7
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #7
    Huawei bejelentette a microkernel dolgot, de gyorsan kiderult, hogy sima android-rol van szo, lenyegi valtoztatasok nelkul. Most ott tartanak, hogy csak utitervekben szerepel a microkernelre valo valtas..
  • kvp
    #6
    Az Android jelenleg osszes verzioja linux alapu, egyszeruen a google linux-hoz keszult grafikus feluletnek. Ezert van minden android-os telefonon linux shell, csak sok keszuleken ezt jol eldugjak. (csak fejlesztoi modban erheto el android debug bridge-en at)

    Lecserelheto az Android alatt a linux, csak linux api-t kell adni az uj kernelnek is, mert az Android nagyon sok linux es gnu specifikus feature-t hasznal. Szoval a legegyszerubb megoldas a google linux kivaltasa egy sajat linux valtozattal es arra leforditani az Android kornyezetet.

    "AOSP-ban alapbol nincsenek Google szolgaltatasok. A szolgaltatasok emulalasa pedig evek ota egy eleg sikertelen project.(nem meglepo modon)"

    Igen, ezt probalja most a Huawei kivaltani egy sajat megoldassal. Azonos API-k, de sajat megvalositas es sajat alairo kulcsok. Igy ugyan nem lesz binarisan kompatibilis a google fele megoldassal, mert mindent ujra kell forditani a kinai kulcsokkal, de forras szinten csak egy rebuild kell, ahol a Google fele google services konyvtarak helyere a Huawei sajat konyvtarai kerulnek. A megoldas elonye, hogy konnyen cserelheto, a hatranya, hogy ugyanakkora szerver infrastruktura kell moge mint amit a Google biztosit. Ezert lenne idealis a Huawei szamara, ha minden kinai gyarto mar az o rendszereiket kell hogy hasznalja, mert igy a nyugati vasarlok is szepen lassan atallnak az uj keszulekek vasarlasakor. Csak a google cloud helyett a huawei cloud lesz a telefonok mogott. (es az NSA helyett a PLA lat bele az adatokba)
  • zola2000
    #5
    Az AOSP egy futtatókörnyezet, ami általában a linux monolítikus kernelén fut, a harmony os a linux kernelt cserélte le microkernelre, attól még ugyanúgy futtathat AOSP-t.

    Ha jól értettem az eddigieket
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.02.07. 10:35:56
  • __z
    #4
    Szerintem ez fejlesztői szempontból kifejezetten előnyös, de pl. azoknak is az lehet, akik már megtanulták használni az Android-ot, viszont valami "occó kínai" cuccot szeretnének vásárolni.
    Ráadásul még újrahasznosíthatóság szempontjából is jobb így, nem kell majmolni az Apple-t és hasonló cégeket, akik mindenre saját, ezeregyedik megoldásokat és szabványokat hoznak létre.
    Tudom, olcsójános vagyok. :D
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #3
    AOSP-ban alapbol nincsenek Google szolgaltatasok. A szolgaltatasok emulalasa pedig evek ota egy eleg sikertelen project.(nem meglepo modon)

  • felemelő
    #2
    Azért szakemberektől egy kicsit mélyebb vizsgálatot várnák el.
    Mert ha a felszín azonos és minden alkalmazás kompatibilis, az nem csoda, ez garantáltan a cél. Legalábbis ha nem kamikáze egy cég.
    Hogy mi van alatta, pl. cserélték-e a lunux core-t, lehet-e frissíteni azt, van-e Java API mellett új is, stb, stb.
  • kvp
    #1
    Csinaltak egy sajat build-et az AOSP-bol, ratettek a sajat alkalmazasaikat es kesz. Ennel korrektebb megoldast nem nagyon lehetett volna kitalalni. Megakadalyozza a platformok fragmentaciojat es biztositja a szeles koru hardveres es szoftveres tamogatast. Ugyanezt csinalta az Amazon a fire os eseten.

    ps: Lehet erdemes lenne az AOSP-bol csinalni egy teljesen google fuggetlen fork-ot, amiben az osszes google szolgaltatast emulalja egy-egy nyilt forraskodu komponenes, igy a google-ra tamaszkodo 3rd party szoftverek tovabbra is hasznalhatoak maradnanak, csak offline es privat modon.