5
 • felemelő
  #5
  A robot építkezéshez (jelen technologia és ár mellett) az első lépése a LEGO építőanyagok és típustervek lennének.
  Pár éve mutatták be a habarcs nélkül, a megfelelő mélyedésekben összeilleszkedő "lego" téglákat. Érthetetlen módon azóta sem láttam valós gyártást, pedig tény, hogy szakértelem nélkül és precízen (pl. egyenes falak, derékszögek, egyforma méretek) lehetett belőle építeni és gyorsan.
  Ezt plusszban robotok is meg tudnák tenni, egymásra rakosgatni a tervrajz szerinti építőelemeket.
 • kvp
  #4
  A lenyeg, hogy a robotokat olcsobban uzemeltethetore kell megepiteni, mintha embereket alkalmaznanak ugyanarra a feladatra. A cikkben emlitett fejlesztesek pontosan ezt a celt szolgaljak. A vego cel a fizikai munkasok teljes kivaltasa, mint ahogy anno a gepek kivaltottak a lovakat. Ezzel nagymertekben csokkenthetoek a kiadasok es a kornyezet terhelese. (mivel igy a nagytokeseknek nem kell annyi embert eltartaniuk, ugyanugy ahogy a gepek elteredese utan a lovakbol is csak hobbi celra hagytak meg)
 • zola2000
  #3
  Én egészen addig nem hiszek ebben amig Magyarországra jön egy cég és első dolga felvenni párezer összeszerelő munkást sor mellé.
 • kvp
  #2
  A robot legyartasa biztosan olcsobb lesz mint a korabbi megoldasoke, mert draga szenzorok helyett a szemeit (kamerait) hasznalja. Meg nem kell szerszamot cserelnie, hanem ugyanazzal a szerszammal meg is tudja fogni az epitoanyagot es be is tudja szerelni. Kb. mint egy atlagos epitomunkas, akinek idealis esetben van ket szeme, meg ket altalanos felhasznalasu keze.

  Ha sikerul arban elerni az atlagos epitomunkas adott munkaorara vetitett koltseget, akkor mar megeri, mert a robot pontosabb es hajlando harom muszakban (napi 24 orat), heti het napot dolgozni, mig egy ember nem tudna ha akarna sem. Szoval hosszutavon jobban megeri a cegnek.

  Errol eszembe jut a Jetson csalad egyik resze, amikor a csaladfo es a fonoke az gyar ablakabol nezik, hogy a szomszed telken hogyan huznak fel 0-rol egy uj magas epuletet. A fonok meg is jegyzi, hogy fiatalkoraban meg akar egy napig is eltartott az epitkezes. (amire befejezi a mondatat, addgira kesz is az epulet, mar koltoznek a szomszedok)

  Na kb. most jon az a korszak, amikor 24 ora alatt mar fel lehet epiteni egy toronyhazat, eloregyartott elemekbol. Ha ezeket az elemeket robotok keszitik a gyarban, akkor azok sokkal pontosabbak lesznek. Ha ezutan robotok szerelik ossze oket, akkor az osszeszereles is pontosabb lesz es a robotoknak nem kell megallniuk enni vagy aludni. Szoval osszessegeben gyorsabb es hosszutavon olcsobb automatizalni azt, amihez nem kell esz, csak kitartas es minel nagyobb pontossag.
 • repvez
  #1
  ez mind szép és jo, de hogy nem lesz olcsobb az is biztos.
  Majd szépen beleszámitják az összes specfelszerelés kifejlesztés árát a helyszinre szállitát a tervek elkésitését. a megépitéshez spec anyagok kellenek amik megint nem lesz majd olcso, meg ezt megdobják majd egy jelentös ujdonság és egyediség bónusszal .
  És már is dupla anyni lesz mintha hagyományosan culágerekkel épitenél házat.