59
  • TokraFan
    Végülis trabantot is hasonlíthatsz i8 BMW-hez, csak felesleges...És főként, nem igazol semmit a témát illetően.
  • TokraFan
    A hagyományos autókhoz viszonyítás volt a téma, nem a fogyasztói társadalom. Elméleted alapján a normál autó váltóját, motorját, futóművét, kettős tömegű lendkerekét, és egyebeket se cserélne senki, hanem venne egy új autót ha elromlik. Aztán mégsem ezt látjuk.
  • barret
    21 éves? Éppen hogy nagykorú lett :D Most volt nyáron műszakin az én autóm.35 éves.Szóval még sokáig használhatod :) Nem kell feltétlenül a multikat tömni pénzzel.
    Persze aki igényli az újdonságokat,az más kategóriába esik.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    2012-ben meg nem tudtak olyan 8gb-os Memoriachipet gyartani (1 chipet), amivel nincs ilyen problema. Nyilvan 2-3 chip es egy normalis controller belefert volna az arba, de bakinak is el lehet konyvelni, nem egyertelmu ez mennyire volt elore lathato.
  • Tetsuo
    Egyáltalán milyen szemlélet vezet arra, hogy efféle hulladék chipeket használjanak, keresztbe-kasba letesztelt ipari helyett?
    Alapjaiban van baj a vállalatnál.
  • gosub
    Yarisom 21 éves, ~200k km van benne, motorja hibátlan, pedig kb fele annyiszor cserélek olajat mint kéne. Féktárcsa, betétek, akksi, gumi, pár izzó, valamint a két első futómű néhány alkatrésze volt cserélve.
    Ezekre nem fordítottam annyit mint amibe ez a Tesla baki kerül, 2700$?! Jesszusom, micsoda lehúzás, egy drága autón ilyen filléres szaron spórolnak.
  • 0Fritz
    "...nem szennyez jobban, mint egy szintén 7-8éves normál autó, amiben meghalt valami amit cserélni kell."

A 3-4 éves életciklus nálam dupla annyi szennyezést hozott ki, mint az általad példaként írt belső égésű autónál.
    2018-as gépjárműveknél is kijött már a hiba, ezért is kellett az eddigi 12.523 esetből 7.777 alkalommal garanciában cserélniük az alkatrészt. Hivatalosan eddig az összes ilyen memóriachip közel 8%-a ment tönkre és a tesla elismerte, hogy ők is 100%-os meghibásodási rátával számolnak.
  • tom_pika
    Nem kell kidobni, de ki fogják, mert az egész nyugati világ arra van berendezkedbe, hogy akkor vagy faszagyerek, ha veszed az új modellt.
  • TokraFan
    Írtam volna, hogy lehet? Én arra céloztam, hogy az autót nem kell kidobni, tehát ilyentén nem szennyez jobban, mint egy szintén 7-8éves normál autó, amiben meghalt valami amit cserélni kell.
  • VolJin
    Mit lehet javítani egyetlen chipen?
  • 0Fritz
    Most hogy tudják a hibát és a szoftveres módósításokkal is csak késleltetni lehet azt, hogy az alkatrész előjel nélküli halála után az autót ne lehessen többé tölteni, vajon fognak használni nagyobb kapacítású (és ezáltal hosszabb élettartamú) memóriákat?

Anyagköltség, szennyezés és megbízhatóság szempontjából is ez volna a logikus és a sokat emlegetett zöld lépés.

Utoljára szerkesztette: 0Fritz, 2020.11.25. 17:46:14
  • barret
    Csak hogy ne legyen zavar a fejekben!

"Maga a flash chip egyébként nem különösebben drága alkatrész, viszont úgy tűnik, a Tesla hivatalos szervizei az elektronikát meghibásodás esetén csak egyben hajlandók cserélni, ami változattól függően 2500-2700 dolláros (átszámítva 750-800 ezer forintos) költség." Forrás :Totalcar.
    Utoljára szerkesztette: barret, 2020.11.25. 16:43:17
  • barret
    "Ahogy előttem is írták, egy kb. 2x2cm-es alkatrészről beszélünk, arról szó sem volt, hogy az autót is ki kell dobni. "
    Van egy picike apró probléma evvel. Nem javítanak,cserélik a komplett egységet. Ők sem hülyék ugye? :)
  • t_robert
    Hát ez ugyan az, mint ami a flash tárolókkal is van. A legelső modellek( mondjuk egy pendrive) elvi írás olvasási ciklusa 100 ezer volt. Vagyis ha ugyan azt a memória cimen levő tranzisztort pár 10 ezerszer megírtad és kiolvastad nos meg is pusztult. Egy mai pendrive ami jobb minőségű már simán elviseli az 50-100 millió irás-olvasást. Ugyan ez van az ssd-kel is. a korai SSD-k korán haltak a maiak átlagos élettartalma megsokszorozódott azóta. De ugyan ez zajlott le a HDD-ek esetében. egy mai HDD mebizhatósága és élettartalma statiszikailag sokkal megbízhatóbb, mint az 1-2 évtizeddel ezelőttiek. ma simán megvan a 300-400 ezer MTBF vagyis a két meghibásodás közti átlagos óraszám. vagyis ha fogok 1000 darab hdd-t majd használom 2 évig majd mérem, hogy közben hány darab ment tönkre akkor abból kijön, hogy mennyi a hibák közti átlagos müködési idő. Ma tönkre megy 1000 darabból mondjuk 20 darab, 20 éve tönkre ment 1000 darabból 120 darab.....
    Persze ez nem vigasztalja azt, aki megveszi haza viszi és másnapra megdöglik neki. mert a statisztikai átlagban ez is benne van. :)
  • TokraFan
    Gondolkodni is szoktatok? A hagyományos autókban nem öregszik el az alkatrészek nagyrésze 5-6éves korára? MI ebben a kükönleges?
    Ahogy előttem is írták, egy kb. 2x2cm-es alkatrészről beszélünk, arról szó sem volt, hogy az autót is ki kell dobni.
  • Sequoyah
    Mert egy apro memoriachip csereje aztan nagyon szennyezi a kornyezetet:D Foleg hogy egy azota mar javitott gyengesegrol van szo.
  • tom_pika
    Egyértelmű. És még viccesebb ez egy környezetvédelem bajnokaként kikiáltott autóban.
  • barret
    Ezt vonja maga után a fogyasztói társadalom,tessék újat venni,pár évig jó lesz :) A régi meg mehet szemétnek...Még van hely.