11
 • Agyturbinikusz
  #11
  Minek lettünk rabszolgai?

  Hát a saját kapzsiság és lustaság elegyének.
  Eddig emberek voltak emberek rabszolgái, most már arra is lusták/túl hülyék vagyunk.

  Nincs itt semmi látnivaló.
 • dyra
  #10
  Félő, hogy amikor megtörténik a "technológiai szingularitás" egy ilyen MI-nél azt senki se fogja érteni. Sőt ez biztosan így lesz. Szóval valós a lehetősége egy skynetes világnak mert ugye fogalmunk nincs mi alapján hoz majd döntéseket.

  A másik 1 - 1 világhatalom totálisan képes leuralni a kiberteret ha elsőnként képes birtokolni egy olyan MI-t ami még a kontrollja alatt van de már nagyságrendekkel a többiek előtt jár. A kvantumszámítógépek megnyithatják ezt a kaput hamarabb mint gondolnánk.

  És akkor egyébként mikor a pénzügyi folyamatok túlnyomó részét MI-k csinálják a kereskedések nagy részét szintén MI-k az IT infrasturkturát MI tartják karban a gyárakban a folyamatokat MI-k vezérlik akkor ugyan mi a fene történik? Hát nem az, hogy többé már nem az ember irányít? Minek lettünk a "rabszolgái"?

 • Gabbbbbbbbbbbb
  #9
  "AI ettől még létezik"
  Nem létezik, még csak közel sem állunk hozzá. A telefonod AI kamerája pontosan annyira AI, mint a Google szuperszámítógépén futó AI, vagyis semennyire.

  Kvantumszámítógépek ez irányú felhasználása is elég nagy kérdőjel, egyelőre inkább nem, mint igen.
 • end3
  #8
  "EU meg egyseges allamkent sem kepvisel akkora hatalmat, hogy egyaltalan foglalkozzanak vele." - Hatalmat még csak képviselhetne, ha nem a globális "big-tech" lobby-csoport által támogatott, az aktuális "deep state" birodalom delegált (ügynökei) tagjai ülnének zömmel a döntéshozó pozíciókban. - Tisztelet a kivételnek...
 • kvp
  #7
  A szandekosan rosszra felhasznalt MI-nel sokkal veszelyesebb a rosszul osszerakott MI. Tehat az ami segiteni probal az emberisegnek, csak kozben bajt okoz, mert egyaltalan nem erti a vilag mukodeset. Persze az EU meg veletlenul sem hallott az ilyen rendszerekrol, ezert csak a jol lathatoan torvenyserto programok ugyeben cselekszik, amik hasznalata mar most is kulonbozo torvenyekbe utkozik. Miert? Mert ez az ami ellen jogilag egyszeru fellepni.

  Na most ha komolyan veszik a sajat torvenyeiket, akkor ez alapjan a Facebook es a Google is kaphatna egy-egy Cease and desist-et, mert mindket ceg uzleti modelljenek alapja az ontanulo szakertoi rendszer, ami az adatbazisaikat epiti. Ez az EU-s jogrend alapjan illegalisnak szamit. Persze ahogy az ausztral kormany lepattant ezekrol a globalis cegekrol, ugy az EU meg egyseges allamkent sem kepvisel akkora hatalmat, hogy egyaltalan foglalkozzanak vele.
 • Agyturbinikusz
  #6
  Megint szegény mélytanulas, és az általa létrehozott logikai hálót büntetik, ahelyett, hogy az intelligencia nélküli embereket tiltanák be.... Mert ugye egy algoritmus nem jó vagy rossz, hanem az ember aki felhasználja.
 • Lapajka
  #5
  A Mátrix szerintem nem idióta sci-fi egy igen komoly irodalmi mű az alapja, oké hogy limonádésították és a látványra mentek, de mégis mit lehetne csinálni az álomgyárban ugyebár? Valami söntét nyomasztó filozofikus izére nem biztos hogy kaptak volna ennyi pénzt...
  Hogy mit csinál valódi MI és mit nem, azt innen aligha mondom meg akár én akár te... Nyilván sajnos az okos ill intelligens jelzőt helyettesítik be tévesen az intelligenciával. Nyilván az okos eszköz nem AI-s.. de AI ettől még létezik, és ahogy szaporodni fognak a szuperszámítógépek, főleg majd a kvantumgépek is (most még csak pár darab van), úgy egyre tökéletesedik... kávéfőzőt biztos nem fog vezérelni, de ahogy a "hülye" sci-fi-kben van itt-ott, bizony simán megtörténhet, hogy "belép" a netre és átveszi fölötte az irányítást, már amennyire ez lehetséges, legalábbis megzavarja, vagy működésképtelenné teszi, illetve minimum hogy mindent kontrollálni akar és ahol csak bír, beavatkozik... namost a kvantumgépek ha megszaporodnak, akkor nem lesz nehéz neki, egyre többet bír, majd esetleg átveszi az uralmat... (bár nyilván ezt meg lehet akadályozni egy ideig, ha nem balfék az emberiség), de van egy pont, amikor már nem lehet, amikor már robotok rohangálnak mindenfelé, akkor lesznek ugyebár végrehajtó eszközei is (pláne ha robot hadseregek lesznek... (a kvantumgép bármit pillanatok alatt feltör, ha akar)... a katonai kvázi robot drónok, már így is neccesek (pedig még az sem AI, mert valaki távirányítja... nade meddig lesz így?)... egy közepes országot (legalábbis a jelentős stratégiai célpontjait) simán ki lehet iktatni egy drón vadászgép flottával, úgy hogy utána semmit nem tudnak csinálni max tábortüzeket... Ez a határpont közelebb van mint hinnénk, szerintem max 10 év a fejlett országokban...
  Ha a cikk író nem érti mi az AI, akkor nem tudok mit csinálni... de lehet ezen javítani, csak olvasson kicsit az ősrégi Turing tesztről... egy zseni leírta hetven éve, hogy melyek a fő vizsgálati pontok, amik alapján fel lehet ismerni az AI-t... pedig akkor még csak egy elgondolás volt és még igazából számítógép kezdemény is csak valami szobányi méretű, ősi mechanikus valami volt... (az Enigma megfejtésére viszont már épp jó volt, és ennek köszönhetjük, többek közt, hogy itt szabadon fecserészhetünk)
 • repvez
  #3
  ezt én is igy gondolom, hogy ma mindenre rámondják, hogy AI, pedig az esetek 99%ában csak automatizálásrol szol az egész.
  egy elöre megirt és a bejövö adatok alapján müködö gépek.

  Mindamellett ez az automatizálás is veszélyes lehet, mivel a számitogépek sokkal többféle képpen és gyorsabban tudnak meghozni egyes döntéseket, amivel az embereket hátrányba hozza.

  És az emberi reakcio is az szerint változhat amit ez eredményez.

  például, ha egy kinai rendszernél ahol az szerint kapsz pontokat, hogy épp mit tettél az életetben az nagyban befolyásoljha, hogy mit mersz megtenni amit egy ilyen rendszer nélkül simán szabadon megtennél mig ha látod a szoftverben, hogy az hátrányos lesz számodra akkor nem fogod.
  És nem kell nagy föübenjáró bünökre gondolni.
  Ha a központi vezérlés azt találja ki, hogy ha egészségtelenul táplálkozol, akkor levon a pontodbol és emiatt mondjuk nem vesznek fel egy melöra mert nem éed el a ponthatárt ami egy jó emberhez állitottak be, akkor munkanélküli maradsz csak mert szeretsz csokit enni.

  Meg az EI ha ilyen szabályzsát akar akkor máűr elkezdheti a FB meg a googlét is buntetni illetve, hogy akar igy majd vezető szerepen válalni , ha mindenki más nem hozza magát ilyen hátrányos helyzetbe az "AI" terén akkor le fog maradni a fejhlesztésben .
 • zola2000
  #2
  Pont azért mert sokan ilyen idióta scifikre gondolnak az AI helyett komolyabb automatizálásnak neveznék mindent amit ma AInak neveznek, mert nem kell itt semmilyen intelligenciára gondolni köze sincs hozzá.
 • Lapajka
  #1
  Jól is teszi, mert könnyen elveszíthetjük a kontrollt felette, ahogy ezt több film is bemutatta már... továbbá ahogy hülyül el az emberiség, úgy gondolhatja istennek magát az AI... és aztán elkezd istent is játszani... nagyon észnél kell lennünk ezügyben és ez nem csak hülye para a Mátrix és hasonló sztorik miatt... ez valós veszély...