3
  • And37
    #3
    "ahol nincs wifi a gépen ott kapcsoljam ki a telefont vagy tegyem repülő módba, mert bezavarhatja a gép rendszereit, de ha van wifi lehetőség a gépen akkor nyugodtam tolhatom egész uton nincs belőle probléma"

    Mindenféle összeesküvéselméleteket megengedve, és a témához nem különösebben értve itt egy táblázat:

    https://m.eet.com/media/1124253/10549-punching_through_the_ether_with_rf_range_extenders_table_1.pdf

    UMTS-en a táblázat szerint ha nagyon erőlködik a nagyon erre a célra gyártott telefonod, 2W-ot is szétsugározhatna telefononként, és akkor a kérdés, hogy legrosszabb esetben 200 egyszerre sugárzó telefonnak mekkora lesz a repülőgép néhány érzékenyebb pontján az eredő össz-sugárzása. Gondolom a 125 mW a reálisabb max érték, de mint írtam, nem értek hozzá.

    Wifi esetén nem többszáz/többezer méterre kommunikálnak, hanem ott van helyben, tervezhetően (és előre meghatározható módon adott irányokba akár leárnyékolhatóan) a "bázisállomás"/router a maga 400 mW-jával, plusz a 200 nem különösebben tervezhető eszköz darabonként 30 mW-tal. No meg egy LTE egység, ami mondjuk a tippre 200 mW szabvány telefonos sugárzási teljesítmény helyett erősebb is lehet, ha már repülőre kerül és akár 200 utasnak kell netet adnia, de ez simán kerülhet repülőn kívüli irányított antennákra.

    De gondolom sokkal jobban számít az, hogy eddig se mindenki kapcsolta ki és eddig se emiatt potyogtak a gépek, úgyhogy már kevésbé paráznak miatta, ha cserébe a wifiért jó felárat lehet kérni. :)
    Utoljára szerkesztette: And37, 2021.03.10. 17:05:03
  • noland
    #2
    Egyszerű, az antennák elszijják a fluxust...a pilóták meg a bukszust, ezért olyan biztonságos :-)
  • repvez
    #1
    Azért az érdekes , hogy most ahol nincs wifi a gépen ott kapcsoljam ki a telefont vagy tegyem repülő módba, mert bezavarhatja a gép rendszereit, de ha van wifi lehetőség a gépen akkor nyugodtam tolhatom egész uton nincs belőle probléma.
    A mobil telefon nem változott egyik esetben sem nem Kellett módosítani rajta, és a repülőgépen se történt átalakítás ,csak beszerelték a szükséges vevőeszközt és antennát.