33
Windows 11
 • MerlinW
  #33
  Minden amit tudni szeretnétek

 • Bokafix2
  #32
  A céges PC-k nem érdekelnek, főleg mert nem is munkaállomásokról beszéltem, hanem kizárólag otthoni felhasználókról, tekintve hogy személyes vágyakról volt szó. Ez a "vesz magának modern hardvert, ha az a vágya" meg azért necces, mert manapság egyik hardvereszköz ára emelkedik a másik után. Kvázi sok százezerbe kerülhet még az is, hogy összerakj egy olyan konfigot, ami egyébként épphogy a középkategóriát megugorja.

  "Te csak a kíváncsi átlagfelhasználó oldalát nézed." Nem, én az érdekeimet nézem, és ahelyett, hogy bevallanánk ezt a MS oldaláról is, inkább megmagyarázzuk, hogy mit, miért és hogyan csinál. Pedig nem áll mögöttük sem semmilyen magasabb érvényű ideológia, mint az érdekeik. Véletlenül sem az érdekli őket, hogy milyen hozamúak a részvényeik, milyen negyedéveket zárnak, és mekkora az éves profit. Naivitás lenne azt hinni, hogy egy mókuskakányit is foglalkoznak azzal, hogy neked mi a jó.
 • MerlinW
  #31
  Dehogynem lehetnek vágyai. A vágyakért fizetni kell. A PC-k 60-70%-a munkaállomás. A méheknek nincsenek vágyaik, munkaeszköz. Ha a cég lát fantáziát az új rendszerben, akkor fejleszti az infrastruktúrát. A maradék 30-40%, otthoni felhasználó meg vesz magának modern hardvert, ha az a vágya hogy a legújabb szoftvert használja (új OS-t egyébként is butaság megjelenést követő 1-2 belül használni, hacsak nincs benne a bug bounty programban - ott a vrituális gép, ott lehet nyomogatni az új dolgokat).

  Te közelíted meg egysíkúan, te csak a kíváncsi átlagfelhasználó oldalát nézed. Én meg a realitást nézem, a 25 éves informatikai múltammal. (Mindemellett technet-en a MS pontosan elmagyarázza hogy miért csinál, mit, és miért).
  +1: Steam hardver survey alapján a ~120 millió felhasználó ~30%-a rendelkezik W11 kompatibilis hardverrel.

  TL;DR
  Értem én, de ez van.
 • Bokafix2
  #30
  Különítsük már el az embert a géptől. Egy felhasználónak nem lehetnek kívánságai vagy vágyai? Függetlenül attól, hogy a konfigurációja mire elég és mire nem. Nagyon egysíkúan lett most megközelítve ez a téma.
 • MerlinW
  #29
  Az majd vesz magának "új" (2019)-es gépet 2025-ben. Nem látom a problémát. Semmi sem indokolja hogy az átlag nem professzionális munkaállomások W11-et használjanak, olyan meg nincs azon a területen, hogy "szeretne". Azt használják ami "szentesíti az eszközt".
 • Bokafix2
  #28
  Szerinted én miről beszéltem? Olyan dolgokat írsz le, amiket nem is cáfoltam. "Nem hardcore gémer" értsd: nem foglalkozik gaminggel. Olyan felhasználókról írtam, akik nem játszanak, ezért nincs is komoly konfigurációjuk, de szeretnének 11-et használni.
 • MerlinW
  #27
  - A felhasználók többsége nem játszik.
  - 2025-ig használható a W10, addigra 7+ éves lesz a most a W11 által támogatott hardver.
  - Aki PC-n játszik az vagy frissíti a hardvert rendszeresen, vagy konzolt vesz.
  - Idén/jövőre jön a DDR5, Zen 4, Intel 12th gen, PCIE 4.0, stb. A fejlődés nem fog megállni csak mert a Win felhasználók 5-10%-a 10 éves hardverrel akar minecraftozni.

  A PC gaming luxus hobby, drága és költeni kell rá. A pro felhasználók és a "master race", számára egyértelmű hogy fejleszt.
  Én örülök a MS lépésének - függetlenül attól hogy milyen gépem van -, a csökkentett hardvertámogatás mindig stabilabb, hatékonyabb OS-t eredményez.
 • mumoka 2012
  #26
  köszönöm a segítséget.
 • ximix #25
  Nézegetve a lapod manuálját
  https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_z370-hd3p_e.pdf#page=28

  Az TPM teljesítéséhez elég nálad ezt bekapcsolni
  Intel Platform Trust Technology(PTT)
  és elvileg nem kell TPM modult venned.

  Akinek semmilyen TPM lehetősége nincs az
  https://prohardver.hu/tema/windows_11/hsz_757-757.html


  "A Secure Boot egy UEFI szolgáltatás.
  Arra találták ki, hogy a bootfolyamatot biztonságossá tegyék.
  UEFI-vel ellátott alaplapok esetén az operációs rendszernek nagyobb hozzáférése van a hardverhez, gyakorlatilag a hardverhez direktbe tud betölteni egy újabb firmware-t, ha jónak látja.
  Ennek megvannak a kockázatai.
  Köztük például az, hogy firmware szinten lehetségessé válhat egy vírusfertőzés, vagy egy keylogger telepítése. A gond ebből az, hogy az ilyen rejtett “ajándékok” a víruskeresők által szinte megtalálhatatlanok, így a felhasználó nem érezheti magát biztonságban.
  Itt jön közbe a Secure Boot.
  Ha ez engedélyezve van, akkor az UEFI rendszer csak akkor enged egy illesztőprogramot betölteni, ha az digitális aláírással rendelkezik.
  A digitális aláírásnál megkötés, hogy egy ismert 3. személynek kell kibocsájtania az aláírást."
  https://www.webmaster442.hu/mi-az-a-secure-boot/

  Az UEFI / GPT / Secure boot hármas kézen fogva jár.
  Nálad ha kikapcsolod a CSM Support-ot akkor jön elő elvileg

  "Secure boot will not show up until you disable CSM. After you disable CSM then I think the secure boot option should show up at the bottom of the same page in the bios. You can test this without actually making any permanent changes in the bios. Go into the bios and disable csm and then scroll down, and you should then be able to find the secure boot option. Then just exit the bios without saving any of the changes.

  Secure boot being enabled is not required for windows 11 to work. It only needs to be capable of secure boot, and for it to be capable of secure boot you need to be in a pure UEFI environment with CSM disabled. "

  https://forum.gigabyte.us/thread/12642/z370-hd3p-windows-11


 • Tetsuo
  #24
  A Win 10 ősrégi hardvereken is elmegy - sajnos. Ugyanis ha nem tenné, az újabb hardvereken hatékonyabb lehetne.
  Egyébként nem kell váltanod 11-re, a W 10 még öt évig tuti elmegy, majd lesz abból 10 is.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2021.07.07. 10:26:07
 • Bokafix2
  #23
  Évtizedekre visszafelé? Hát már a 10 napjai is meg vannak számlálva, pár év és kifut. Pedig mikor megjelent, még azt kamillázták nekünk, hogy az lesz az utolsó oprendszer. Látjuk, hogy mennyire az lett.
  Épp ez az, hogy a MS üzletpolitikája arra kényszeríti a felhasználókat, hogy váltsanak az új rendszerre, mert még középtávon se nagyon éri meg a régit megtartani.
  Mikor megjelent a 10 még le is szoptak volna, csak frissítsek fel az új Windowsra. Éjjel-nappal zaklattak, hogy telepítsem a frissítést. Pedig nekem jó volt akkor a 7. Tisztán látszik, hogy ők azt akarják, hogy a legújabb Windowst használd. De legalább a gépigénye baráti (ja, nem).
  De nekem leginkább az szúrt szemet, hogy a lenti konfigot régi gépnek nevezted. Holott ez az összeállítás inkább a nagy átlagot képviseli, sőt annál kicsit jobbat is. Kész szégyen, ha egy ilyen gépen nem tud elfutni a 11.

  Amúgy tudod, hogy milyen konfigokkal írnak be nekem emberek mert nem tudnak rendesen megnézni egy online filmet? Több filmes oldalon is adminisztrátor vagyok, és olyan arcok írnak tömegével a Segítség topikba, akik még XP-t meg Windows 7-et futtatnak a mai napig. Ha a lenti konfig régi gép, akkor képzelheted, hogy azoknak milyen gépe van. Szerintem még AGP-s videókártyáik vannak, meg Pentium 3-as és 4-es processzoraik. Ők már drivereket sem tudnak frissíteni, meg böngészőt sem.
 • Tetsuo
  #22
  Nekem meg abból van elegem, hogy állandóan évtizedekre visszafelé kompatibilis az OS, emiatt olyan óriási és lassú.
  Szerintem természetes (kellene, hogy legyen), hogy a régi hardverhez régi OS dukál, csak adjanak ki biztonsági patcheket aztán ciao.
 • Bokafix2
  #21
  A Microsoft önmagát bassza seggbe azzal, ha kizárólag high end gépeken lesz hajlandó elkocogni az új oprendszer, és egy régebbi gépen már nem. Ugyanis a felhasználók nagy többsége nem hardcore gémer, és nincs combos gépe sem.
 • mumoka 2012
  #20
  lenne 1 kérdésem hol található a BIOS ban a boot method & a secure boot ,
  az alaplapom intel core3 z370 hd3p.Mert a platform trust tecnolog az meg van .
 • ximix #19
  Egy másik fórumból idézett válasz

  "Vagy engedélyezed W10-nél az Insider Preview buildeket és úgy upgrade-elsz a W11 Insider Preview Dev buildre, vagy letöltöd egyéb forrásból a jelenleg aktuális W11 22000.51-es ISO-t és azzal csinálsz W10 alól in-place upgrade-et vagy pendrive-ról bootolva clean install-t, lásd egy másik hozzászólásban lévő letöltési linket.
  Az meg gondolom remélhetőleg megvan, hogy végleges W11 megjelenés leghamarabb majd csak október 20. körül várható, W10-re a Windows Update pedig majd 2022 Q1/Q2 körül fogja felajánlani a W11-et, vagyis jelenleg csak a W11 előzetes tesztverzióit lehet használni, mint az előbb már említve volt."

  https://prohardver.hu/tema/windows_11/hsz_669-669.html

  Egy kiegészítés,
  ha valakinek már öreg a gépe akkor a W10-nek hivatalosan 2025 okt.14-ig van támogatása, addig belehet szerezni valami újabb vasat esetleg, de 2022-ig, amikor majd update is ajánlani fogja, még sok minden változhat.
  https://docs.microsoft.com/hu-hu/lifecycle/products/windows-10-home-and-pro
  Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.07.03. 10:36:12
 • MerlinW
  #18
 • ximix #17
  Az 1. hsz-ben is linkelt WhyNotWin11 github oldala, az aktuális legfrissebb verzióval
  WhyNotWin11
  https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11/releases

  Win11


 • suba53
  #16
  Köszönöm.
 • MerlinW
  #15
  tessék
 • suba53
  #14
  Sziasztok!
  Tudtok egy linket, ahonnan VALÓBAN letölthető a win11 telepítője?
 • Tetsuo
  #13
  Minek akarsz W11-et egy régi gépre?
 • MerlinW
  #12
 • bajgunar
  #11
  a-microsoft-finomitott-a-windows-11-gepigenyen-bucsuzik-a-gyulolt-pc-health-check-is
  De elvileg nem lesz szükséges a TPM. Szóval másik kiadás menni fog.
 • MerlinW
  #10
  A procid 4. generációs 2014-es, 7 éves modell. Jelenleg csak 8. gentől felfele támogatott az Intel.

  W11 által támogatott processzorok
 • BenedekFeco
  #9


  Én ezzel a TPM szarsággal szopom be. Persze hogy az én Asus BIOS-omban nincs ilyen. PCH-FW Configuration menü alatt kéne hogy legyen, de csak PCH Configuration van :(
 • caps lock
  #8
  Én már váltottam, teljesen jól működik. Még tesztelgetem, hibaüzenetet eddig nem kaptam, összeomlás se volt, a win10-es programok kompatibilisek vele. Játékok jól futnak. Letisztult, könnyen megtalálni mindent. Igazából nem egy nagy változás, inkább csak egy ráncfelvarrott win10.
 • Kissssss0 #7
  köszi, akkor ráérek ezzel még.
 • MerlinW
  #6
  - Az MBR-t egyszerűen át lehet konvertálni, adatvesztés nélkül. MBR2GPT
  - Secure boot-t a BIOS-ban kell beállítanod, de GPT kell hozzá ahogy az UEFI boot-hoz is (legacy helyett)
  - TPM szintén a BIOS-ban van, PPT, PPFW/TPM(Intel), fTPM(AMD), néven.

  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.06.28. 18:01:49
 • Kissssss0 #5
  boot type legacy.

  disk partitioning gpt not detected.

  secure boot not detected.

  tpm minimum not activated.
 • MerlinW
  #4
  A lent linkelt WhyNotWin11 megmondja pontosan mi hiányzik.
 • Kissssss0 #3
  nekem dobott egy "nem alkalmas a géped" üzenetet :D
 • lalakov
  #2
  Vajon a W10-hez írt ClassicShell jó lesz ehhez vagy újat írnak hozzá majd?
 • MerlinW
  #1
  WhyNotWin11 - részletes info mi hiányzik a W11-re való frissítéséhez

  Microsoft Compatibility Checker
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.06.26. 18:18:17