18
 • csigafi #18
  Hát megint semmi újdonság na mindegy. Egy biztos a Toshiba nagyon gyenge minőséget állít elő merevlemezből és ssd ből is. Vagy valami csoda folytán pont én fogtam ki eddig selejteseket Toshibából. Hifiben nem rossz de informatikai termékben gyenge nem megbízható.
  Utoljára szerkesztette: csigafi, 2020.10.02. 17:50:57
 • dyra
  #17
  hát lehetséges, de az biztos, hogy a környezetemben mindenkinek van otthon NAS vagy saját szervere. A felhő mellett. Nekem is van Google Photo vagy Dropbox de azokat is mentem a NAS-ra. Ki tudja mikor változtatnak ott egyoldalúan a felhasználási feltételeken én meg nem akarok az adataim után rohanni.
 • Atisz #16
  Ennyi.

  De azok is viszonylag hamar tönkremennek az állandó használat miatt.
 • Glutamin
  #15
  Biztonsági kamerák esetén gyakorlatilag folyamatosan írják tele a vinyót videofelvetelekkel. A tárkapacitástól függ, hogy 1-2 nap vagy akár 1-2 hétre visszamenőleg van felvételed. Az ilyen terhelést az SSD-k nagyon nem szeretik. Ez gyakorlatilag egy új és valós piac lett a HDD-knek.
 • Atisz #14
  Az SSD-nek ugyanúgy véges élettartama van, csak az nem a mozgó mechanikai elemek használatától, hanem az "újraírástól" használódik el.
 • Atisz #13
  Éppen ezért nem mondtam, mert mindenhová kell merevlemez... a "felhő" nem ér semmit, ha a saját gépedre nem tudod lehozni. És mondd már meg, hogy ma mire nem elég 3TB? És ha 3-5 év alatt tönkremegy? És ha egy 100 TB-os HDD megy tönkre ugyanennyi idő alatt, azt hová mented el? Felhőbe? :D

  Éppen ez volt az eredeti hozzászólásom lényege, hogy ma már nem a tárkapacitás, hanem az élettartam korlátoz, az anyagminőséggel, a mechanikával van baj.
  Utoljára szerkesztette: Atisz, 2020.10.02. 09:07:01
 • bdzsana
  #12
  Hát én is ide tartozom, és nagyjából tisztában vagyok vele, hogy egyébként baromság amit csinálok, de valamiért van ez a késztetésem a gyűjtögetésre és rendszerezésre:D
  Egy 4k hdr film 50%GB egy játék 100gb, egy pár évados sorozat 250+ gb.
  Igaz a játékok 90%-ával nem játszok, a filmek sorozatokat újra nézni valószínűleg nem fogom, de ott kell lenniük szépen bekategorizálva a media rendszeremben:D Hátha egyszer valamikor valakinek szüksége lesz rá:D
 • Szefmester
  #11
  Szintén a nagyja cuccom HDD-n van. Ami sorozat és film engem érdekel az nincs fent a streaming szolgáltatásokon... Zenéimet is offline tárolom, nem is vettem még online ilyesmit. A régi lemezes játékokról pedig backupot szoktam tárolni (törtet kell letölteni, mert kedvesen nem hagyják a backup jogaimat használni a kiadók).
  Amúgy meg ja, egy 4k film 35giga alatt nem szokott előfordulni, egy egy régebbi sorozat is megeszik legalább ennyi akkor is ha csak sd.
 • Tetsuo
  #10
  Majd akkor zárják be végleg a HDD-gyár ajtaját, amikor az SSD egy árba kerül vele. Szerintem kb. 20 év múlva.
 • Tetsuo
  #9
  Ez marhaság. Ne magadból indulj ki! Még ha azt írtad volna, hogy manapság a legtöbb tartalom online van tárolva... de ahhoz is kell HDD, ugye.
  Ezenfelül a biztonsági megoldások miatt még több tároló kell.
 • Glutamin
  #7
  Meg voltam róla győződve, hogy a merevlemezeknek pár éven belül reszeltek. Aztán el kellett kezdenem lecserelgetni a biztonsagi kerákban az 1-2 év alatt kidöglő sd kártyákat. Hamarosan lecserélem őket egy központi szerveres merevlemezes variánsra. És ide kb végtelen kapacitás is jól jönne.
 • takysoft
  #6
  dyra: őskövület vagy egy letűnt korból :)
  Ami nem baj, nem sértésnek szánom. De nem efelé trendál a világ. Minden felhőben van.
  Főleg a 4K.
  A 4K tartalmak 99,9%-a webes. Javarészt netflix, youtube és pornhub :D
  Az nagyon-nagyon ritka, hogy 4K Bluray lemezeket néz az ember.
  a nCore-t meg hagyjuk, az illegális :D
  (meg olyan nagyon nem is reprezentatív)

  duke:ezt hallgatom lassan 10 éve :D És épp írja a cikk, hogy mennyi ötlet van még ebben
 • duke
  #5
  Mostmar nagyon a hataran vannak annak, hogy meg erdemes-e fejleszteni a merevlemezeket. Vajon melyik lesz az utolso merevlemez 100-200 TB ?
 • dyra
  #4
  4K videózás megy már manapság. Egy jobb minőségű 4K film 40 - 50 giga. Az embereknek készülnek ezek. Nekem itthon 10TB-nél is több van eleve mentem az összes képet és videót és még bizonyos időközönként készítek katasztrófa mentést is. Adattárolásra a merevlemezek még sokáig a legolcsóbbak lesznek.
 • takysoft
  #3
  Ezek a vinyók egyáltalán nem otthoni felhasználóknak készülnek, hanem adatközpontokba.
  Ne felejtsétek el, hogy ma már minden cloud, meg netflix, meg youtube, meg facebook

  A Steam még tartja magát, de lassan már videojátékot játszani is felhőben fogunk.
  Sőt, ma már a családi fotóalbum is google driveon van.

  Ezeket a megoldásokat cégeknek, szerverparkoknak építik. Azok majd veszik ezek százezrével :D
 • barret
  #2
  Nem is nekik kell ez! De gondolj azokra akik adatbázisokat kezelnek,vagy torrenteznek nagyban! Nekem nincs is a gépben merevlemez,mióta váltottam ssd-re.Minek?
 • Atisz #1
  Teljesen felesleges a kapacitásnövelés, átlagos felhasználók esetében 3 TB "megtöltése" is komoly időbe telik.

  Ami visszafogja a fejlődést, az az élettartam (csakúgy, mint az akkumulátoroknál), ami viszont érthető okokból nem áll érdekükben a gyártóknak.