6
  • M2 #6
    Miért érzed úgy, hogy hozzá kell szólnod olyan témához, amiben nyilvánvalóan nincs semmiféle valós tudásod?

    Nem kell iPhone készülékhez bankkártyát rendelni, anélkül is használható.
    Nem kell az App Store használatához bankkártyát megadni, csak fizetős app vagy szolgáltatás esetén. Ez a többi rendszernél (Android, Win, Konzolok...) sincs másképp, mert a "küldök borítékban pénzt" megoldást ritkán fogadja el multi.
    Az Apple Pay használatához csak azon belül kell bankkártyát vagy bankkártyákat megadni.

    Egyetlen eltérés van az Androidhoz képest: az NFC-t nem használhatják banki appok (de nincs hozzá elérhető API sem), így az Apple Pay megkerülhetetlen. Ez okozta az Apple "tarolását" ebben a szegmensben.

    Vágólap előbb volt mint Androidon, programok között megosztott file rendszer meg soha nem is lesz. Ahogy nem lesz "kötelező file scanner" sem, csak az Apple szerverekre feltöltött képeket osztályozza, hogy ne egy pedo képmegosztó paradicsom legyen az end-to-end titkosított platformból. Ezt pedig minden szerver és platform üzemeletetőjének meg kell tennie, ha nem akar hatósági letiltást. Senki nem az Apple-t fogja másolni, csak betartják a jogi előírásokat.
  • kvp
    #5
    A problema ott van, hogy hozza kellett rendelni egy bankkartyat a keszulekhez. Az apple pay nem hasznalhato ugy, hogy az apple appstore-ban nincs account-ja valakinek, amihez viszont kell a hozzarendelt bankszamla. Igy az apple pay ugyanazt a kartyat hasznalja mint az appstore. Nekem nincs hozzarendelt kartya a telefonomon amit a google latna, ellenben van paypal es bankkartya tamogatas is, de egyik sem latja a masikat. Ezzel elkerulheto az, hogy egy google vagy paypal account problema miatt elveszitsem a hozzaferesem a bankszamlamhoz.

    Egyebkent Apple eseten tenyleg az egyseges okoszisztema a lenyeg, ahol a felhasznalo termeszetes resze az okoszisztemanak. Mint a birkak a legelon.

    ps: A 9-es macos-es power mac ota nem hasznalok Apple termeket, de eleg sok ismeroset kellett javitanom mar. (van koztuk papiron informatikus is) Nekem valahogy mindig tul zart volt a ios platform, meg a vagolapot es a programok kozott megosztott file rendszert is csak sok ev utan sikerult belerakni es meg mindig nem megy minden, pl. korlatozzak a bongeszo motorok szabad hasznalatat es a kulso alkalmazasok telepiteset. Es meg most jon hozza az uj kotelezo file scanner, ami felismeri es jelenti a rendorseg fele az illegalisnak minositett tartalmakat, legyen az tenyleg illegalis tartalom vagy akar politikai ellenvelemenyt megfogalmazo kep (pl. memek, a hires tienammen teri fotok egyike, szivarvanyos zaszlo, akarmi). Es ha az Apple meglepi, akkor ezt a technologiat mindenki le fogja masolni... :-(
    Bovebben: https://www.youtube.com/watch?v=Bkd6nHZBNdA
  • MerlinW
    #4
    Az rendben, de ez engem, mint felhasználót a legkevésbé sem érdekel. Sőt, élvezem a fluid, stabil, egységes, gyors ökoszisztémát. Pont ezért használok Apple termékeket.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.08.30. 14:15:15
  • M2 #3
    Igen, több helyen is nagyokat téved, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy még soha nem volt iPhone-ja. De az alap megállapításban igaza van: Apple eszközön megkerülhetetlen a zárt rendszert uraló cég. Így könnyű magas piaci arányt elérni! Persze csak addig, amíg ez a gyakorlatuk a hatóságoknak szemet nem szúr.
  • MerlinW
    #2
    Apple-nél semmire sem kell előfizetned és nem kell külön bankszámla. Egy filléredbe nem kerül az Apple Pay, sima lakossági számlával használhatod, annyi és olyan bankkártyát / számlát rendelsz hozzá, amennyit akarsz. OTP és Raiffeisen és egy Curve kártyával használom. Apple előfizetés pedig összesen kb három van. iCloud bővítés, Apple TV és Apple Music, mind opcionális.

    Tehát most vagy nem egyről beszélünk, vagy te nem tudod megint miről beszélsz.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.08.30. 14:13:31
  • kvp
    #1
    Az egyetlen keszulek ahol a hardvert, a szoftvert, a szoftverboltot, a bankkartyat es a fizetesi szolgaltatast is egy ceg adja. Tehat ha valaki vesz egy iphone-t, akkor kenytelen elofizetni a szoftberboltra is, kulonben nem tudja hasznalni a keszuleket. Viszont ha mar hasznalja a keszuleket, akkor akar fizethet is vele a boltokban.

    Az android alapu keszulekeket viszont nagyon jol lehet hasznalni ugy is, hogy nem kotunk hozza bankszamlat, igy az android felhasznalok jellemzoen inkabb a bankkartyajaval fizetnek es a bankjuk sajat app-jat hasznaljak online tranzakciokhoz. Figyelembe veve, hogy a legtobb android-os keszulek hardvere sem alkalmas az nfc-s hasznalatra, ez nem annyira meglepo. (cserebe a telefon es a bankkartya ket fizikailag kulonallo dolog, igy az egyik kompromittalodasa eseten nem veszik el a masik is)