11
 • RJoco
  #11
  Amelyiket beállítod plotternek.
  Bár a HDD-k legnagyobb ellensége a meleg. Szóval jó hűtéssel lehet, hogy tovább bírják.
  Csak, hát a sebességük igencsak elmarad az SSD-ktől, így nem azt teszik be.
  Amúgy az elérhetőség és az árak már most rosszul állnak.

  A 950 Pro 512GB-os m.2 SSD-m 813 napot ment eddig és majd 24 TB az írt adat. Úgy 4 és fél éves.
  Az egyik legrégebbi HDD-m 1250 napot ment eddig, írt adatmennyiségről nincs infóm.
  WD könyveknél volt, hogy miután telemásoltam a sok különböző HDD-mről az anyagot, addigra bad sector-osak lettek. És csak 50 fokig melegedtek.
  A WD-ket kerülöm.
 • Szefmester
  #10
  Melyik döglik meg hamarabb a chia farmokon?
 • duke
  #9
  Amelett hogy nem relevans az eredmeny, mert nem egyforman hasznaltak a meghajtokat, azert meglepo lenne, ha hosszutavon nem az ssd lenne a megbizhatobb. Mert akarmilyen jo is egy merevlemez, nyilvanvaloan csak ido kerdese hogy elromoljon, mig az ssd-nel elmeletileg nem kizart az orokelet, legalabb olvas szempontjabol.
 • nlght
  #8
  1. Én már láttam sok megdöglött SSD-t. Jellemzően ezek M2-es csatolású OEM SSD-k voltak dell üzleti szériás laptopokban. Főleg Intel, Micron és egyéb noname márkájúak voltak.
  2. A cella megbízhatóságában még mindig az MLC-s SSD-k a legjobbak a többszintű cellastruktúrákkal szemben. A vezérlő meghibásodása az másik faktor.
  Nekem SATA-s SSD-m van, a TLC-s 840-es Samsung SSD-m is jól megy 22 TB írás után (3 év alatt), de van MLC-s Kingston SSD-m 10+ TB írás után 3 év alatt. A Kingston van jobb állapotban a HD Sentinel szerint.
 • TokraFan
  #7
  Nekem is megdöglött egy MLC-s SSD 2 év alatt. A vezérlő adta meg magát. 5 év garancia volt rá, de nem tudtam érvényesíteni, mert úgy ment tönkre, hogy részben olvasható maradt, viszont semmilyen módon törölni, írni nem lehetett már. Tele volt dokumentumokkal, munkáimmal így nem vihettem vissza, mert olvasható maradt. Tanulság: nem veszek többé -állítólag- minőségi SSD-t horror áron 5 év garanciával, mert semmi értelme nincs.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.05.12. 00:53:18
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #6
  Olyanról, hogy Samsung SSD megdöglött volna még csak nem is hallottam. Szerintem az SSD megbízhatósága ellen kampányolók ár alapján rendeznek árukeresőn és a Kingston márka problémái alapján vonnak le következtetéseket.

  Saját gépemben 8 éves Samsung ssd 830 van, 53e munkaórával.. (TBW 42~)
 • wraithLord
  #5
  Használok az asztali gépemben raidet, és minden legfontosabb dolog rajta van minden gépemen, plusz 2 külső vinyón.

  De az ördög nem alszik. Mittudomén, negyed óra erejéig éppen valami új adat csak az egyik külső vinyón van rajta, és pont az döglik be. Bármi előfordulhat. Igazából nem kerül semmibe előrelátónak lenni, és inkább HDD-t használni, ha nem számít a sebesség.
 • Neocortex
  #4
  Épp a napokban szenvedtem vele, a windows random lefagyott pár perc után, volt ram csere, proci csere, táp csere, vga csere aztán feladtam mert "úgyis csak mediacenter leszarom", az ssd-t átraktam másik gépbe, há nem lefagyott az is? xD 4 éves kingston
 • cherubim06
  #3
  Ha van "fontos adatod" és nincs biztonsági mentésed, akkor nincs "fontos adatod". Csak "adatod" van, ami bármikor eltűnhet. Ennyi:-)
 • wraithLord
  #2
  Hát lehet hogy ugyanolyan jó vagy jobb, viszont ha beszarik, akkor egy SSD esetén sokkal drágább egy hardveres adatmentés, mint egy HDD-nél. És nem feltétlenül tudok minden hardveres problémát otthon megoldani, csak olyanokat, ha a meghajtó NYÁKján szaródik el valami (vagy talán még fej gondok HDD esetén).
  Az SSD-nél a sebesség a lényeg, ami előny sima otthoni adattárolásnál nem igazán mutatkozik meg, jó a HDD ilyen célra.

  De az tény, hogy az "ősrégi" OCZ Vertex SSD-m éves nagyságrendű üzemidővel (mármint a power on time mérhető években) még mindig tökéletesen működik. A többi (Samsungok) nincs olyan régen meg, hogy bármit is tudjak róluk mondani, azok ilyen 2-3 évesek csak. Teszik a dolgukat.

  Vinyóból szart már be nálam random módon Quantum, Maxtor, Seagate, Samsung, WD... Sosem volt ilyen élményem, hogy ez jobb vagy az jobb, nincs márkapreferenciám. Bár ha azt nézzük, hogy Hitachi még nem romlott el, az lehetne a kedvenc márkám. :D Az elmúlt 10 évben mindenesetre csak 1 vinyó szállt el, szemben az azelőtti 10-15 évvel, amikor azért több.