)
  • end3
    #3
    Az egész számítógép korszak nyílt megoldásokkal kezdődött és sok minden zárult jogszerűen is, vagy gyakorlatban azóta. (Pl.: Oracle-Sun, MySQL, stb.) És persze tovább folytatódik ez a trend. (Mert "van az a pénz", hogy a legfontosabb fejlesztőket, licenceket valaki felvásárolhassa.)

    Adobe, Microsoft, Google, Facebook, mind projekt támogatókként indítanak, majd a konkurens, e cégek zárt termékeire veszélyt jelentő "openek" évek alatt valahogyan elsorvadnak.
  • kvp
    #2
    A RISC-V egy nyilt forraskodu architektura, tehat nem lehet utolag zartta tenni, max. az alapitvanyt lehetne megszuntetni, de barki akar otthon is tovabb viheti. Ez kb. hardverben olyan mint a linux. A megoldas mellekhatasa, hogy nem kell senkinek licenszdijat fizetni erte. Az Apple csak a profitjat tudna novelni egy olyan megoldassal, ami neki kvazi ingyen van, de a belole gyartott termekert penzt kerhet.
  • end3
    #1
    "az architektúra iránt az Apple is érdeklődik." - Ja, hogy bármi áron magáévá tehesse és utána "beszánthassa" örök életre a technológiát. Soha processzort senki ne tudjon gyártani, csak majd az, akit amerikai globalista háttér felkér. (Mert minden digitális technológiai licenc a világon, csak az ő kezükbe lehet.)