8
  • kvp
    #8
    "James Scanlan, a Southamptoni Egyetem Stratégiai Kutatóközpontjának professzora azonban rámutatott, hogy van egy kereskedelmi forgalomban kapható drónmodell, amelyre ráillik a szemtanúk leírása és az egy lett cég Penguin B típusú robotrepülőgépe."

    Ezek pont futar dronok. Siman megtehetik, hogy beallitott utvonalon reptetik oket, rajban. Igy sokkal tobb hasznos teher rakhato fel rajuk es nem igenyel radios kapcsolatot az iranyitasuk. (csak le es felszallashoz) Raadasul semmilyen zavaro jelre nem reagalnak, mert inercialis navigacioval meg a gps zavarasa eseten is el tudnak menni a celteruletig. Onnan meg radios uton le lehet szallni veluk. Ez egy nem tul draga es viszonylag biztonsagos utja lenne barmilyen kisebb meretu cucc barmelyik hataron torteno atcsempeszesenek. Ha a legiero vagy a hatarorok nem lovik le, akkor senki nem kapja el a felhasznaloit. (ha meg lelovik pl. a hatar folott, akkor sincs a kozelben senki akit elkaphatnak, leszallni meg ritkan lakott teruleten erdemes akkor max. par helyi foldmuves latja a dronokat elhuzni a hazuk felett)

    Ez az egesz UFO mania olyan mint a haromszog a multkor a haditengereszet ejjelatos videojan. Jol latszik, hogy csak egy szelben billego sarkanyrol van szo. Ha valakit erdekel, itt a leirasa:
    https://www.researchgate.net/figure/Cartoon-showing-setup-for-kite-aerial-photography-KAP-A-radio-transmitter-on-the_fig1_240776126

    Egy ilyet barmilyen hajorol fel lehet kuldeni, legyen az egy kis motorcsonak vagy tengeralattjaro. Raadasul semmi hangja nincs es ha kiszurjak hogy micsoda, akkor a drotot elvagva el lehet tunni a helyszinrol mire odaer a megfigyelt hajo.
  • Sir Cryalot
    #7
    Ott van az nvidiás DLSS ami szintén csúszkamászka és mégis hasoncsúsznak a gamerek.

    A compressed sensing meg nem superresolution . Az SR az fourier , és hibahatár mellett nyilván még azt is lehet tartani.

    Drónban biztos valami fogyóeszköz tömegterméket fognak használni, nem lehet tudni hogy van elosztva meg mi, az is lehet hogy valami LIDAR-lite mélység 640*360 ToF szenzor aminél jobban adja magát hogy kell összegezni mint 2D szenzorokat. Az is lehet hogy olyan mint itt az egyik fórumozó "kvp" kedvencdolga hogy minden pixel AD konverter és nincs kiolvasva soronként és egyszerrevanösszespixelhurrá :D
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.04.21. 17:11:46
  • And37
    #6
    "megette a fene az egészet" - na jó, megfelelő utómunkálatokkal azért biztosan jobb felbontású kép készíthető, de miért ne tegyük egy gépre az összes fényképezőt, ha a felbontás növelése a cél és nem az, hogy nagyobb területet/több irányból figyeljünk meg egyszerre? Sokkal egyszerűbb lenne úgy szerintem az ultrazoom.
  • And37
    #5
    Szerintem picit más tészta amit linkeltél, bár nem értek hozzá, de az, hogy elosztott szenzorhálózat pl. lövést detektáljon, lényegesen egyszerűbb, mint hogy 2-3 nem túl jó kamera KÜLÖN drónokon elhelyezve feljavítsa a kép felbontását CSI-szinten. :)

    A képfeljavításra egy példa - itt egyetlen kamera több egymástól nagyon picit eltérő képet készít, így tudja feljavítani.

    Többkamerás rendszernél pont azt mondják, amit én tippeltem: "in order to have a good level of SR, it is very important to perform a detailed adjustment of the MC system".
    Szóval ha a kamerák elcsúsznak egymástól meg rezegnek egymáshoz képest, megette a fene az egészet.
    Utoljára szerkesztette: And37, 2021.04.21. 16:23:56
  • Sir Cryalot
    #4
    Félig meddig viccnek szántam , de van ilyen, nyilván van mértékletességre intő hibahatár is:

    https://www.researchgate.net/figure/Distributed-compressive-sensing-network-In-Figure-2-a-network-of-1-K-sound-sensors-is_fig2_258817060
    ...szóval még a laposfingást is lekövetik :D
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.04.21. 13:58:17
  • And37
    #3
    Ha jól sejtem, ezek az elosztott szenzorok viszonylag pontosan meghatározott helyen vannak, és így lehetőség nyílik az egyetlen szenzor számára zajnak tűnő hiba kijavítására mások adatai által.
    A formációban repülő drónok esetén ebben látok egy kis kihívást. 3D képet valószínű jobbat adnak, de a cigid márkájának leolvasását nem fogja megkönnyíteni, ha egy helyett húsz közepes minőségű kamera remeg egymáshoz képest nehezen meghatározható/megjósolható módon.
  • Sir Cryalot
    #2
    omg ...

    ne zavarjon hogy űrkutatásban az a top hogy elosztott szenzorokkal többet látnak és nyilván nem az a cél hogy te ne lássál drónokat hanem fogyóeszközök jól befogják azt is hogy milyen márkájú a cigit szívsz
  • t_robert
    #1
    Sőt nálunk is kísérleteztek drón rajok együttes repülésével és vezérlésével egyfajta AI irányítás alatt. Szimulálva a madár rajok repülését. Nem csak a központi irányításra támaszkodva, hanem a rajt alkotó eszközök egymással is kommunikálva és egymáshoz igazodva repültek. Egész komoly eredményeket értek el a kérdésben.
    nem hiszem, hogy valamiféle kémkedés vagy ilyesmi állna a háttérben, mert nem éppen jó ötlet rajban repülve kémkedni, mivel egy drón raj sokkal feltűnőbb, mint egy magányos drón. Csempészéshez se túl jó ötlet egész rajt reptetni, mert az feltűnőbb. Egy magányos madarat is nehezebb észre venni az égen, mint egy egész madár rajt. Inkább valamiféle amatőr kisérleteket látunk a drónok együttes repülésének kisérletére. :)