3
 • kvp
  #3
  "Az ethernet szabvány jelenleg csillag pontos, így nehéz lenne egy hurkolt hálózatot összerakni belőle"

  Az a jo, hogy az uj szabvanyok is pont-pont alapuak, szoval ugyanolyanok mint az ethernet. Raadasul az ethernetnek van kozos busz (multidrop) alapu valtozata is. Az eredeti vezetekes ethernet szabvany is ilyen volt es a wifi is ezt vette at kesobb. A CAN busz is kepes osztott vezetekes topologiat hasznalni, az uj szabvanyok nem. Ez igy csak tovabb fogja novelni a kabelmennyiseget.
 • Agyturbinikusz
  #2
  Lehet költség optimalizáció, de azt tudom ki lesz a vesztese ennek, mert a 2 versengő szabvány meg fog maradni párhuzamosan. Eddig a CAN volt a domináns, most majd lesz még 2. A szervizek eddig is csillio pénzt fizettek az adott márka szoftver támogatásáért, most legalább még 2 extra hardvert is be kell szerezni. Ahogy lenni szokott, az újabb verziók nem lesznek kompatibilisek a régebbi verziokkal....
  Az ethernet szabvány jelenleg csillag pontos, így nehéz lenne egy hurkolt hálózatot összerakni belőle SZVSZ
 • kvp
  #1
  Ahogy nezem ezek 17 bites soros protokollok differencialis jelatvitellel. Igazabol a korabbi RS485 pont - pont uzemmodjahoz hasonlo mukodesuek. A CAN buszhoz kepest nagysagrendekkel kisebb overhead-del mukodnek es nagyobb csomagmereteket tesznek lehetove, valamint az RS485-tel szemben a magasszintu protokollok is benne vannak a stack-ekben.

  Ami nekem hianyzik, az a multidrop tamogatasa. Sokkal olcsobb es egyszerubb lenne az alacsony savszelesseg igenyu keszulekeket egy multidrop strukturaba kotni, ugyanakkor a CAN-nal modernebb implementacioval. Mondjuk ha szukseges lesz, akkor a szabvany bovitheto. (jelenleg multi hop-os routing van, ami alapvetoen jo, csak vagy nagyon magas a latency-je vagy csillag kabelezest igenyel, ami meg draga es bonyolult)

  ps: Azt, hogy miert kell egy uj szabvany az eleg altalanos es hatekony ethernet helyett azt nem igazan ertem, de valoszinuleg a koltsegeket szeretnek optimalizalni egyszerubb illeszto hardverek hasznalataval.