4
  • t_robert
    #4
    Nem biztos, hogy megfelel a célnak egy folding@home vagy egy distributed.net vagy boinc projekt szerű számítás megfelelő. Ezek túlságosan szét vannak aprózva egy nagyobb feldolgozandó adatmennyiség kisebb darabjainak számolására. Mondjuk elemzik a SETI keretében rögzitett rádióteleszkóp adatok több terrabájtját. Itt kap minden a közös feladatban szereplő gép egy adagnyi rögzített információt majd megpróbálja minden féle transzformációnak alá vetni a maga 91 másodpercét, hogy hátha sikerül máshogyan felbontani a rögzített rádió hullámok káoszát olyan egyedi hullámokra, amelyek hordoznak valamiféle mesterséges tartalomra utalást. Ilyenkor minden feldolgozó gép a saját pár CPU magjával a saját adatmennyiségét igyekszik feldolgozni. Egy szimuláció vagy tervezés esetén sokkal szorosabban kell összedolgozni a magoknak.
  • Szefmester
    #3
    Sőt, ha a kojinszopkodók gépeit is igénybe vennék, akkor azok a rigek végre hasznos dologra égetnék az energiát, és nem csak a semmit számolnák.
    Működhetne úgy mint a folding@home rendszer, csak épp fizetnek azért hogy csinálod.
  • t_robert
    #2
    Sokkal érdekesebb a használt szoftver vagy az adatok előállítása. Több ezer helyen lehetne pár ezer proci magnyi teljesítményt bérelni a világban. Még a TOP 500-as lista 500. helyen levő gépben is 34 ezer proci mag van 1,5 petaflopos teljesítménnyel. 4-5 éve ezzel a teljesítménnyel simán be lehetett kerülni a TOP 10-be. Ma csak az 500. helyhez elég. Szerintem sok 10 millió mag van bérelhető a világban. Még csak az se követelmény, hogy ez fizikailag egyetlen gépben legyen. Egyetem hálózatoknál gyakran több tucat gép van a fürtökben sok 10 ezer maggal, amit a hálózatban részt vevő egyetemek használhatnak. Eleve kereskedelmi, ipari cégek rendszereiben is rengeteg felesleges kapacitás van, amit szívesen bérbe adnak, hogy ne álljon kihasználatlanul a drága hardver. A legtöbb cég simán túltervezi a saját igényeit. Van aki átlagosan 10-15%-on használja a kapacítását. Itt persze elsősorban multikról van szó és olyan cégekről, amelyek direkt erre vannak. Kapacitásokat adnak bérbe .
  • Myers
    #1
    Semmi közük az új F1-es dizájnhoz. Annyi, hogy az ő cuccukon futott. Ezzel az erővel ez is lehetett volna a cím:
    - Az Intel/AMD vagy "X ország villamos művének" segítségével alkották meg a 2022-es Forma-1 verseny­autókat.
    Azoknak is nagyjából annyi köze van hozzá, mint az amazonnak.