37
  • CrazyAchmed
    #37
    Amúgy Gladiator hozzászólása full szimpatikus volt, egyátalán nem fanboi benyomását kelti...
  • Gladiator
    #36
    Nem ertek egyet akkor sem:D En orulok, hogy csak 12 megapixel es hidd el, hogy nem az innovaciot sporoljak ki. Boven elkolthetnek 10 milliard dollart is kicsit nagyobb erzekelo fejlesztesere (amit most meg is tettek Pro Max wide lencse eseteben). Es latod, itt se noveltek 12 megapixelrol, hanem inkabb a pixelek meretet noveltek 1.2 mikronrol 1.7-re. Emiatt sokkal jobb ejszakai kepeket lehet csinalni, ami fontosabb jelenleg, mint a pixel peeping.

    Persze, jonnek a 8K TV-k... jelenleg kemeny 0.2%-os reszesedesuk van, szoval meg boven 6-8 ev mire egyaltalan lesz olyan ismerosunk, akinek van olyan ismerose, aki mar latott 8K TV-t.

    A megapixel hajkuraszasa csak marketing, mert az emberek tobbsege annyit ert hozza, hogy minel tobb megapixel, annal jobb.

    Itt a Canon egyik csucsgepe az EOS-1D X Mark III. Csak a vaz 2.5 millio es ebben nincs benne a szazezres / millios objektiv. Es megis csak 20 megapixeles a gep. Okkal. Persze, ott az 5D, ami 50 megapixeles, de az egyfelol full frame gep, masfelol kemeny 5 kep / sec tud fotozni, plusz ehhez lehet kapni olyan objektivet, ami kepes is kirajzolni ennyi pixelt (a tobb milliosak).

    Sokkal tobbet nyersz azzal, h van egy tisztabb "kis"felbontasu keped, amit aztan szoftveresen lehet javitani, mint ha vagy egy 25 megapixeles zajos keped, amire ha raereszted a szoftveres javitast, hasznalhatatlan lesz.
  • Tikal #35
    Nyilván ezert vannak a családban 4-5 éves keszulekek, koszonik szepen jol vannak. Még hogy évente kell cserélni::D
  • DrSoong
    #34
    Kinézetre nekem ez tetszetős csak a zártságától hányok, meg most már attól is, hogy nem alap a füles és a töltőfej.
  • M2 #33
    "Apple flagship-et evente szokas cserelni."

    Ezt a nettó hülyeséget honnan vetted? Legutóbbi statisztikák alapján közeledünk az átlag 3 évhez. USA jellemzően 2 év a szerződések miatt.
    Nincs jelenleg tartósabb az Apple telefonjainál, pont az eldobható telefonok ellentétei. Ez jól látható azon is, hogy használtan mennyire jól tartják az árukat. Nem esnek be egy év alatt az eredeti áruk felére-harmadára, mint az Androidos flagshipek.

    Spatial Audio ügyben fogalmad sincs miről van szó, kevered a szezont a fazonnal.
    Az Unbox Therapy-s Lew nem igazán nevezhető Apple fanboynak, itt az ő véleménye, ha előbb nem sikerült a linkre kattintani:

    AirPods Pro Spatial Audio = MIND BLOWN

    Itt konkrétan mozoghatsz is a 3D audio térben.
    Ezt nem egy új termék tudja, hanem egy régi kapta meg szoftveres frissítéssel és az iOS 14-gyel.

    Linket kérnék szépen, ahogy ezt egy 486-oson produkálja bárki, szenzorok meg zéró feldolgozási teljesítmény nélkül.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2020.10.14. 23:53:14
  • M2 #32
    Ezek az Apple telefonok 5-6 év múlva is tökéletesen futó és szoftveresen támogatott készülékek lesznek. Addigra a mai Androidos gyártók fele már nem is fog létezni.

    Ezt jelenti a korrekt 4k HDR minőség:
    Shot on iPhone 12 Pro by Emmanuel Lubezki / YouTube

    Semmi értelme ekkora szenzorméretben a 64 megapixelnek. Csak a zajt gyűjti meg parasztvakításra jó. Ráadásul az ISP soha nem bír vele, ezért még a feldolgozás előtt össze is kell vonni a pixeleket. Vagy RAW formátumban kiírni és pár percig feldolgozni, na az külön szép történet egy mobiltelefon esetében. Eredmény egy lassú készülék, zéró hozzáadott értékkel az előbb említett zajosodás miatt. A flash memória folyamatos terhelése 100 GB adatcsomagokkal sem a tartós használat előszobája.

    Az Apple pont a szenzor méretét növeli, ráadásul a Pro Max fő kamerájánál az optikai stabilizátort megspékelte egy villámgyors szenzorstabilizátorral. Ez is teljesen más világ, mint a 250 dolláros, 64 megapixeles "csodák".

    "Előző generációban pedig jóval erősebb volt a snapdragon."

    Melyik párhuzamos univerzumban? Mert a valóságban simán nem igaz, amit állítasz, teljesítményben vert minden konkurenst az Apple A sorozatú SoC. Az ARM magok is gyorsabbak a konkurenseknél, a GPU, ML egység és ISP meg teljesen más dimenzióban mozog. Snapdragon is csak kullog utána.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2020.10.14. 23:32:11
  • kvp
    #31
    "Flagshipet nem úgy tervezünk (pláne ilyen áron) hogy mire nem elég... Hanem úgy hogy kifizették vastagon legyen benne minden ha évekig is használják jó legyen nekik."

    Apple flagship-et evente szokas cserelni. Ezert tervezik atlag hasznalatban 1 evre, maximum 3 evre. Eldobhato. Tartosabbra tervezni olyan lenne, mint tobbszor felhasznalhato poharban adni a kolat a mekiben. Minek, ugyis a szemetbe kerul eves utan.

    A 12 megapixel vicces, egy mostani low end samsung is tud ennyit. Mondjuk mar azokbol is kisporoltak a toltot, de meg a kabelt is. Valoszinuleg ezert lett tavasszal ennyi fele uj usb-c-s kabel meg tolto az ikeaban. Mondjuk ez legalabb szabvanyos. (van jopar ebbol is) A megoldas egyebkent a szenzor es a lencse feluletenek novelese. Kompozit lencsevel es a kijelzo oldali burkolatig atero vastag szenzorral egyebkent nagyon jo eredmenyt lehet elerni, a peremmentes kulso vagy nagyobb vastagsag rovasara. Szerintem megerne, inkabb legyen pereme a kijelzonek (ugyis ott fogja mindenki), de ne legyen se notch, se mas trukk.

    ps: A spatial audio-rol annyit, hogy mar a 486-osok/P1-esek koraban is tudtak a sound blaster profibb valtozatai. Ok, hogy az meg vezetekes volt, de kb. ennyit fejlodtunk. A 48/96 kHz-es 16/24 bites mintavetelezesnel jobbat ma se nagyon hasznal senki egy fuleshez. (az airpods pro 48/16-ot tud) Egy rendes nagymeretu fules dinamikatartomanya pedig mindenkeppen sokkal jobb lesz mint egy agybadughato kis hangszoroe. (ha mar minoseg, akkor nagy fules, optikai csatlassal, lasd nehany sennheiser model, azok tudnak 9.1-es hangzast is)
  • Palinko
    #30
    Flagshipet nem úgy tervezünk (pláne ilyen áron) hogy mire nem elég... Hanem úgy hogy kifizették vastagon legyen benne minden ha évekig is használják jó legyen nekik. 8GB már elég régóta alap flagshipeknél, a 11-nél a 4 nevetséges volt most a 6 már szebben mutat de jövőre biztos kijön a konkurencia 12GB rammal.

    Más 250$ -os telefonok tudnak 64 Mpix-elt, nem mintha feltétlen lenne értelme, de azért a 12 Mpix-el hagyjuk már hogy jaj felette zajosabb lenne... Ez megint annak a jele hogy fejlesztés le van spórolva. Részben igaz amit írtál és nyilván a 64 Mpix-eles telót sem maximális felbontáson használod, DE ha kellene valamire az a lehetőség akkor megadja rá.... A szenzor felületét kéne növelni mert objektívnek sajnos mélysége már nehezen lehet, ha csak nem találnak ki ilyen mozgó megoldásokat mint régen a nokia vagy nem süllyesztik bele a testbe a kamerát jobban stb, de már régen nem érzem azt hogy szemmel láthatóan jobb lenne. Mára már a különbségek úgy néznek ki hogy szoftveres utófeldolgozás miatt egyik képe ilyen másiké másmilyen és most neked ezek vagy azok a színek jobban tetszenek-e, szóval teljesen szubjektív és csúszkával módosítható lenne.

    4K fotó nyilván elég mindenre,ma, de azt se felejtsük el hogy úton vannak a 8K tv-k.

    Az effektelésről meg annyi hogy összehasonlíthatatlan, én benchmarkot szoktam csak nézni. Az effektes példával az a baj szerintem hogy olyan ez mint azt monadni hogy Photoshopban az a kutyafül feltevése nem 1 másodperc és még hardware is komolyabb kell hozzá, igen ez teljesen igaz hogy akár 1-2 napot is elszarakodhatsz ha úgy akarod hogy kinézzen, de PS-ben megcsinálhatsz amit csak akarsz, az effektek meg azt tudják megcsinálni semmi mást... Érdekes játékszer de több milliós PC-vel meg rendes munkával összehasonlítani nem érdemes. A prociról azért mondtam hogy elmegy mert most nem lehet snapdragonnal összehasonlítani, mert abból még nincs 5nm-es. Előző generációban pedig jóval erősebb volt a snapdragon.
  • Tikal #29
    A 2 dolláros kínai pont nem jó :)
  • M2 #28
    Igaz, hogy ez egy plusz drága kiegészítő, de jelenleg Androidon ennek még a közelébe se jutsz el, bármennyit költesz is rá:

    AirPods Pro Spatial Audio:
    https://youtu.be/9Iwiji7oli4

    Ezek ma az igazi innovációk, meg a Dolby Vision, 4K HDR, LiDAR és a MagSafe. Majd megtudjátok, amikor jönnek Android oldalon is. Pár év múlva.
  • Gladiator
    #27
    "A proci most meg eros"

    Real-time lehet 4K 60fps, 10-bit dolby vision videot effektelni. Ehhez 5-6 eve meg millios szamitogepek kellettek, de meg most is kell hozza olyan gep, ami legalabb annyiba kerul, mint az iPhone. Szoval azert a procira se mondjuk mar, hogy csak "elmegy".
    Utoljára szerkesztette: Gladiator, 2020.10.14. 17:22:13
  • Gladiator
    #26
    Javitas, az X-T4 tukornelkuli:D
  • Gladiator
    #25
    6GB ram mire nem eleg? (iOS rendszeren, Androidon nyilvan meg lehet zabalni)
    120Hz... igen, ez mondjuk johetett volna.


    Viszont aki barmit is ert a fotozashoz, az tudja, hogy ennel nagyobb felbontassal csak szarabb kepeket csinalnal. Miert?

    A jel-zaj arany nagyreszt attol fugg, h mennyire vannak egymashoz kozel a pixelek. Ugyanakkora meretu erzekelon, ha nagyobb a felbontas, akkor kisebbek a pixelek es/vagy kozelebb vannak egymashoz, ami miatt sokkal zajosabb lesz a kep.

    A plusz 20 megapixellel meg amugyse mennel sokra, mivel a paranyi optika ugyse tudna kirajzolni ennyit rendesen.

    A 12 megapixel az 5-6K-nak felel meg, szoval barmilyen monitorra, TV-re boven eleg, de meg nagyobb kepet is nyomtathatsz.

    Van a telon zoom, ugyhogy nem is kell kivagni a kepbol.

    Tehat a tobb megapixel csak rosszabb minoseget es lassabb kamerat eredmenyezne, valamint tobb helyet foglalnanak a kepek.

    Nezz meg egy profi tukorreflexes gepet (Fuji X-T4)... 10x ekkora erzekelo van benne, megis csak 26 megapixeles az is.
  • Palinko
    #24
    6GB RAM, 12Mpixeles kamera, nincs 120Hz, a processzor most még erős még a konkurencia nem jön ki 5nm-en... azt leszámítva egy középkategóriás telefonról beszélünk.
  • M2 #23
    Mondjuk én a kábelnél felröhögtem, hogy az adapter felőli vége USB-C, míg a 2 milliárd töltő, amit említettek, 90%-ban tuti USB-A-s.
  • Sequoyah
    #22
    Tele van a fiokom bontatlan Apple fulesekkel. Mar a legelsot se hasznaltuk:D Szoval azt mar reg ki kellett volna venni a dobozbol.
    Toltofejbol is van mar par tartalekban, bar abbol nem art ha tobb is van. De mivel univerzalis, barmilyen marka jo, ezert nem fog hianyozni.

    Ami viszont fogyoeszkoz, az a kabel. Azt viszont adnak. Szoval egyaltalan nem panaszkodok. Foleg hogy a jovo ugyis a vezeteknelkuli toltese.
  • MerlinW
    #21
    Az új Apple tulaj vesz magának. Annak a másfél milliárd embernek, akik eddig is használtak almát meg van minimum 5-6 töltője otthon, ahogy fülese is. Egyébként nem kell Apple töltőt venni, a 2 dolláros kínai is jó, csak a paraméterek egyezzenek. Vezetékes fülesből meg millió jobb és olcsóbb van, Airpods-ot meg ugye eddig is külön vett mindenki.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.10.14. 16:08:14
  • Gladiator
    #20
    Igazandibol nekik az adaptert es fulest eloallitani szerintem nem kerul tobbe netto 5 dollarnal. Az meg hulyen nezne ki, hogy 5 dollarral adjak olcsobban emiatt a telefont, 50-nel meg nyilvan nem fogjak.

    Ebbol csak szarul lehetett kijonni nekik, ugyhogy gondolom ugy voltak vele, hogy akkor mar legalabb penzt csinaljanak azzal, hogy most mindenki ezzel fogja basztatni oket.

    Esetleg azt megoldhattak volna, hogy akinek megis kell adapter vagy fules, az a telefon IMEI szamat hasznalva, mint kupon, kapna egy egyszeri 20% kedvezmenyt az apple webshopjan toltore es fulesre, vagy vmi ilyesmi.
  • nlght
    #19
    Kösz, ezt nem tudtam eddig.
  • M2 #18
    EU környezetvédelmi előírás lesz, hogy az elektronikai hulladék csökkentése érdekében a töltőadaptereket tilos lesz a telefon mellé csomagolni. Kizárólag külön árusítva lehet majd forgalomba hozni.
    Ennek ment elébe az Apple és gyártott mellé egy kis saját zöld marketinget. Ami nem annyira baj, mert így hátha az EU irányelvek jobban elterjednek a világ többi részén is.

    A másik EU-Apple vita tárgyát képező Lightning portjuk lecserélését USB-C-re meg valószínűleg azzal oldják majd meg, hogy jövőre az is eltűnik a telefonjaikról és már csak a MagSafe-el támogatott vezeték nélküli töltés lesz. Lehet majd ismét forintbaszni, hogy már a kábelt is sajnálják ezek a mocsadék kapitalisták!
  • Fbn Lx
    #17
    nekem is iphone 7-esem volt, két év után cseréltem, mert elég sok baja volt. Már 1 év után szar volt az aksi, és közepes használat mellett alig, vagy egyáltalán nem bírta ki reggel 9-től délután 6-ig. Ha télen hidegben elővettem, kb 2% per perc sebességgel szopta le az aksit, és ugyanígy hidegben ha 20% alá esett, bármikor random leesett nullára és kikapcsolt. Akkoriban volt ez a mizéria is, hogy szoftveresen visszafojtották a processzorteljesítményt, ahogy öregszik az aksi, úgyhogy kicsit lassult is. A töltőkábel a csatlakozónál teljesen szétfoszlott egy év alatt, amit ugyanígy láttam egy ismerősnél is, szóval típushibának tűnt. Aztán a hangszóró is kezdett elcsesződni, már csak kihangosítón volt elég hangos ahhoz, hogy halljam a másikat, pedig a telefonbeszélgetés elég alapfunkció lenne egy telefonnál.
    Szóval környezetbarátság a lóf*szt, a tartozék / alkatrész és modell rendszeres cseréjén alapul az egész üzleti modelljük, szóval ilyenekre hivatkozni, hogy azért nem adunk töltőt meg fülest mert az így zöld, egyszerűen nevetséges. Tökéletesen érthető lenne, hogyha azt levonnák az árból, de így hülyét csinálnak magukból.
    Utoljára szerkesztette: Fbn Lx, 2020.10.14. 12:48:25
  • Dynamic
    #16
    Milyen röhejes, ahogy "habzó szájat" meg "triggerelést" emlegetsz, miközben pont te vagy aki vörös fejjel háborogsz már az x-edik kommentben. Még úgy is, hogy a srác teljesen normálisan reagált és érvelt.
    Utoljára szerkesztette: Dynamic, 2020.10.14. 12:33:40
  • Gladiator
    #15
    Ahh... szoval egyetertesz velem. Tudtam, hogy ha egy hetkoznapi peldaval elmagyarazom, akkor a kevesbe sikeres emberek is megertik majd. Marmint ezt csak azert gondolom igy, mert hogy nem tudtal semmilyen ellenervet felhozni es csak siman atmentel szemelyeskedesbe. Szoval akkor te is elismered, hogy igazam volt, koszi.

    Egyebkent meg osszesen 2 apple termekem volt eddig eletemben, egy ceges 6s, amiert nyilvan nem fizettem, meg egy sajat 7-es. Szoval ez a "neked mindent el lehet adni, amin apple logo van, annyira felrement:DD

    Ne legyel mar ilyen kis bena, legkozelebb ertelmesebbet irj.
  • nlght
    #14
    Forrás?
    Amikor az apple szándékosan kibaszik a usereivel, akkor jönnek a fanboyok és durcis arccal mutogatnak, hogy majd biztos mások is ezt fogják tenni. Elég szánalmas, óvodás a hozzászólásod.
  • nlght
    #13
    Triggered fanboy detected. Tudjuk, neked minden szart el lehet adni, ha apple logo van rajta, az ár nem számít. Most már leülhetsz és töröld meg a habzó szád, még azt hiszi valaki hogy veszett vagy.
  • nortu30
    #12
    Az a noccs számomra hányingerkeltő. Csak azért is? Lehet igazodnak a logójukhoz, mivel az almájukban is van egy.
  • M2 #11
    Jövőre minden gyártó ki fogja venni.
  • Gladiator
    #10
    De ki mondja, hogy minden evben uj telefont kell venni? Milyen kurva nagy ujdonsagot varsz meg? Szerintem a telefonok mara tokeletesek lettek, innentol kezdve mar csak parasztvakitas feature-oket lehetne beletenni (beepitett projector pl.), amit kb senki nem hasznalna egynel tobbszor.

    Az Applenek van egy szinte tokeletes telefonja, amit evrol evre csiszol. Nekem 4 eves iphone 7esem van, es nulla baja van, nem is vettem evente ujat. Ettol fuggetlenul kamera buzi vagyok, ugyhogy iden valszeg valtok egy 12pro-ra, ami szinten boven eleg lesz a kovetkezo 4-5 evre megint es nem fogok jovore 13pro-t venni.

    Sok erte ennyi penz? Az emberek a fel eletuket a telefonon toltik, es ha negy evre bontjuk, akkor evi 80-100e-t koltenek egy olyan eszkozre, amit tenyleg eletuk nagy reszeben bamulnak. Ennel joval nagyobb pazarlas mondjuk egy komplett sifelszereles 300e-ert, amit evente 1 hetet hasznalsz.
  • nlght
    #9
    Jobban utánaolvasva ez egy fanboy/sponsored cikk, meg sem említi hogy az apple kivette a dobozból a töltőt és a fülest...
    Ez így vicces :)
    Ha valaki jót akar nevetni:
    https://9gag.com/gag/aj9M97w
  • M2 #8
    Egy piros minire azonnal vevő vagyok! Számomra a tökéletes telefon!
  • nlght
    #7
    Micsoda parázsvitát folytatsz magaddal! De biztos ebben a topicban akartad meggyőzni magad valamiről amit mi nem értünk?
  • Sir Cryalot
    #6
    "Az általa megírt eseteknek és figuráknak nincs plasztikus anyaguk, nincs lehatárolt miliőjük, csak villanásaik, nyirkosságuk, sikamlósságuk, foszforeszkáló"
    Ezeknek vam :D
    R B G(ay)
  • Sir Cryalot
    #5
    Nemcsoda hogy nagyformátumú embert nem is látni a szinpadiasan kobzos,haknizós miliőjük mögött!
  • Sir Cryalot
    #4
    Mindig is sejtettem hogy karöltve cigánykodnak az amdsek az nvidiaval :DDDD
  • nlght
    #3
    Minden évben ugyanazt adják el kurva drágán, szóval nem meglepetés. Valódi, nagyobb innovációt évek óta nem látni. A szervizelés monopol helyzete miatt meg kisembereket ráncigálnak bíróság elé, akik merészeltek egy 10 nm-es kis szervizboltot nyitni az isten háta mögött, miközben gusztustalan profitrátával dolgozik az apple, és annyi pénze van, hogy országokat vehetne meg kilóra.
    Egy igazi, mocskos, cigány cég.
  • Magnum PI
    #2
    Az Apple termékek és a rá érkező commentek is minden évben ugyanaz :)
  • 74auriga
    #1
    Meg kell hagyni eléggé órmótlan az a kamerabevágás felül! Állítólag nagyon jó fejlesztők és mérnökök vannak náluk, mégsem tudták kisebbre venni!
    Nagyon drágák, túlárazottak a termékeik, annak ellenére, hogy eléggé zárt rendszerük van. Sosem volt iPhone készülékem, de szerintem az életben nem is lesz. Egyáltalán nem tud annyival többet egyik sem, amennyivel drágább. /De ezek, kizárólag saját vélemények./