12
 • kvp
  #12
  "A BUK kilövőben csak egy sima katódos radarernyő van ahol a haladó fénypont alapján kéne eldönteni, hogy mik a cél adatai."

  Az ukran esetben TEL-rol inditottak, azon nincs radar sem, mert daru van a helyen. Ez a szallito, utantolto jarmu. Viszont van rajta szukseginditas, ha kiszedik az alakulat kozponti radarjat es az osszes radaros inditojarmuvet is. Ekkor lehet a szallito/ujratolto jarmuvon levo raketakat vakon inditani. Egy mukodo aksi kell csak es par kapcsolo, ekkor a raketa fejeben levo celravezeto rendszer keres celpontot (ami normal esetben csak az utolso fazisban vezerel) es a legerosebb relativ jelure megy ra, majd kozelsegi szenzorral gyujt. (ilyenkor celozni ugy lehet, hogy a rakteta fejet a szenzor latoszogen belul a cel fele kell forditani, a donyeckiek a trelerrel egyutt forgattak az egesz jarmuvet, annyira romos allapotban volt)

  ps: Es igen, akkor jottek ra, hogy nem katonai gep volt, amikor megtalaltak a gyerekruhakat a csomagok kozott... (egy ideig fent volt az elo video, latszik es hallatszik rajta, ahogy meglepodnek, hogy akkor mi is van)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Buk_missile_system

  "The TEL reload vehicle for the Buk battery resembles the TELAR, but instead of a radar they have a crane for the loading of missiles. They are capable of launching missiles directly but require the cooperation of a Fire Dome-equipped TELAR for missile guidance. A reload vehicle can transfer its missiles to a TELAR in around 13 minutes and can reload itself from stores in around 15 minutes."

  Szoval igen, celozni csak egy radaros egyseggel lehet, de fire and forget modban is ki lehet loni a raketakat. Ezt meg az ukranok se tudtak amikor otthagytak a jarmuvet. (ha tudtak volna, akkor valoszinuleg felgyujtjak amikor kiderult, hogy mozgaskeptelen) Sajnos lehetett tudni, hogy ebbol baj lesz, amikor a hirekben mutattak a bazist megszallo donyeckieket, ahogy felmasznak az ottmaradt TEL-re. A kovetkezo egy het alatt lelottek vele egy katonai szallitogepet, egy szallitohelikoptert es aztan vegul a civil utasszallitot.
 • Agyturbinikusz
  #11
  Ez igaz, csak az akna nem fog üldözni, és elég sokat kell dolgozni a telepitesevel.
  Vagyis igazad van, csak ezzel sokkal egyszerűbb.
 • Szefmester
  #10
  Nincs is megkerülve. A gép kapott egy utasítást, és aszerint cselekedett.
  Ha kiküldenek valakit őrszolgálatba és olyan eseményt tapasztal ami nem szokványos, akkor nem fog engedélyt kérni a parancsnokától a visszalövésre...

  Sőt, a sima pár felszólítás után levegőbe lövés, majd lövés is bevett eljárás. És nem véletlen a "lábra célzott fejlövés" kifejezés használata az őrszázadokban. Ha nincs tanú akkor nehéz megbüntetődni mert nem volt meg az elégséges felszólítás.
 • t_robert
  #9
  ukrajnában egy magányos BUK rakéta kilövőről szedték le az utasszállítót. Annak van egy beépített felderítő és célrávezető radarja. Persze optimális esetben egy komplex rendszerről van szó, ahol több rakéta kilövő van, egy külön radaros felderítő és célrávezető egység, egy parancsnoki/adatfeldolgozó egység és tartozik hozzá még rakéta szállító külön egység amiről fel lehet tölteni a 4 rakétás kilövő egységeket. Sőt az egész rendszer össze van kötve egy integrált országos vagy területi rendszerrel, ami segít azonosítani a célt. A gond az volt, hogy magányos kilövő egység felderítette a gépet és rávezette a rakétát csak fogalmuk se volt mire lőnek. A gyakorlatlan kezelők ráadásul nem tudták megállapítani, hogy egy 5000 méteren repülő fele olyan gyors és fele akkora An-26-os szállítógépre(ami csak 5 kilométer magasan tud repülni 450 km/h sebességgel. lőnek vagy egy kétszer akkora, kétszer olyan magasan kétszer olyan gyorsan repülő utasszállítóra. A BUK kilövőben csak egy sima katódos radarernyő van ahol a haladó fénypont alapján kéne eldönteni, hogy mik a cél adatai. Azért az még a 60-as évek technológiája nem elektronikával telepakolt egység, mint a maiak. Még csupa analóg primitív rendszer van benne. A kétszer akkora gép kétszer olyan magasan kétszer olyan gyorsan pont úgy vonul világító célként a radar ernyőn. A gyakorlatlan kezelők nos nem vették észre a különbséget.
  A kilövés utánig 1-2 órával is megvoltak győződve, hogy egy katonai szállítógépet lőttek le. Csak mikor kiértek a katonák a roncsokhoz derült ki, hogy polgári gépet találtak el. Addig dicsekedtek vele a neten és az orosz hírműsorokban aztán elkezdtek bőszen letagadni mindent.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #8
  Nem látom a változást egy aknamezőhöz képest. Lényegében ugyanaz, csak a gazdája könnyebben el tudja távolítani utána..
 • Agyturbinikusz
  #7
  Hurrá, a felelősség teljes döntést sem kell meghozni többé. Lerakjuk az adott helyre, aztán aki arra jár az megérdemli amit kap.
  Hol lehet ez beszerezni? Azonnal küldök több 10E darabot a világ összes hadseregének. Akkor végre tényleg csak az intelligencia fog maradni, és nem is lesz senki aki mestersegesnek hívja.
 • kvp
  #6
  "(mert nyilván nem ott van a repülő eszközben a bent az AI, hanem egy központban, ami vezérli a robotot"

  Egy sima mobiltelefon kepes egy ilyen minimalis tudasu AI-t futtatni. Gyakorlatilag beallitod, hogy milyen GPS koordinatak szerinti utvonalon jarorozzon es ha lat megfelelo meretu mozgo tagyat, akkor azt koveti es ha eleg kozel er hozza, akkor raveti magat. Ha eltunik a cel a latoterbol, akkor pedig visszater az utvonalara. Ha merul az aksi, akkor pedig leszall a megadott tolto pont mellett es kikapcsol. Egy sima 3000 forintos raspberry-be is szorult ennyi tudas (hozza valo kamera is van es i2c, spi vagy soros linken lehet a kereskedelmi dron motorvezerlojet iranyitani, a detonatort egy gpio-ra kotve, a felszallasi parancs es az utvonalterv ekkor wifi-n vagy a tolto/dokkolo soros vagy usb portjan adhato ki). Mint irtam a szoftver ehhez kozel 20 eve megvan es par eve mar az olcso hardver is elerheto. Az open source szofverek segitsegevel egy tehetsegesebb kozepiskolas is tud ilyen jarmuvet epiteni, csak a robbanoanyag (a kezigranat) nem szerezheto be boltbol. Eleg sok ilyen barkacs dron repult sziriaban is, bar ott tobbnyire wifi-s taviranyitassal, okostelefonrol kezzel vezetve es ott inkabb a sporolas miatt ledobtak rola a granatot.

  Egyebkent az ilyen fire and forget rendszerek nem annyira ritkak. Igy mukodik pl. a KUB legvedelmi raketa szukseg uzemmodja. Csak kilovod a levegobe, akar a celzoradar nelkuli szallitojarmurol es megkeresi a legnagyobb celt es megsemmisiti. Pontosan igy szedtek le az utasszallitot a donyeckiek az ukranoktol lopott szallitojarmuvon levo raketaval. Az elso ket probalkozasnal sikerult katonai gepet eltalalniuk, aznap az utasszallito mintja valamivel nagyobb volt mint a katonai szallitogepe. (Az ukanok azert hagytak ott a visszavonulaskor, mert ugyebar csak egy szallito /TEL, transporter, erector, launcher/ volt, a celkereso radar helyen daruval, egyebkent is rossz motoru, azaz mozgaskeptelen. Na most a donyeckiek kozott volt egy volt katona, aki tudta, hogy ha trelerre rakjak es azzal mozgatjak, akkor csak egy feltoltott aksi kell a vakon inditashoz. A raketa meg butan vegezte a dolgat, leszedte a legnagyobb celt, ami aznap pont a civil utasszallito volt.)

  Ezek az ongyilkos dronok nagyon butak, de mivel kb. egy repulo taposoakna tudasat hozzak, ezert igazabol nem is kell annyira okosnak lenniuk. A taposoaknak sem nezik meg, hogy akkor most jatszo gyerekek vagy az ellenseg lepett rajuk, csak felrobbannak. Lehet ilyen jarmuvet keszinti dronbol, modell repulobol, de akar egy taviranyitos jatekautobol is, szinte barmibol ami kepes iranyitott modon mozogni. A fedelzeti (buta) AI nagy elonye, hogy a jarmu kimehet a vezerlo egyseg wifi-jenek hatosugarabol es csak a lemerules elott ter vissza ha vegul nem talalt megfelelo celpontot. Automata toltos dokkoloval (amilyet pl. a robotporszivok is hasznalnak) siman megoldhato, hogy magatol feltoltson es visszamenjen jarorozni, addig ismetelve amig mast nem modnanak neki. Majdnem olyan egyszeru es hatekony mint a levegobol teleszorni egy teruletet taposoaknakkal.
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.06.01. 14:33:02
 • Lapajka
  #5
  A katonai szolgálati kötelmi út nem kerülhető meg. Nincs ilyen hogy egy AI-val bíró (?) drón döntést hoz és arra nem ad engedélyt a felettese (mert az a akkor nem katonai akció, hanem gerilla ill terrorista, bár még ilyen csoportokban is van hierarchia, önállóan senki nem dönthet elvileg), namost azt ne mondja senki nekem, hogy az AI vezérelte drón (mert nyilván nem ott van a repülő eszközben a bent az AI, hanem egy központban, ami vezérli a robotot (a törökökről hiszem el a legkevésbé hogy hogy 20 évere előre tartanak és már mobil AI-k repkednének a hadseregükben), tehát egy központ vezérelte. Azt is elég röhejes próbálni beadni, hogy ebben a központban teremtett lélek sincs, csak computer, és ember nem tudott erről, nem látta, nem hagyta jóvá, urambocsá parancsolta és irányította... Hagyjuk már... hatalmas kamu tehát az egész, az allahozó analfabéta török paraszt még lehet el is hiszi...
  Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2021.06.01. 12:24:53
 • Shanny928
  #4
  Nekem is rögtön ez ugrott be :)
 • Sir Cryalot
  #3
  dr.min.Orban likes this
 • marsupilami
  #2
  Skynet. Kezdődik...
 • kvp
  #1
  Az automatikus celpont azonositas jelenleg kb. abban merul ki, hogy mekkora a mozgo targy. Tehat ezek a rendszerek mindenre lonek ami mozog es egy elore megadott meretnel nagyobb. Ezzel kiszurheto, hogy mondjuk egy macskara ugoljon ra, de egy menekulo not a karjan vitt gyerekkel nem igazan tud megkulonboztetni egy fegyvert cipelo katonatol. Alapvetoen mar igy is hasznalhatoak ezek a rendszerek, de akkor a legjobb a hatasfokuk ha egy adott teruleten a civil lakossag teljes megsemmisitese a cel. Erre jo peldak a jemeni vagy a libiai konflikusok, mindket helyen nepirtassal probaljak a felek megoldani a problemat.

  A fenti felhasznalasi esetek mellett ezek a rendszerek kitunoen alkalmasak nem ongyilkos jellegu terrortamadasra, mivel a telepitest vegzo szemelyzet tavozasa utan aktivalodo dronok eleg nagy kaoszt tudnak okozni varosi tomeg, jellemzoen egy tomegrendezveny latogatoi folott bevetve. Ez utobbi felhasznalasukat nagyban segiti az, hogy az alulra rogzitett repeszgranatot leszamitva sima kereskedelmi alkatreszekbol megepithetoek, mint azt a sziriai polgarhaboruban mar lathattuk. (a korlatozott autonom mukodeshez szukseges kepfeldolgozo rutinok lassan 20 eve publikusak es mostanra mar a hardver is filleres alajuk)