24
 • asgh
  #24
  "olyan szoftverek is lehetnének a többi boltban, amiket Apple nem enged"

  Pl. amit adatlopás, trójai, stb. miatt visszadob az Apple, az találhat magának másik store-t, ahol gyengébb a security. Tök jó lesz.
 • Tikal #23
  Ó tényleg, a Steam is milyen jól elversenyzik az Epic-kel, mikor az egyiknél 59.99 az új játék a másik csak 49.99.ért adja, valóban így van?
  Amúgy hatalmas árversenyre számítok az egy két dolláros app-ok között.

  Kiváncsian várom mikor száll bele az EU a Sony-ba hogy legyen Steam meg Epic a konzoljaikon.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #22
  Ha 2-3 szoftverbolt árversenyben van egymással, már hogyne nyernél vele semmit?
  Ha mást nem annyit mindenképp lehetne vele nyerni, hogy olyan szoftverek is lehetnének a többi boltban, amiket Apple nem enged, emulátorok, virtuális gépek, fájlkezelő stb.
 • asgh
  #21
  "Ha a Gazprom Európán belül épít ki vezetéket, bele kell egyeznie, hogy a csőbe másnak a gázát is be kell engednie. Ugyanezt a logikát viszi végig mindenhol a fogyasztók érdekében."

  Először is ilyen szempontból az Apple már most is tökéletesen eleget tesz az EU követelményeinek, hiszen a kb. 2.2 millió elérhető app döntő többsége 3rd party fejlesztőktől származik, tehát a külsős fejlesztők alkotásai az apple rendszerén keresztül eljutnak a végfelhasználókhoz.
  Másodszor ha a Gazpromos analógiádat használunk, akkor most nem azon megy a vita, hogy más is használhassa a hálózatot, hanem hogy akár egy hatóságnak, akár egy random cégnek joga van-e műszaki módosításokat végeznie egy mások által kiépített és birtokolt vezetéken és átvenni az üzemeltetést.

  "Ha ez a 30% csökken mindenképp nyersz, mert vagy csökken az ár, vagy több marad a fejlesztőnél, és abból több embert tud foglalkoztatni, azaz jobb lesz (lehet) a termék."

  Vagy nő a kiadó profitja és Te nem nyersz semmit. PC-n is van pl. Epic Store és egy fillérrel nem olcsóbb ott semmi. Azt pedig erősen kétlem, hogy mondjuk az EA vagy az Ubisoft játékainak minősége az appstore jutalékok mértékétől függne.
  Utoljára szerkesztette: asgh, 2021.06.29. 09:43:48
 • Tikal #20
  Vagyis közvetlenül semmit nem nyerek, csak egy nagy HA-t, én nem hiszem hogy az Epic vissza fogja osztani a bevételét a népnek, vagy más fejlesztő, majd lenyelik...szóval ez az egész arról szól hogy a részvényesek többet vigyenek haza, de eladják úgy hogy a fogyasztónak lesz jó, mert tud majd választani két vagy akár több ócska bolt közül :D
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #19
  Téged senki sem fog rákényszeríteni ezen külső szoftverforrások használatára. ~

  "érdekes módon feleségemnél mindig Android telefonok mentek tönkre"
  Elhiszem neked, de nincs összefüggés a szoftverboltokkal.
 • hawkie22
  #18
  Én személy szerint nem örülnék neki, ha más is rámenne az Apple Store-on kívül. Világéletemben Apple felhasználó voltam telefon téren (számítógépeknél nem preferálom az Applet, de iPad, teló jöhet), Androiddal nem vagyok kibékülve. Sérülékenyebb a rendszer, ráadásul érdekes módon feleségemnél mindig Android telefonok mentek tönkre, nálam meg az iPhone 3-4 évente kerül cserére, akkor is azért, mert jobb ajánlatot kapok a szolgáltatómtól, nem pedig azért, mert szükséges.
  Az EU nyilván meg akarja fejni az Apple-t, de ez nem biztos, hogy a felhasználóknak is pozitív eredménnyel zárulna.
  De az is egy megoldás lenne, amit korábban felvetett valaki itt, hogy az Apple kérésre jailbreakelhetné a felhasználó iPhone-ját, aztán azt csinál vele a user, amit akar, csak szerzödésben kikötné az Apple, hogy ezzel bukja a user a garit, ha bármi gond lenne a telóval. Egy megoldásnak jó lehet.
  Utoljára szerkesztette: hawkie22, 2021.06.28. 23:58:33
 • Cat #17
  Mert már a verseny belengetésének hatására is csökkentették a jutalékokat, azt az összeget, amit a platform szed be sápként egy fizetéskor. Azaz ha eddig 10 dollárt fizettél valamiért, abból 30% a platformtulajdonosnak ment, és csak 7-et kapott a tényleges fejlesztő. Ha ez a 30% csökken mindenképp nyersz, mert vagy csökken az ár, vagy több marad a fejlesztőnél, és abból több embert tud foglalkoztatni, azaz jobb lesz (lehet) a termék.
 • Tikal #16
  Sony játék boltjában még ma is régiózás van, EU-n belül is, inkább ezzel foglalkoznának, mert ez a genyóság...elvileg ugye nem zárhatná el előlem másik ország piacát, de mégis megteszik.

  Amúgy nekem ebből az egészből milyen hasznom lesz? Mert az Epic többet keres majd, azt látom, de nekem miért lesz jó?
 • Atisz #15
  Köszönet az Epic-nek, hogy elkezdte és Margrethe Vestager-nek, azon kevés bizottsági tagok egyikének, akik érdemi munkát is végeznek : )
 • Cat #14
  "Amíg magának a platformnak van versenyképes alternatívája, miért ne korlátozhatná?"

  Az EU elég határozottan különválasztatja minden ágazatban végfelhasználóhoz vezető kábel birtokosát és annak használóit. Például hiába minden országban egyetlen állami monopólium építette ki a telefonos hálózatokat, kötelező volt azokra mást is beengedni. (Azaz a Matávnak/Deutsche Telekomnak tűrnie kellett, hogy a telefonközpontjába más cég berendezését telepítik.) Ha a Gazprom Európán belül épít ki vezetéket, bele kell egyeznie, hogy a csőbe másnak a gázát is be kell engednie. Ugyanezt a logikát viszi végig mindenhol a fogyasztók érdekében.
 • asgh
  #13
  "Amennyiben ezzel monopol helyzet all elo az apple termekeken futo szoftverek piacan, akkor nem. "

  2.2 millió alkalmazás van iOS-re, elég nehéz erre ráfogni, hogy monopol helyzet.

  A store pedig nem szoftver, hanem rendszer összetevő, amivel a szoftvereket vásárolod és telepíted.
  Rendszerösszetevőknek meg definícióból adódóan nincs piacuk, mivel egy termék részegysége nyilván nem képezhet a terméktől független piacot. A Google megoldása sem "nyílt alkalmazásbolt piac", hanem lehetőség a készülék gyártóknak vagy a usereknek, hogy egyes rendszer összetevőket saját megoldásokra cseréljenek. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is, mindenki el tudja dönteni, hogy neki melyik megoldás felel meg.

  Az Apple (és a Google) store policy-jának átláthatatlansága és a sok panasz a fejletszők részéről valóban megér egy vizsgálatot, de - ahogy írtam - az egy teljesen más téma.

  "Tehat a folyamat lenyege, hogy a hardver gyartoja ne korlatozhassa azt, hogy milyen szoftver fut a platformjan."

  Amíg magának a platformnak van versenyképes alternatívája, miért ne korlátozhatná?
 • asgh
  #12
  "Mondjuk a konzolok és az apple esete egy kicsit más, mert Xbox series St lehet kapni 110ezer forintért és mai játékok futnak rajta raytracingel szóval ott a zárt rendszer miatt olcsóbb a hardver."

  Nem a zárt rendszer miatt olcsóbb a hardver, hanem mert a piac árérzékeny. Ha a konzol felhasználók hajlandóak lennének 2-3-5000 dollárt fizetni a hardverért, akkor annyiért adnák.
 • M2 #11
  Hardver és szoftver szorosan összetartozó dolgok. Aki erővel szét akarja választani, az nem ért hozzá és elefánt a porcelánboltban.

  Megint egy valóságtól elszakadt agyú EU-politikus megszül valamit és onnan kezdve beszopta mindenki, de legjobban a végfelhasználók.
  Lesz majd telepíthető külsős alkalmazásbolt, meg probléma esetén egymásra mutogató cégek. Az kinek lesz előnyös?
 • Csaba161
  #10
  A német autóknál már a csavarokon is csavartak egyet, már ÖT (5) ágú lyukas torx kulcs kell hozzájuk...
 • CrazyAchmed
  #9
  Nem vagyok apple felhasználó, nem is kedvelem különösebben a termékeiket, de a "Az Apple rámutatott, hogy megvizsgál minden programot, amely az App Store rendszerébe kerül. Ezt a feladatot egy 500 szakértőből álló csapat végzi." érvvel egyet tudok érteni. Ő a saját brandjét védi, ha esetleg lenne rajta külsős áruház, onnan letöltesz valamit, és hazavágja a rendszered, akkor nem az áruházat, vagy a szoftvert fogod szidni, hanem az "ájfónt" ekézed majd. Innentől abszolút meg tudom érteni és elfogadni az apple gykorlatát és álláspontját.
 • Probatbicol
  #8
  Lehet itt vitatkozni, de az egész tulajdonképpen arról szól, hogy az EU szeretné egy picit megfejni az Apple-t. Vagy legalább fizessen le valakit.
 • Tikal #7
  A steam-es vadnyugat, alig várom a sok early access mocskot a konzolokra :D
  Nem mondom hogy rossz dolog lenne ha lehetne vásárolni bármilyen store-ból bármit, de azért lássuk be, ezeknek az ára azért annyi amennyi mert zárt rendszerek és megadják azt a nyugalmat hogy nem kerül minden fos a rendszerbe ( persze azt most hagyjuk hogy a játékok igy is bug-osak stb, de legalább elindulnak, kiváve CP2077 :D )

  Apple azt megtehetné, hogy gyakorlatilag jailbreak-eli a telefont annak aki kéri, aztán azt tesz rá amit akar, de onnan kezdve ne panaszkodjon ha valami nem megy, ellopták a bankártya adatait stb.
 • Tikal #6
  Az autód műszerfalára tehetsz bármit, annak semmi hatása nem is lesz az autók rendszerére, de a gyári rendszerre nem azt raksz amit akarsz egy Tesla-ban sem.
 • zola2000
  #5
  Mondjuk a konzolok és az apple esete egy kicsit más, mert Xbox series St lehet kapni 110ezer forintért és mai játékok futnak rajta raytracingel szóval ott a zárt rendszer miatt olcsóbb a hardver.

  De az apple telefonjain zárt rendszer van, mégsem olcsóbb mint a hasonló hardverrel szerelt android telefonok (sőt) aztán azt lehet hallani hogy az applenek több készpénztartaléka van mint egy nyugat európai ország teljes gdpje.
 • Cat #4
  Bármely autógyártó, vagy akár te is dönthetsz úgy, hogy kiraksz az autód műszerfalára egy tabletet, és azon futhat Apple Car, Android Auto, vagy csak egy Navngo navigációs szoftver. Tehát a hardver és a szoftver külön van választva, és van döntési lehetőséged.

  Egy iPhone telefont megvásárolva viszont nem dönthetsz úgy, hogy az Apple szoftverboltján kivül mást használsz, és a külső cég sem tölthet fel oda olyan szoftvert, amin a saját fizetési platformja fut. (Ez utóbbi az Epic per lényege.)
 • kvp
  #3
  "Szóval ha a felhasználók úgy döntenek, ha az Apple-re bízzák a mobiltelefonjaik biztonságát, az az EU szerint nem döntés?"

  Amennyiben ezzel monopol helyzet all elo az apple termekeken futo szoftverek piacan, akkor nem. Az EU egy szabalyzott kozos piac, nem egy tisztan kapitalista rendszer.

  "Alig várom hogy az xbox pass-os játékokat tölthessem a PS5-re"

  Itt inkabb arrol van szo, hogy mas szoftverboltokat is engedelyezzenek a konzolokon. Pl. ha valakinek xbox-a van es a steam store-t kiadjak ra, akkor a felhasznalok onnantol vasarolhassanak a steam-rol is jatekokat, teljesen kihagyva az uzleti modellbol a hardver gyartojat. Tehat a folyamat lenyege, hogy a hardver gyartoja ne korlatozhassa azt, hogy milyen szoftver fut a platformjan. Az autogyartok is ugyanilyenek, keves kiveteltol eltekintve nem tudom a kinai gyarto altal keszitett alkatreszhez adott szoftvert felrakni egy nemet auto kozponti rendszerere. Ez egy eros piackorlatozo tenyezo, amit ugyanugy fel kellene szamolni.

  Ha ez bejonne, akkor a hardver gyartok talan vegre olyan aron adnak a keszulekeket (pl. a konzolokat), hogy tisztan a hardver fejlesztesebol es gyartasabol meg tudjanak elni es a szoftverek ara csak a tenyleges szoftvert jelentene. Sokkal elonyosebb lenne, ha az exkluziv jatekok megszunnenek es minden jatek minden platformon elerheto lenne, amire anyagilag megeri kiadni.
 • Tikal #2
  Na igen, azzal hogy valaki iPhone-t vett, már döntött nem? Szóval a felhasználó eldöntheti mit akar. Persze mi lenne ha az Android is zárt lenne, és csak a Play Store létezne :)

  Alig várom hogy az xbox pass-os játékokat tölthessem a PS5-re :D
 • asgh
  #1
  Két különböző kérdést kevernek:

  1. Az AppleStore szerves részét képezheti-e egy platformnak vagy sem?
  Ha az EU szerint nem, annak nagyon messzemenő következményei lesznek, mert azzal nem csak az Apple, hanem pl. az összes játékkonzol üzleti modellje borul.

  2. Milyen elvek szerint enged vagy tilt ki az Apple (és a Google) az Appstore-jából alkalmazásokat?
  Ezen a téren viszont rákényszeríthetik a nagy mobil platformokat, hogy sokkal átláthatóbb és mindenkire egységesen alkalmazott szabályrendszer szerint döntsenek és lehessen a döntés ellen független fórum előtt fellebbezni.

  "Az Apple szerint a felhasználóknak lehetővé kell tenni, hogy választani tudjanak a nyitott Android és a védett iOS között."
  vs.
  "Az Európai Unió viszont azzal érvel, hogy a felhasználókra kellene hagyni annak eldöntését, hogy kire bízzák a mobiltelefonjaik biztonságát. "

  Szóval ha a felhasználók úgy döntenek, ha az Apple-re bízzák a mobiltelefonjaik biztonságát, az az EU szerint nem döntés?