15
  • Macropus Rufus
    #15
    Nos jelenleg már nem lehet bc-al Teslát venni. Be is zuhant rendesen. Viszont ez részemről fel vett egy kérdést: szándékos volt ez?
    Elon bejelentette, hogy lehet venni bc-on Teslat. A bc kilőt mint állat és simán 50k dodo környékén fixálta magát. Ez eddig a felszín.
    Most jön a gonosz Rufus: Elon a bejelentése előtt bezsákolt jó sok bc-ot, még azon az áron ami akkor volt. Aztán benyögte ezt a dumát, 50k$/bc áron kiszállt. Aztán bejelentették pár hétre rá, hogy még sem lehet Teslát venni és be is zuhant a bc. Tehát mi is történt: Elon egy beszólásával felhajtotta a bc árát, ő eladta a bc-it ezen az áron majd bedöntötte a piacot.
    Az indok volt az ami számomra gyanús lett: aszongya, hogy a bc előállítása nem össze egyeztethető a Tesla zöld elveivel. Hááááát persze, akkor amikor bejelentette Elon, fingjuk nem volt arról, hogy a bc előállítása milyen környezet szennyező? Csak utána?
    Szóval ezzel csak és kizárólag ő nyert igazán nagyot és mindenki más bukott, akár marha nagyot.
    Szerintem ha ez rendes tőzsdén zajlott volna akkor ezért igen komoly bünti járt volna (nem értek a lovakhoz, de ez nem a piac befolyásolása vagy mi a fene? )
  • Szefmester
    #14
    A piramisjátékokba is szoktak beszállni úgy emberek hogy már kezd összedőlni. :D

    Hülyék mindig vannak.

    Az meg abszurd hogy a legnagyobb védelmezői a bitcoin rendszernek fel sem fogják annak a működését, csak azt látják hogy megy fel az ára... Meg hogy a bankok pénzt nyomtatnak ez meg véges...
  • M2 #13
    Tőzsdéről páros lábbal rúgnák ki Elon Muskot a cégével együtt az árfolyam tudatos manipulálásáért. Bitcoinnal azt csinál amit akar.

    Pumpa, aminek a kivezetése Elon óriás tartályába vezet, az alján meg ezernyi lyukon szívja be a levegőt. Kár, hogy a pumpa karja is Elon kezében van, a kisbefektetők meg szopnak.
  • zola2000
    #12
    Ilyen gyakran volt, 2017ben is volt egy nagyon negatív sajtóvisszhang, amikor lezuhant az árfolyama.

    Na igen ám, de a kereskedelem folytatódott, az új bitcoinok előállítása 4 évente feleződik, így bár rángatózik a napi árfolyam a negatív-pozitív hírek hatására, de tervezett stabil deflációt mutat a bitcoin.
  • csabush
    #11
    Nem védtem, nem tudom ezt honnan veszed. Idéztem egy mondatot, amivel te alá akartad támasztani a bitcoin instabilitását, én csak jeleztem, hogy az a mondat az egész kereskedelemre igaz. Utána meg szimpla tényközlés volt, annak ellenére, hogy a volatilitása nagy, ha az egész képet nézi az ember, akkor egyértelműen emelkedő tendenciát mutat. Sehol nem mondtam, hogy atom stabil dolog ez, ahogy Musk fölfele ki tudta lövetni az árfolyamot, ugyanez lefele is megtörténhet, pont mint a rendes tőzsdén, a reddites faszkodások is szétrángatták az árakat, de ugyanez elmondható jelenleg a VGA piacra is, a kereslet-kínálat megoldotta, hogy ami fél éve ~40 nettóért fogható volt, az most 110 nettóért nem is biztos, hogy megérkezik. Más kérdés, hogy a VGA esetében jelenleg pont a kripto piac okozta ezt a szélsőséges mozgást, de volt már példa merevlemez ár duplázásra is szökőár miatt, és elszaladó SSD és RAM árakra is, chiphiány miatt. Arról nem beszélve, hogy a jelenlegi VGA piac állapotában gyanítom a gyártók keze is benne van, mesterséges hiányt generálva. Hülyék lennének nem felugrani arra a vonatra, ahol ölik egymást az emberek 130 ezerért olyan kártyákért, amiknek a reális értéke valahol 60 ezer forint környékén mozog. :D

    Bármi lehet a jövőben, az is lehet, hogy 2 év múlva a huszadát fogja érni, de az is lehet, hogy a hatszorosát és az is lehet, hogy stabilizálódik évekre. Az is érdekes kérdés, hogy miként fogja alakítani a piacot, ha elkezdik szabályozni az országok a kriptot. Nyilván ne ebbe tartsd a fizetésed, de ez nem is erről szól jelenleg. Aminek itt értéke van, még ha erősen manipulálható is ez az érték, az a technológia, nem maga a coin. Lényeg a lényeg, nem az idézett mondatod miatt instabil ez az egész.
    Utoljára szerkesztette: csabush, 2021.02.11. 13:04:58
  • Szefmester
    #10
    Te most komolyan a tőzsde működésével véded a bitcoint? :D Ha azt mondom Gamestop akkor beugrik valami?

    A tőzsde is ígérgetésen alapul, és aszerint változnak az árak hogy tömegesen eladnak vagy vesznek egy részvényt az emberek.

    Ha többen elhinnék hogy a bitcoin be fog zuhanni és elkezdenének eladni akkor úgy zuhanna az értéke mint egy olimpikon toronyugró... tudnák csűrni, csavarni, de a zuhanást nem fordítja vissza.
    Látható is hogy ha valaki beszállt egy tekintélyesebb összeggel akkor mekkora értékemelkedést generált.
    Már csak akkor milliókat keresett volna Musk ha a bejelentése után kussban eladta volna az egészet.

    Magnum: Sok befektető meg nem hosszú távot néz, hanem az aznap estét... és még csak nem is a shortolókról beszélek. Lásd Musk.. befektet 1,5milliárdot és aznap este ha akarta volna kiveszi a pénzét és "keresett" volna 300 milliót. :D Alig egy délután alatt.
  • bdzsana
    #9
    "Teljesen logikus, hogy olyan eszközökbe fektet a Tesla amiről úgy gondolja nem lehet mesterségesen manipulálni"
    Mivan?:D Musk például állandóan manipulálja:D Annyit írt ki hogy bitcoin twitterre és 20%ot nött az ára 1 óra alatt. Ilyet egy USD-vel nem tudsz megcsinálni. Konkrétan pont, hogy a cryptokat lehet sokkal jobban manipulálni.
  • Magnum PI
    #8
    Aki 1.5 Milliárd dollárt tesz bele nyilván nem azt nézi mennyit fog érni jövőhéten, hanem hosszútávon gondolkodik. Megeshet hogy megint beszakad 50%-ot de az is hogy +50% lesz. Mikor hosszú távon fektetsz be nem érdekes, hogy állnak most a dolgok
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2021.02.10. 15:09:33
  • csabush
    #7
    "csak mert épp ezzel kezdenek kereskedni emberek és így változik az árfolyama"

    Igen, így működik a tőzsde is, meg úgy általában a kereskedelem, kereslet-kínálat mozgatja az árakat. Egyébként ha tizenéves viszonylatban nézi az ember, végig emelkedő tendenciát mutatott, függetlenül attól, hogy voltak évek amikor csak vegetált az árfolyam. Nagy a volatilitása, kisebb idősíkon kiszámíthatatlan, ez tény, de az egész képet nézve stabilan nőtt az értéke.
  • pakeszke
    #6
    van egy 10szeresen tulertekelt ceg ami belepumplat egy tisztan spekulativ modon mukodo assetbe egy csomo penzt

    szerintem Musk bacsi megelegelte, hogy a Teslabol nem tud kivenni penzt es igy oldja meg a sajat maga kifizeteset
  • Szefmester
    #5
    Mert a bitcoin értéke annyira stabil. :D

    Tudod, nekem valahogy nem tűnik megbízhatónak az a pénz amiből 1db-al egyik hétene vehetek egy házat, következő héten max egy pizzát, harmadik héten egy autót... csak mert épp ezzel kezdenek kereskedni emberek és így változik az árfolyama.

    Pár éve már láttuk azt hogy alig pár óra alatt a pillanatnyi értékének a töredékére zuhan az árfolyama majd estére visszaáll.

    Ha pedig valami van amit meg kellene végre tanulni a Gamestop ügyből (is), az ígéretnek nincs értéke! A semminek nincs értéke!
  • Magnum PI
    #4
    Mi benne a vicc? A pénz folyamatosan értéktelenedik el mert a központi bankok annyit nyomtatnak amennyit akarnak és ezt csinálják is szépen. Teljesen logikus, hogy olyan eszközökbe fektet a Tesla amiről úgy gondolja nem lehet mesterségesen manipulálni és elértékteleníteni. Ma már nem lehet sem aranyat sem bitcoint a olyan mennyiségben bányászni és behozni a piacra, hogy jelentősen befolyásolja az árát.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2021.02.10. 09:38:38
  • cateran
    #3
    A "vitz" szo szleng, feltehetoleg a nemet "witz - élc, vicc, elmésség, adoma"-bol
  • bPatrik0521
    #2
    vicc*
  • Macropus Rufus
    #1
    sztem ez már lassan vitz kategória. Volt a bitcoin 50.000 felett is és az elemzők év végére nem tartják elképzelhetetlennek a 100.000 dolláros árfolyamot. Ez mai dollár / forint árfolyamon olyan 29.5 millió forint... vitz az egész. Mondjuk innét szép bukni :D