4
 • uwu2020
  #4
  Esély az van rá, de jellemzően több a hozzászóló, mint a hozzáértő. Azért nem mindegy ki mondja. Ha mondjuk Debreceni Barnabás nyilkozna eről, az más súlyú lenne.
 • Munkas
  #3
  A magánvélemények is lehetnek jók. A többség mentális képességei itt valószínűleg megahladják a pénzügyminisztériumi dolgozók átlagát.
 • uwu2020
  #2
  A múltkor egy kriptós hír alatt kb. ezt írtam le neked ami ebben a cikkben van. Ezzel szerintem egyértelművé vált mit értettem digitális euro alatt. Ezt most arra a mejegyzésedre értem, mikor azt írtad, most is digitális euró van. Na ezért írtam hogy nem.

  Amúgy lehet hogy pár dolgot eltalálsz az irományodban, de ezt igazából még senki nem tudhatja, max. azok sejtik, akik csináni fogják. Szerintem még nincs róla hír, nem hiszem hogy forrás alapján írod. Gondolom ezt úgy kell érteni, hogy te így képzeled el.
 • kvp
  #1
  A e-yuan az egy kozponti fokonyv alapu penz akar lenni, mint amilyen az MMO-s jatekokban is van. Egyszeru, energiahatekony, jol iranyithato es az allam meg azt is meghararozhatja, hogy mire kolthetjuk el. Ilyen digitalis penzes megoldas pl. a szepkartya is. (amit egyebkent itthon mar hasznalunk par eve, szoval ebben a kinaiak elott jarunk)

  Mire jo? Kozponti rendszer eseten kihagyja a bankokat es meghatarozhato, hogy mire koltheto el a kapott penz. Igy pl. segelybol nem tud valaki alkoholt venni, mert arra nem jo, de ha megveszi az ennivalot es eladna, akkor sem tud penzt kapni erte, mert elotte magyarazkodnia kell a hatosagnak, hogy segelyeskent mibol volt eladni valo tulajdona. Igy max. a cserekereskedelem maradna (etelert alkoholt), de ez nagyon limitalt feketekereskedelmet tesz csak lehetove es automatizalt modon kiszurhatoak az uzsorasok. Egy ilyen rendszerben a fizetest kvazi elelmiszerjegyben meg egyeb termekvasarlasi jegyben is kaphatjuk. Ha valaki meg szabadon elkotheto token-eket akar (pl. ingatlanvasarlasra), akkor azt jo alaposan meg lehet adoztatni luxusadoval. (amit persze a gazdagok zsebbol kifizetnek a tobbiek meg ugyis "onkent" lemondanak rola, mert akkor nem marad tokenjuk ennivalora) Szoval a kinai allam jo iranyba gondolkozik es szerintem at fogjak venni a megoldast nyugaton is...