11
 • kvp
  #11
  "ez egyre inkább vad kapitalizmus."

  A jelenlegi globalizmusnak pont ez a lenyege. Egy multinacionalis ceg az allamok felett all. Akkor lehetne oket globalisan szabalyozni, ha minden allam meg tudna egyezni egy kozos szabalyrendszerrol vagy csak egyetlen vilagallam lenne. A gond ott van, hogy ha a jelenlegi allamok politikusait fillerekert meg tudjak venni a nagytokesek, akkor egy vilagallam eseten mar eleve ok lennenek a donteshozok, tehat ugyanott lennenk, csak meg kisebb ellenallast lehetne kifejetni ellenuk.

  A savos kornyezetterhelesi ado egyebkent jo otlet. A teljes szerviztamogatas idejetol fuggene az ado merteke. Pl. elektronikaknal 10 ev eseten adomentes, 5 ev eseten alap ado, 3 ev eseten ennek duplaja, meg 2 evnel negyszerese, 1 ev eseten 8x-osa. Ha nincs javitasi, csak cserelehetoseg akkor pedig egyszer hasznalatosnak minosul (tehat muanyag szivoszal kategorias) a termek. Ennek fenyeben tudnanak termeket fejleszteni es forgalmazni a cegek.

  Persze a cegek reges regen rajottek, hogy jobban megeri lefizetni a politikusokat, hogy azt csinaljak amit a nagytokesek elvarnak toluk. Mostanara az EU-ban ez hivatalos parlamenti filozofia es elerendo cel lett, azaz a stakeholder democracy (tokearanyos demokracia) rendszere. Igy az europai egyesult allamokban mar mindenki tokearanyosan lenne kepviselve, fuggetlenul a tenyleges allampolgarsagatol. (csak szolok, hogy a toke 99%-a az emberiseg kevesebb mint 0.001%-anak kezeben van)
 • Macropus Rufus
  #10
  az államnak kell szabályoznia a dolgot. Ha a piac már nem képes rá, mert nem is akarja. Hidd el pl. ha az Apple termékei 5x drágábbak lennének mint most, senki nem venné meg. Amerikában sem.

  "Üdv a kapitalista 21. században. "
  ez egyre inkább vad kapitalizmus.
 • wraithLord
  #9
  Jogos, viszont lehetne csinálni egy embereknek való rövidített EULA-t is, mert ha mindenki minden termék EULA-ját elolvasná, akkor 24/7 EULA-kat olvasnának az emberek. Ezt a gyártók is tudják. És azt is, hogy egy embereknek való EULA azt érné el, amit Macropus Rufus mondott az adóterheléssel.
  Érdekes módon az EULA-t és az "apróbetűs szövegeket" leszámítva mindent igyekeznek user-friendlyvé tenni. Mert a termék user-friendlysége az eladásokat segíti, az EULA user-friendlysége viszont inkább gátolja.
 • MerlinW
  #8
  Mert senki sem olvassa el az EULA-t. Konkrétan beleegyezel és tudomásul veszed vásárláskor, hogy mi a szitu. A 4-6 éves supportba, a szervízelés lehetőségekről, mindenről. Senki sem titkol semmit, ott van feketén fehéren minden gyártó weboldalán. Ha ez nem tetszik valakinek vannak alternatív eszközök. Szar a szitu? Igen. De amíg 500 millió termékek ad el évente pl. az Apple, addig ezen nem fog változtatni. A hiba a vásárlókban van, nem a cégben, aminek az az egyetlen dolga és célja, hogy pénzt termeljen. Üdv a kapitalista 21. században.
 • Macropus Rufus
  #7
  az ilyen nem javítható sz@rok esetében kell egy jó kis környezetterhelési adó, ami akár 4-5x drágábbá teszi a kész terméket. Kutya nem fogja megvenni. Tehát vagy változtat a dolgon a gyártó vagy mehet a levesbe a szarjaival együtt. Majd lesz olyan cég ami hasonló minőséget tud csak javítható is.
  Azért megnézném annak az arcát aki kitalálta ezt a nem megbontható dolgot, hogy beáll a kocsival a szervizbe egy kerékcsere miatt és közlik vele, hogy a első kerék csak a teljes hajtáslánccal együtt cserélhető, ami magába foglalja a motort, a váltót és a két első kereket a féltengellyel együtt. De örüljön neki, hogy nem a másik típust vette mert ott egy ilyen esetben az egész autót le kell cserélni. Évente 2x (nyári / téli gumi). Na ezt szívesen megnézném. :) milyen fejet vágnának a srácok mi? :)
 • kvp
  #6
  Es akkor megerkezett az uj surface laptop:
  https://www.youtube.com/watch?v=2Wwbo731jOQ

  Semmi nem javithato benne, semmi nem cserelheto vagy fejlesztheto benne es ha egyszer szetszedjuk, akkor joreszt meg a burkolatat sem lehet utanna rendesen visszaragasztani. Egyszer eldobhato, 2000+ dollarert. (itthon az 2000 euro + fa)

  Ertem en, hogy sokkal egyszerubb es olcsobb egyetlen alaplapra felforrasztani az osszes alkatreszt, de ennyi erovel akar ki is onthetnek egy elektromosan szigetelo hovezeto mugyantaval az egesz dobozat mint nehany regebbi xbox tipusnal.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #5
  (szinte) Senki sem javít alaplapot, a javíthatóság arról szól, hogy kijelzőt, akkumulátort, kameramodult, hangszórót és ujjlenyomat olvasót lehessen cserélni egy készüléken. Egy normálisan megtervezett nemLG telefonnál általában ezek szoktak elromlani, nyilván van példa az alaplaphibára is, de nem jellemző annyira, hogy megérje modulárisabbá tenni azt .

  Ezzel szemben egyre inkább jellemző, hogy szériaszám hiba miatt letiltja a készüléket a telefon, ha nem gyári cserealkatrész kerül az eszközbe. (pl. kijelző) Meg ugye az is probléma, hogy nagyon nehéz szétszedni egy ilyen készüléket, majd hozzáférni az akkumulátorhoz, szándékosan úgy van megtervezve, hogy rutinos szaki is időnként eltörje a hátlapot, egy egy panelt stb. szerelés közben.

  Szerintem az hasznos lehetne, ha nem lehetne tervezett romlást és tervezett nehezen javíthatóságot NDA-val titokban tartatni. Törvényileg érvényteleníthetnék az ilyen NDA-kat. (pl. Rabszolgának sem adhatod el magad egy szerződés aláírásával, hasonlóan lehetne kezelni ezt a kérdéskört is)
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.10.11. 20:14:06
 • barret
  #4
  A nagy javítgatáshoz hozzá tenném,hogy nem csak a csavarozhatóság gátolja a javításokat. Meg kell nézni,mekkora smd alkatrészek vannak egy telefonban!
  Nem véletlen ez a nagy tartózkodás a javítástól.Inkább cserélnek alaplapot,mint hogy hozzányúljanak,mikroszkóp alatt.
 • wraithLord
  #3
  "Wiens közölte, hogy az Apple és a Samsung szerződésekkel gondoskodnak arról, hogy az emberek ne vásárolhassák meg olcsón az alkatrészeket."

  Ez azért sem jó, mert a kínaiak mindent is gyártanak, tehát ilyenkor az ember kénytelen bepróbálkozni a kínai alternatívákkal, ami vagy jó, vagy nem jó. Legtöbbször nincs gond vele. (Mondjuk már rendeltem mobiltelefonba használhatatlan kínai akksit, de ott gondolom nem az volt a lényeg, hogy jó legyen, hanem hogy úgy nézzen ki, mint az eredeti, ugyanis az egy jó öreg kínai hamisítvány volt, nem valami idióta fantázianevű utángyártott normális kínai cucc. De azért megpróbáltam, hátha. :D) Viszont ezzel megint a kínaiak járnak jól, ráadásul az sem környezetbarát, hogy a Föld másik végéről rángatod ide az alkatrészeket.
  Vagyis most már az EU is jól jár, hogy minden (EU-n kívülről jövő) szart meg kell vámolni meg adóztatni értéktől függetlenül.
 • M2 #2
  Régen volt egy olyan törvény, hogy az utolsó árusítás napja után még 10 évig köteles volt a gyártó az alkatrészeket biztosítani.
  Ezt pont a nagy környezetvédelem időszakában töröltük el?
  Utoljára szerkesztette: M2, 2021.10.11. 17:03:35
 • lammaer
  #1
  Amilyen használati eszközön nincs csavar azt én kapásából betiltanám.