2
 • Sir Cryalot
  #2
  Azért ez érzék :D
 • fejlodes
  #1
  Minden adóparadicsomot be kellene tiltani! Az adó számítása alapvetően: Adó = adóalap x adókulcs. Jelenleg mind az adóalap mind az adókulcs csökkentésére több lehetőség van. Adóalapot lehet csökkenteni (vagy másik országba áthelyezni) transzferárakkal, jogdíjakkal, kamatokkal stb. Adókulcsot pedig úgy lehet csökkenteni, hogy abban az (adóparadicsom) országban adózik, ahol kisebb vagy nincs adókulcs.
  Ha jól tudom az EU (fekete) listázza az adóparadicsomokat, de hogy ezekre milyen tiltás érvényes azt nem tudom. Jó lenne egyszerűen betiltani az adóparadicsomokat és megtiltani mindenféle kereskedelmet velük szemben, így megszűnnének az adóparadicsomok, melyek jellemzően kis országok kis lakossággal, hiszen más adóbevételük alapesetben kevés lenne, így megéri bevonzaniuk a nagy multinacionális cégeket kis adókulccsal és természetesen a multik is lobbiznak a kis adókulcsú adóparadicsomok mellett. Vagyis az adóparadicsomokkal a multik és az adóparadicsomok járnak jól, a többi adófizető kárára.
  Fontos, hogy minden cég fair mennyiségű adót fizessen, emellett az is fontos, hogy az adót a megfelelő országban adózza le. Ezután a kormányok (és az állampolgárok) feladata és felelőssége, hogy az adót a megfelelő célokra és hatékonyan költsék el.
  Adózni mindig ott kellene ahol a gazdasági aktivitás = teljesítmény (termelés, értékesítés, bevétel, munka és a profit) keletkezik! Továbbá minden cégnek annyit kellene adóznia arányosan (%-ban), mint a helyi kis és közepes vállalkozások adóznak, hogy maga az adó versenysemleges legyen.