15
  • Sydra
    #15
    A pökhendiségeddel a saját butaságodat palástolod. Amit írsz csak akkor lenne igaz. ha ingyen, kockázatmentesen és konkurencia mentesen lehetne felhajtani az árakat. Ha kiszámolod, hogy hogyan néz ki a kereslet és kínálat időarányosan spekulátorokkal és azok nélkül, akkor láthatod, hogy miért hasznos amit csinálnak. Ha a spekulátor téved, akkor veszteséget szenved el. Ha jól méri fel a várható hiányt, akkor biztosította az áruk időarányos eloszlását. Minél korábban kezdi el a felvásárlást annál jobban laposítja a keresleti görbét és annál korábban jelez a gyáraknak, hogy többlet termelésre van igény. Pont a piac ezen mechanizmusai biztosítják azt, hogy a kínálat minél előbb felzárkózzon a kereslethez és hiány esetén is létezzenek tartalékok. Amikor az államok törvényekkel kezdik el tiltani ezt a viselkedést, akkor valójában a gazdaságot gyengítik és rontják mindenki életszínvonalát.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.12.14. 03:16:12
  • Sydra
    #14
    "hiába van örjítő szükségem valamire,ha nincs sok pénzem."
    Miért járna neked bármi csak azért mert szükséged van rá? Te ülsz fordítva a lovon. Azt képzeled, hogy te neked nincstelenül ugyanúgy járnak dolgok, mint akinek pénze van.
  • cateran
    #13
    Nehanyan itt uj szintre emeltek a hulye fogalmat....
    Ad1, a skalpolas alapvetoen 1 - altalaban - alacsony profitmarginnal jaro rovidtavu befektetes..Ez etikus es teljesen legalis.
    Ad2, amirol itt szo van, az az eroforrasok abszolut nem etikus es valoszinuleg nem is torvenyes felhasznalasa (botok hasznalataval) Egeszen lenyugozo a hulyeseg olyan szintu megnyilvanulasa, hogy "Biztosítja, hogy nagy hiány esetén azoknak jusson áru, akiknek a legnagyobb szüksége van rá." Hat nem, hanem, aki hajlando kifizetni a mesterseges hiany altal keltett extrakoltseget....a ketto nem feltetlenul fedi egymast...vagy hogy "van egy termék, ami ritka és nagyon nehéz beszerezni" Csakhogy nem, hanem tomeges es automatizalt felvasarlas utjan mesterseges hiany keltesevel a normal fogyasztoi ar tobbszoroseert ujra forgalomba helyezik..."megbízol valakit, hogy azonnal szerezzen be neked egyet." Erosen ketlem, hogy valaki azert fizetne, hogy valamit a normal arnal sokkal dragabban szerezhessen be, de az mar kiderult, hogy agyilag nem vagy a toppon, szoval kinezem beloled...

    Masik zseni: "Ha van vásárló,biztosítani kell neki az árút!" Ugye erted, hogy nem a gyartokrol beszelunk, de meg csak nem is a viszonteladokrol, hanem 1 ujabb lepcsorol? (a viszonteladok viszonteladojarol) Magyaran az aru alapvetoen (tobbe-kevesbe ebben az esetben, de ebbe most ne menjunk bele..maradjunk annyiban, hogy tobbet kennek a skalpolokra, mint amiert valoban felelosek) elerheto, csak belep 1 ujabb szint (1 middle-middleman) aki mesterseges hianyt general (de legalabbis rasegit)
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2020.12.14. 00:13:50
  • barret
    #12
    Nem is Te vagy a célközönség! Aki megteheti,megveszi dupla áron is! Ilyen a piac.Ha van vásárló,biztosítani kell neki az árút! Akár dupla áron is. Ez van.
  • esztyopa
    #11
    "A skalpolás egy kimondottan hasznos piaci tevékenység. Biztosítja, hogy nagy hiány esetén azoknak jusson áru, akiknek a legnagyobb szüksége van rá."

    Hát ez kb. olyan,mint ha valaki a végbélen keresztül való fogmosást üdvözölné.
    A pontról-pontra való cáfolat helyett csak annyit,hogy hiába van örjítő szükségem valamire,ha nincs sok pénzem.
    Fordítva vetted fel a szemüveget !
  • Neocortex
    #10
    Cyberpunkra és néhány VR címre nem :(
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #9
    Eleg is az a kartya mindenre .)
  • Sydra
    #8
    Ez nem "lehet a jó oldalát is nézni" dolog. Ez objektíve hasznos dolog. Segíti a rendelkezésre álló erőforrások jobb hasznosulását. Ez emberek önkéntes együttműködésének az eredménye. Nincs benne semmilyen morálisan kifogásolható dolog. Senkinek nem jár a videokártya, se semmi más. Nincs olyan, hogy "normál esetben ezekből az eszközökből rengeteg kéne hogy legyen". Minden érték azért létezik, mert valaki megküzdött érte, hogy létrejöjjön. Az a normál eset, hogy pucéran ülsz kint a pusztában minden nélkül.
  • Palinko
    #7
    Persze meg a rák is hasznos mert bár csökkenti a túlnépesedés mértékét. Hagyjuk már, mindennek lehet jó oldalát találni de a skalpolás inkább káros tevékenység, normál esetben ezekből az eszközökből rengeteg kéne hogy legyen, ezek az emberek csak a szerencséjüket vagy a kapcsolati tőkéjüket fordítják profitra és semmilyen hasznos munkát nem végeznek. Az lenne az igazi ha a gyártók tudnának a szükséges mennyiséget gyártani és időben eljuttatni mindenhová és akkor nem kéne boltról boltra járkálni...
  • Sydra
    #6
    A skalpolás egy kimondottan hasznos piaci tevékenység. Biztosítja, hogy nagy hiány esetén azoknak jusson áru, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.
    Ha megbízói viszonyban ábrázoljuk a dolgot, akkor még nyilvánvalóbb, hogy miért jó ez így: Van egy termék, ami ritka és nagyon nehéz beszerezni. Ezért ahelyett, hogy te várnál rá heteket vagy rohangálnál boltról boltra, megbízol valakit, hogy azonnal szerezzen be neked egyet. A beszerző többlet díja értékben azzal arányos lesz amennyi időt kellene várakozással és keresgéléssel töltened. A skalpolók is versenyeznek egymással így a többlet ár nyilván nem lehet végtelen.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.12.12. 22:34:43
  • Neocortex
    #5
    remélem hamar alábbhagy a hülyeség, 2017 elején vettem egy GTX1060-at 65 ezer bruttóért újonnan, most hiába nézek szét árukeresőn nincs ugyan ezért az árért értékelhető előrelépés teljesítményben
  • peterx
    #4
    Az se normális aki megjelenéskor vesz ilyen eszközt :D Min. 6 hónap de inkább 1 éves lemaradást érdemes tartani minden új hardvernél és szoftver (játék) után is.. amíg írtják a bugokat.. különben csak felbassza az ember magát az bugokon, a pénzt meg feleslegesen elszórja mikor később sokkal jobb áron megkapja.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.12.12. 18:59:04
  • Kissssss0 #3
    a létező legelbaszottabb időt tudtak választani az emberek a nyerészkedésre, és a gyártók is a készlethiányukkal.
  • Sir Cryalot
    #2
    ... inyenceknek eddig is urteleszkoppal kellet keresgelni cimeket PC-re. R. I. P.
  • barret
    #1
    Nem látom hol ebben a hiba? Ha nekem kell valami,ÉN döntöm el,hogy mennyit fizetek érte. :D A piac meg behatárolja az árat.
    Utoljára szerkesztette: barret, 2020.12.12. 11:29:58