7
 • wraithLord
  #7
 • kvp
  #6
  "Nem is tudtam, hogy az utcán reklámtáblákkal világítanak."

  Neha nezz korul pesten. A belvaros nagyobb utjai menten eleg gyakori jelenseg. Nem az utcat vilagitjak meg, hanem joreszt a szemben levo hazakat. Es ezek meg csak nem is vilagitasi celu fenyek.

  A jelenseg ettol fuggetlenul is megvan. Regen voltak a viszonylag fenyes, sargas szinu utcai lampak, ezeket valtottak a 90-es evektol a kevesbe fenyes, nagyon narancssarga lampak amik energiatakarekosabbak es neha annyira keves fenyt adnak, hogy az ember a belvarosban zseblampat vesz elo az utcan ha nem akar orraesni a diszburkolatban. Aztan mostanaban kezdenek megjelenni a led-es lampak, amikbol nagyon sok melegfeher helyett hidegfeher, mert az olcsobb. Na ezeknek kifejezetten zavaro a fenyuk, bar legalabb jo eros. Toredek energiaval lehet veluk nappali fenyt csinalni egyes foltokban, mig mashol teljes sotetseg marad. (koszonhetoen a led-ek viszonylag jol iranyitott fenyenek) Az embereket csak szimplan zavarja, de az ellen van redony. Viszont a varosi allatokat es novenyzetet teljesen osszekveri, igy felbomlik a termeszetes ciklusuk. Az energiahatekonysag miatt a gyengebb, foleg hot termelo izzok helyett egyre tobb egyre fenyesebb, de mindemellett kevesebb energiat hasznalo hideg feher feny van jelen, ami mar nem csak helyileg a lampak alatt allva, de a muholdas kepeken is lathato. Ez utobbi azt is jelenti, hogy a varosok fenyszennyezese egyre nagyobb teruletre jut el, ott is megzavarva a helyi elovilagot.
 • wraithLord
  #5
  Nem is tudtam, hogy az utcán reklámtáblákkal világítanak. Azt hittem, hogy arra való a közvilágítás. Tudod, azok az oszlopok, a tetején lámpákkal. Amik rendszerint lefelé néznek, és nem a vele szemben lévő ház ablakán világítanak be.
 • Nos
  #4
  Azert vannak szintek. A kozvilagitasra termeszetesen szukseg van, de arra nincs, hogy meg a hatodik emeleten is nappali fenyben usszak hajnali kettokor. Eleg durvan tultoljuk a vilagitast, gyakran engem is zavar. Nemreg koltoztem kertesbe, uj epitesu ovezet, es van olyan szomszed, aki egesz ejszaka kivilagitja a kertet!!!!!!!!!
 • t_robert
  #3
  És az hogy idegesítene, ahogy bóklászva a koromsötét utcán 15 méterenként orra esnél... lévén 50 méterenként lobogna 1-1 fáklya...... :)
 • wraithLord
  #2
  Nem csak a környezetben okoz károkat, hanem engem is idegesít, hogy ha nem húzom le a redőnyt, reflektorként világítanak be az ablakon a szemben lévő reklámtáblák.
  Felfoghatatlan, hogy éjszaka, amikor senki nincs az utcán, és nem látja, minek kell világítania azoknak a szaroknak.
 • duke
  #1
  A fosszilis fotonok helyett elektromos fotonokat kene hasznalni.