7
 • kvp
  #7
  Az offline uzemmod kerdese az erdekes, ugyanis ezt jelenleg egyetlen digitalis penznem sem tudja. (se a kriptok, se a kozpontilag kiadottak) Amik elvileg tudjak (kozlekedesi token-ek pl.), azok viszonylag konnyen hamisithatoak.

  A digitalis euro az osszes kereskedelmi bankot kiutne a jelenlegi poziciojabol es az eurot jegyzo kozponti jegybnak kezebe kerulne a teljes euro piac. A kereskedelmi bankoknak megmaradna a tobbi valuta es a kulfoldi (nem EU-s) ertekpapirok kereskedelme. Mivel az offline hasznalat nem igazan megoldhato, a keszpenz is kvazi kikerulne a hasznalatbol, ami vagy nagyban feheritene a gazdasagot (a szurke gazdasag csokkentesevel), tovabba a gazdsag jelentos (fekete) resze atallna mas, offline is hasznalhato valutakra, pl. dollarra vagy yuanra.

  Egyebkent szerintem a teljes europai bankrendszer bedontese nem lenne annyira rossz dolog. Minden a bankrendszerben felhalmozott fedezetlen toke eltunne egyik naprol a masikra es a bankok csak a sajat es a beteteseik tokemennyisegeeig tudnanak hitelezni, mivel a digitalis penz elvileg nem masolhato, tehat nem lehet belole tobbet hitelezni mint amennyi tenylegesen van. Ez megvalositana a tenyleges 100%-os tokefedezetet, ami a teljes jelenlegi bankrendszer megszunesehez vezetne. (bankcsodokon keresztul egeszen amig mar egyszeruen nem erne meg hitelezni) Kerdes, hogy egy ilyen huzas nem jelentene-e a teljes nemzetkozi toke tavozasat az euro-t hasznalo regiobol? (Kina azert teheti meg a digitalis atallast, mert ott nincs banki magantoke, csak egyetlen kozponti jegybank van, ezert a kozponti bizottsag szabadon donthet a yuan mennyisegerol es mivel nem konvertibilis valuta, ezert az ertekerol is, tovabba Kinabol toket kivinni is csak politikai engedellyel, szabalyozott keretek kozott lehet.)
 • Sydra
  #6
  "a piac módosul és sok új szereplő lép az eddig kis monopoliumuknak tekintett tortaszeletre"
  Itt egy központi szereplő teszi feleslegessé a kereskedelmi bankokat. Vagyis még több hatalom összpontosul majd még kevesebb kézben.
 • peterx
  #5
  Köszi a válaszokat! :)
 • uwu2020
  #4
  A helyes válasz, hogy google, wiki, mert bonyolult, de rövidebben: Az euró, meg a nemzeti valuták nem digitálisak, csak a nyilvántartására, tranzakciók lebonyolítására, ellenőrzésére használnak digitális eszközöket. A digitális pénz magában hordozza ezeket, eleve a létezéséhez kötött, hogy ezeket tudja, nem kell hozzá egyedi banki szoftvereket használni, maga pénz a szoftver.
 • felemelő
  #3
  Ugye egy digitális pénz sokféle lehet, de potenciálisan egy olyan digitális pénz, amit magánszemélyek egymás között cserélhetnek (a készpénzhez hasonlóan), de interneten át is, fizikai kontaktus nélkül és a bankok kihagyásával... hát az nagy változásokat hozhat,
 • felemelő
  #2
  Hát igen, akik már bent vannak a tuttiban azok nehezen viselik, ha a piac módosul és sok új szereplő lép az eddig kis monopoliumuknak tekintett tortaszeletre.
 • peterx
  #1
  Valaki mondja már meg h mi a különbség a "digitális" Euro és a között h a bankszámlámra kapom a munkabért digitális formában és ugyanígy költöm el? Mitől másabb a "digitális" euro? ehez hülye vagyok (vagy túl öreg :D
  Utoljára szerkesztette: peterx, 2021.05.14. 00:09:38