9
  • pakeszke
    #9
    fene ezekbe a multimedias bohockodasba, hogy e nelkul mar nem lehet egy autot megcsinalni
    bezzeg a regi szep idokbol az elektronika az meg ma is hasznalhato:
    OPEL ASTRA F 1.8i, 16199343, C18NZ, Motor vezérlőegység
    Alkatrész évjárat: 1994
    Állapot: használt (kitűnő)
    Alkatrész minősége: gyári
    Működőképesség: működőképes
  • tom_pika
    #8
    Igen, ezt hívják úgy, hogy tőkekoncentráció: aki gazdag, az tovább gazdagszik, akinek nincs tőkéje, az meg egyre jobban leszakad.

    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2021.09.09. 18:52:19
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #7
    Ma van-e olyan Intel csipgyár, amelyben gyártanak Intel termékeken kívül mást is? (logikus lenne, de nem hallottam még ilyenről) Igazából ezen áll, vagy bukik a dolog, ha csak Intel termékeket hajlandóak gyártani, akkor limitált ezen gyárak hasznossága az EU számára.
  • Cat #6
    Egy chipgyár lényege manapság nem a megtérülésről vagy a munkahelyekről szól, hanem a logisztikai lánc egy olyan fontos pontja, ami ha kimarad, egész ágazatokat béníthat le. Például Kecskeméten és Esztergomban azért van mostanában rendszeresen több hetes leállás az autógyárakban, mert nincs elég chip.
  • ntex
    #5
    Szóljunk Lölőnek, itt egy jó befektetési lehetőség.
  • MerlinW
    #4
    Intel építi a gyárakat otthon is, Apple-el együtt tervezik a 3nm-re való átállást, valamint a Európában a költségek részének átvállalása szimpla befektetés. Egy félvezetőgyár mindenkinek megéri. Munkahelyeket biztosít, hamar megtérül és hosszútávú bevétel az államnak.
  • MerlinW
    #3
    Tarthat 1nm-nél, ha az adott architektúra nem képes használni. AMD 7nm-en dolgozik, Intel 10nm-en. Qualcomm most tervezi a 4nm-re való átlállást. Apple következő A15 CPU-ja 5nm-en készül. Az 1-2nm kísérleti fázisban van, jelenleg talán csak az IBM kísérletezik vele.

    Azt is tegyük hozzá, hogy dektop és mobil CPU közt van némi különbség, valamint a TMSC kapacitása jelenleg 100%-ig le van foglalva 2023-ig.
  • SenorGrande
    #2
    Remek, tehát adott ország fizesse a költségek közel felét, biztosítson olcsó munkaerőt, gondolom szeretnének akár még adókedvezményt is, ezzel párhuzamosan a cég, részvényesek/tulajdonosok pedig úgy gazdagodnak, hogy már-már követhetetlen. Tényleg jól van ez így?
  • kvp
    #1
    Ahogy azt az egyik volt csehszlovak miniszter kijelentette amikor a hazai felvezetoiparrol kerdeztek: "Csehszlovkia nem gyart felvezetot, majd akkor gyart vezetot ha tud egeszet." :-)

    Az intel valoszinuleg akarhany gyarat Europaba hozna, csak fizessek ki a felepites koltsegeit. Meg gondolom az lesz a masik feltetel, hogy adjanak hozza nekik 1-4 nanometeres technologiat is. (A TSMC mar ott tart, az intel meg max. a 10-14 nm-nel.)