20
  • kvp
    #20
    "Ez a fórum, meg a PH mondjuk, szociális oldalnak minősül"

    Inkabb bulletin board. Szemelyes profilok es anyakonyvezett nev nelkul lehet ra irogatni. Ezeknek klasszikus peldaja a 4chan es tarsai, elodjuk pedig a reges regi, meg a web feltalalasa elotti newsgroup-ok. Egyebkent a Linux is egy hatalmas newsgroup-os flamewar (a comp.os.minix-ben) eredemenyekeppen szuletett. Anno fiatalkent meg en is irogattam azokba a csoportokba, aztan jott a web es felengedtek mindenkit a netre mernoki diploma nelkul is.

    "Soha nem kellett okostelefon. A számítógép is több mint elég."

    Az okostelefon egy olyan szamitogep, ami az ember zsebeben is elfer es lehet vele fotozni meg ha nagyon muszaly, akkor akar telefonalni is. Aki allandoan otthon ul (vagy a munkahelyen), annak valoban folosleges. Aki picit tobbet mozog ennel, neha utazik is nagyobb tavolsagra, annak jol jon.
  • Akva
    #19
    Soha nem kellett okostelefon. A számítógép is több mint elég.
  • Agyturbinikusz
    #18
    Ez a fórum, meg a PH mondjuk, szociális oldalnak minősül, vagy csak anti cocialisok írhatnak?
  • M2 #17
    "aki képtelen ezeket értelmesen használni, az hülye. Ettől nem lesz a facebook a sátán."

    Ez nem ilyen egyszerű. A teljes IT-iparág minden vektora abba az irányba mutat, hogy az emberek függővé váljanak. Ezen cél alapján készülnek a hardverek, az OS, a szoftverek... - minden a legerősebb marketinggel tolva, annak ezernyi trükkjével.
  • Yagami
    #16
    Na akkor most majd ez lesz az újabb "divatszar", amit ez a generáció terjeszteni fog. Alig várom :D
  • kvp
    #15
    Nem feltetlen az okostelefonokbol van elege sokaknak, hanem a vele jaro uj kulturatol, ami itthon meg nem annyira jelenik meg, de amerikaban mar egyeduralkodo. Arrol van szo, hogy ha van kozossegi media account-ja valakinek, akkor a szemelyes ismerosei egy resze rossz neven veszi ha nem jeloli oket be. Viszont ugyanezek az emberek onnantol folyamatosan ontik a kulonbozo propagandat az emberek nyakaba. Ami meg onmagaban nem lenne akkora gond, de sokan rossz neven veszik ha az illeto nem tamogatja aktivan az altaluk is megjelolt celokat. Tehat ha nem all ki a BLM vagy a LGBTQIP+ mozgalom mellett. Nem eleg csak like-olni a megfelelo tartalmakat, de aktivan tovabb is kell osztani es hitet tenni mellette, egyebkent addig nyaggatjak (lasd: cyber bullying) amig ezt nem teszi. Ugyanez valamennyire igaz a masik oldalon is, tehat ha valakinek sok MAGA-s ismerose van, akkor nem igazan kedvelik ha marxista, maoista vagy csak siman USA ellenes idelologiat hirdet. Sok fiatalnak az ismerosi kore az egyikbe, a csaladja a masik csoportba tartozik. Ez vezetett oda nalluk, hogy van egy buta telefonjuk azok szamara akiket nem kedvelnek es van egy okostelfonjuk alneven futo account-okkal a sajat barati koruk szamara. Igy el lehet kerulni a csalad/osztalytarsak/evfolyamtarsak/stb. nyaggatasat, hogy osztd mar tovabb az XYZ idelogiat hirdeto post-ot, mert egyebkent egy utolso senki, rasszista, bigott, stb. vagy. Raadasul amiota atvaltott a bal oldal arra, hogy az emberek egy resze mar a veleszuletett borszine miatt is rasszista, azota sokan mar akkor sem tudnak teljesen megfelelni a csoport elevarasoknak ha akarnak. Erre az egyik legjobb es egyben legegyszerubb megoldas ha azt mondjuk, hogy nincs is okostelefonunk es semmilyen online jelenletunk. Hirtelen a zajok es feszulsegforrasok nagyresze eltunik az ember eletebol. Persze attol meg lehet okos keszulekuk, de a valodi account-ok neveit nem adjak meg senkinek csak akikkel tenyleg kommunikalni kivannak. (akar tobb is lehet, csoportonkent 1-1 eltero, igy nem latjak a valodi ismerosei a tobbi ismeroset)

    En mar amerikai hardver/szoftver fejlesztoi, de meg modellezo online kozossegekben is lattam azt, hogy amikor megjelentek az aktivistak, akkor gyakorlatilag kiutaltak a kozosseg korabbi tagjanaik nagyreszet. Akik maradtak, azok pedig ugyancsak bealltak aktivistanak, joreszt csak azert, hogy maradhassanak. Ez egy kulturalis jelenseg mostanaban es mig Magyarorszagon nem kovetkezik be egy liberalis-globalista valtas, addig az amerikaban elterjedt klasszikus marxista-maoista eszmek sem tudnak igazan elterjedni a fiatalok kozott, leszamitva par egyetemi kart. Erdekes egyebkent, hogy pont a maoizmus hazajaban, Kinaban nem tanitjak ugy mint az 1978-as modszervaltas elott. (ok inkabb mostanaban allamkapitalistak)
  • ShuckFishTit
    #14
    Ez a hagyományos mobil összefüggés mekkora baromság! Pl én egyáltalán nem használok social oldalakat pláne nem mobilon, de meghalnék okostelefon nélkül!
    Utoljára szerkesztette: ShuckFishTit, 2021.05.29. 23:55:13
  • ENVE
    #13
    Nem hiszem, hogy ez a 2 dimenzió volna. Ez "1bites" nézőpont. Nyilván vannak olyanok, akik túlzásba vitték, szerintem jellemzően a mai 20on évesek lehetnek ezek, passz. Én 31 vagyok, és köszönöm szépen, remekül megvagyok facebook nélkül is, ha olyanom van. Attól még vannak ott ismerőseim, olykor postoltam is. Nincs gyorsabb módja egy érdekes cikk eljuttatására az ismerőseim körében. Ahogy mondtam, aki képtelen ezeket értelmesen használni, az hülye. Ettől nem lesz a facebook a sátán.
  • dyra
    #12
    jogos, az informatika tönkre vágja az életünket, reggeltől estig valami képernyő előtt rohadás. Az emberek jó részének ebből áll az élete. Nem csak a fiatalokat szívta be ez a szar, az időseket is. Mama reggeltől estig a Facen log. Most már ott leskelődik. Én se tudom letenni. Minden szarra van már applikáció. Kezdem rohadtul unni.
  • MerlinW
    #11
    Én 41 vagyok, 6 éves korom óta számítógépek közelében nőttem fel, és sosem posztoltam még semmilyen közösségi platformra nyilvánosan (értsd, fb, twitter, insta, stb), ~10 ismerősöm van facebook-on. 99%-ban LinkedIn-t használom, de azt is szakmai téren.
    Aki nem tud szoc.média nélkül élni az annyit jelent, hogy képtelen a való világban szociális kapcsolatokat ápolni, sajnálom őket.
  • Zoltan1984
    #10
    Sent from Android
  • ENVE
    #9
    Hát nem tudom komáim, én 31éves vagyok, számítógéppel nőttem fel, és az interneten lettem "felnőtt". Sokat használom a social mediát is. Egyéb dolgok miatt kezelt már terapeuta is. De, hogy miféle ember az, aki szerint a facebook a sátán, és nem magában keresi a problémát? Nem tudom... Nem kell pedig 100IQ sem hozzá, hogy az ember képes legyen felismerni, hogy miképp kell ezeket a platformokat használni, szerintem olyan 85elég.
  • Myers
    #8
    Szerintem is. Egyetlen tizenévest sem láttam még hagyományos mobillal a kezében.

    Ez az "otthagyom a közösségi médiát" valami átmeneti duzzogás lehet, valami csalódás érhette a gyereket (piszkálták, nem követik elegen, nem kapott elég likeot, nem hívták meg a buliba, stb...), de mihelyst "helyreáll" s lelki békéje, máris újra a nagyképernyőst fogja nyomkodni.

    ---
    "Többet töltenek a családdal". De megható.
  • M2 #7
    Az a gond, hogy amíg a kijelzőt bámulod, addig nem élsz. Csak hiszed!
  • Jawarider
    #6
    Közösségi média a harmadik antikrisztus .
  • hunbalee
    #5
    Mobilozásba most őszintén mit kéne tanítani amikor a 3-4 éves gyerekek kezébe már ott van a mobil/tablet és nyomkodja
    Borotválkozni se tanít szinte senki az apja/anyja mégis mikor oda jutsz megoldod. Idejét múlt ez a tanítás dolog
    Én nem tudnék lemondani a mobilról mert net nélkül halott vagyok már kb nem bírnám ki nélküle vagyis de de idegileg frusztrált lennék.
  • Dynamic
    #4
    Nekem ez elég sci-finek tűnik. Mármint ez a nagy őszinte felismerés. Ez a spontán megvilágosodás, hogy most akkor lemondnak a telefonról a fiatalok, mert többet akarnak lenni a családdal. Lehet, hogy egy töredék százalékot érint, de hogy trend nem lesz belőle az fix.
  • wraithLord
    #3
    Nem arra gondoltam a megfelelő kezelés alatt, hogy tudják, hogyan kell kijelentkezni a Facebookból... Hanem szimplán csak józan emberi ésszel gondolkodni. És igen, itt jönnek képbe a szülők és a környezet.

    Az ipari forradalom óta gyakorlatilag minden generáció kapott valami olyat, ami az előzőnek még nem volt, főleg a 20. század második felében. Mondjuk lehet, hogy mindenkinek gondja volt vele. Nekem nem volt gondom a számítógépekkel (C64, IBM PC), pedig a szüleim ugyanúgy azt sem tudták, hogy eszik-e vagy isszák őket, mint most a [nem tudom melyik generáció] az okostelefont, tabletet, állandó online jelenlétet, szósöl vackokat stb. És nyilván nem vagyok zseni...
  • TokraFan
    #2
    Honnan a fenéből tudnák megfelelően kezelni, amikor a szülők 95%-ka sem tudja? Eleve nem tanít nekik senki ilyesmit, a szülők többsége IT analfabéta, vagy ha ért is hozzá, nem foglalkozik a gyerek digitális életével. Így jobb híján, saját maguknak kell rájönniük, hogy káros ez a hülyeség számukra. Totál zombikat csinált ez a kütyü legalább 2, de már inkább 3 generációból. épp ideje, hogy dobva legyen.

  • wraithLord
    #1
    "Többen rámutatnak arra, hogy ..."

    Hát igen, talán inkább meg kéne tanulni normálisan használni a dolgokat, és nem ide-oda kapkodni, egyik végletből a másikba esni...
    Mondjuk az is lehet, hogy ez már megint valami hipszter marhaság, és a drámát csak belemagyarázzák.