7
 • zola2000
  #7
  Egy nyílt forráskódú közösségi app fejlesztése (pl mastrodon) és a szerver fenntartási költsége nem kerül közel sem ennyibe.

  Csak a gigacégeknek jobb a marketingje, az adatok meg ennyit érnek ... A nyugatiaké többet az átlag magyaroké kevesebbet.
 • wraithLord
  #6
  "Egyreszt a fenti headset-nel a facebook account nelkuli mukodes olyan mint android-nal az open source mod."

  Igen, én most csak arra reagáltam, amit írtál, nem a cikkre.

  "A helyes kifejezes jogi szemely vagyis manapsag vallalat." (Vagyis inkább az egész második bekezdés.)

  Pontosan erre gondoltam. :D

  Amúgy maga a vállalat is lehet szociopata, mert a vezetőség/részvényesek simán kidobják azt a CEO-t, akinél nem nő/csökken a profit, úgyhogy elvileg nem kell maguknak az embereknek szociopatáknak lenni, csak logikusan gondolkodni. Ha nem gyarapodik a cég, nem jó a vezető, ennyi. A szociopata viselkedés pedig így tulajdonképpen a vállalatban manifesztálódik.
 • kvp
  #5
  Egyreszt a fenti headset-nel a facebook account nelkuli mukodes olyan mint android-nal az open source mod. Lehetoseg van offline uzemmodra (cegeknel fontos), masreszt nem erheted el a market-et, tehat nem lesznek ra megveheto tartalmak. Ez olyan felig jo megoldas. A jobb azt lett volna, ha dedikalt headset account-okat is engednek, amikhez nem kell nevvel regisztralni. De ilyet nem fognak, mert ellenkezik a vallasi (akarom mondani kozossegi) elveikkel.

  "Mintha nem is emberek csinálnák, hanem profitorientált, erkölcstől és lelkiismerettől mentes mesterséges entitások..."

  A helyes kifejezes jogi szemely vagyis manapsag vallalat. A jelenseget mar a biblia is leirja, tomegesen az emberek maskent viselkednek mint egyenkent. Arrol nem beszelve, hogy a telnyleges emberi kontrollt, azaz a felsovezetest joreszt szociopatak adjak, akiknek tenyleg nincs erkolcsi es lelkiismereti problemajuk. A jelenlegi nemzetkozi uzleti kornyezet sajnos oket teszi csak alkalmassa a globalis vallalatok vezetesere. Ezert is vettek ki a google-nel a ne legyel gonosz jelmondatot a ceges mottobol, mert rajottek, hogy "idejetmult". Egyes belso kritikusok szerint igazabol csak a "ne" szo kerult ki.
 • wraithLord
  #4
  Igen, csak a követésnek működésbeli funkciója is van, nemcsak arra jó, hogy pénzzé lehet tenni, tehát így is úgyis követnek, akkor meg már miért ne adják el az adatokat.

  Eleve így indult az egész (gondolom), hogy nem erre találtuk ki, de erre is lehet használni, hülyék lennénk nem csinálni. Ugyanezzel az erővel hülyék lennének nem azt csinálni, hogy beszedik a havi díjat, plusz beszedik az adatok értékesítéséért is a pénzt. Eleve eddig is sunyiban csináltak mindent, és csak akkor változtattak _valamit_ rajta, amikor kiderítették/kiderült/kibukott, hogy mi folyik a "színfalak" mögött. Az a baj, hogy még mindig nem (és már nem?) tudnak igazából mit kezdeni az IT tech óriásokkal, és ez az ""ingyenes" üzleti modell" totálisan kontrollálatlanul, etikától, moralitástól mindentől mentesen elszabadult. Mintha nem is emberek csinálnák, hanem profitorientált, erkölcstől és lelkiismerettől mentes mesterséges entitások...
 • kvp
  #3
  Most mar tudjuk, hogy kb. evi 500 dollart (eurban 500 eurot, plusz afa) ernek egy ember facebook-os adatai. Az nem is olyan nagy osszeg, ennyi lehetne az evi kovetesmentes elofizetesi dij. Na most szerintem ha fizetos lenne, akkor is mindenki kifizetne azt a havi 19000 forintot a reklam es megyfigyeles mentes facebook-ert... Nem?
 • Macropus Rufus
  #2
  Tudod van az a penz amitol korpas lesz az ember haja :)
 • Sir Cryalot
  #1
  lol

  nem értem Carmack hogy volt képes ott kikötni

  előtte meg zenimax

  lyesszus.