16
 • duke
  #16
  "A közúti közlekedés sajátja, hogy a vezető, az emberi vezető fontos eleme a biztonságnak. Nem kiiktatható, munkája, felelőssége csak addig csökkenthető, amíg az a biztonságot jelentősen nem veszélyezteti. "

  Valojaban nyakatekert magyarazatot probalsz kitalalni arra, miert ne vegyek ki a kormany a kezedbol, es miert hagyjanak teged es masokat az utcan jatszadozni. A dolog ennel szazszor egyszerubb. Az emberek nem tudnak, de leginkabb nem is akarnak vezetni, mert a vezetest szorakozasnak fogjak fol, es eszukbe sincs feszulten koncentralni minden masodpercben. Ezert nincs mas megoldas mint hogy robottal kell kivaltani az alkalmatlan embert. Vegig gondolva amugy nevetseges, hogy emberek 100 millioit "kenyszeritjuk" hogy betegen, faradtan almosan, reszegen, idegesen, alkalmatlanul, figyelmetlenul kezeljenek egy veszelyes technologiat. Szerintem mar 50 evvel ezelott az onvezetesre kellett volna torekedni, nem pedig hagyni a roncsderbit.
 • defiant9
  #15
  Ahogy a konkrét eset mutatja az önvezetés már jelenlegi fejlettségi szintjén is értéket teremt az ilyen járművet(=Tesla) vásárlóknak. Az kb. senkit nem érdekel a gyakorlatban hogy nem lesz olyan L5 ami a behavazott nepáli utakon is elboldogul. Az önvezetésre épülő car sharing(aka. taxi) pedig szintén az egyik első use case lesz ahol ilyen autókat látunk majd.
 • NEXUS6
  #14
  Rendszerszemlélettel megközelítve a dolgokat, az önvezetés fejlesztése egy olyan, szinte hiába való küzdelemnek tűnik, ami úgy próbál egy olyan, az emberi vezetők számára kitalált környezetben mesterséges intelligenciát használni, hogy ezzel biztosítsa az egyre magasabb szinten elvárt kényelem és biztonság egymásnak ellentmondó követelményeit is.

  Eközben létezik a feltett kérdésekre, igényekre egy sokkal egyszerűbb módon megvalósítható és akár magas szinten automatizálható rendszer is. Úgy hívják, tömegközlekedés.

  A fenti gondolatnak, az önvezetésnek a legdúrvább vadhajtása a magas költségek miatt közösségi, megosztásos alapon üzemeltetett önvezető autók rendszere, amely még az individualizációra való igényt is negligálja, ami az egyedi, szállítási szempontból célszerűtlen, kiskapacitású saját autók létét indokolná. Kb annyira értelmes, mintha a buszon lehetne egy saját bérelhető helyed, ami csak neked van fenntartva, oda más nem ülhetne. XD

  A közúti közlekedés sajátja, hogy a vezető, az emberi vezető fontos eleme a biztonságnak. Nem kiiktatható, munkája, felelőssége csak addig csökkenthető, amíg az a biztonságot jelentősen nem veszélyezteti. Ilyen általános nézőpontból a teljesen önvezető és teljesen felelős emberi vezető nélküli (5. szintű) jármű egy fából vaskarika, egy olyan dolog, amit lehet közelíteni, de soha nem lehet elérni.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2020.09.25. 02:19:29
 • Tetsuo
  #13
  Evidens, hogy lehet Wheel Boostert kapni csakúgy, mint biztonsági öv kiiktatót és hozzá pólót. Arra vagyok kíváncsi az alvásérzékelőt hogy cselezik ki? Már tuti van olyan is.

  Autópályán néhány éve már nem szabadna bajnak lennie az önvezetésből, mégis megesik persze, ergo az általam ez idő alatt "még húsz évként" becsült fejlesztési időszak az átlagos használatig úgy tűnik tovább csúszik, illetve semmi kiugró fejlődés nincs az ügyben továbbra sem.
 • defiant9
  #12
  "Szoval az egyik nagy kerdes az, hogy hogyan lett kiiktatva a sofor eberseg ellenorzese"
  Aliexpress-en 60-70 dodo:

  Specifiction:
  Name:Car Steering Wheel Booster
  Material: Metal
  Color: Silver/Black
  Applicable Models: For Tesla Model 3/Y/S/X
  Fuction:Assisted autopilot, can free your hands, safer and more stable
  Weight:400g

  https://www.aliexpress.com/item/1005001309941525.html
  ‘Autopilot Buddy’ that tricks Tesla vehicles declared ‘unsafe’ by US

  Utoljára szerkesztette: defiant9, 2020.09.24. 18:33:36
 • kvp
  #11
  "Olyan nem lehet hogy az általános megkülönböztetett jelzés elengedő protokoll szerint ha van lehetőség minimálisan gyorsít(itt 10km/h) és amint tud jobbra húzódik? Elvileg ez adná villogós autónak a maximális haladási sebességet."

  Rakerestem. 2018 korul adtak hozza. Ez megmagyarazza, hogy miert gyorsitott ki, huzott felre es hagyta elozni a rendoroket. A lassulo rendor mogott haladva allora fekezes az alap, azt a butitott europai szoftver verzio is tudja.

  Viszont elvileg csak navigate on autopilot-tal lehetne teljesen autonom modban hasznalni, abban pedig benne van az osszes engedelyezett ut sebesseglimitje. Szoval az egyik nagy kerdes az, hogy hogyan lett kiiktatva a sofor eberseg ellenorzese, a masik hogy hogyan vettek ra autonom navigacios modban a gyorshajtasra. (utobbi lehet egy bug is, tehat nem akart gyorshajtani a tulaj)
 • defiant9
  #10
  " hogy a sebesseghatar felismeres sem mukodott jol, mert ha latja mennyi a maximum, akkor magatol nem gyorshaj"
  Atópályán menet közben valszeg nincsenek táblák ha nem változik a korlát, felhajtott, rátekerte a tempomatot, aztán szunya, lehajtó előtt meg kapta volna az ébresztést. Az hogy a megengedett fölé tekerte az tényleg hab a tortán, nem mindegy lett volna neki hogy 1 óra vagy 1 óra 5 percet utazik, ha úgyis alszik.
 • defiant9
  #9
  "Nem ismerte fel miert jon utanna egyre gyorsabban a hatso auto es az automata tempomat a kovetesi tavolsag tartasa miatt gyorsitott,"
  Olyan nem lehet hogy az általános megkülönböztetett jelzés elengedő protokoll szerint ha van lehetőség minimálisan gyorsít(itt 10km/h) és amint tud jobbra húzódik? Elvileg ez adná villogós autónak a maximális haladási sebességet.
 • t_robert
  #8
  Amúgy én is aludtam már vezetés közben. Miután dolgoztam egyben több, mint 24 órát. Vasárnap reggeltől hétfő kora délutánig.(leltároztunk) Aztán hazafele tartva szunyáltam pár száz métert a soroksári úton kifele. Szerencsére egy olyan 2-3 kilométeres szakaszon, ami 3 sávos és egyenes, mint a nyíl. A kerék összetartás és kerék utánafutás igyekszik egyenesen tartani a kormányt. És éppen üres volt szinte teljesen az út. Arra riadtam fel, hogy elszunyókáltam pár száz métert. Még szerencse, mert egyébként kénytelen lettem volna a Trabant(úgy 20 éve volt) autópilótájára hagyatkozni... :)

  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.09.24. 15:18:12
 • t_robert
  #7
  Amúgy tesztelgették nálunk is a TESLA S-t.... (ami a régebbi típus bár folyamatosan frissítik a szoftverét) Autópályán elég megbízhatóan működik. Nagyjából Budapesttől a Balatonig autópályán csak 2-3 szor kellett beleavatkozni a vezetésbe. De ahogy letértek a pályáról a kocsi mindent elkövetett a kisebb mellék utakon, hogy meggyilkolja a gazdáját vagy valaki mást..... gyakorlatilag ott működik jól, ahol teljesen szabályos kiépített út van útburkolati jelekkel, táblákkal. sávokkal, záróvonalakkal stb. egy nagyon jól kiépített városi út vagy autóút vagy autó pálya esetén. Ha ennél vizuális információkkal gyatrább úton teljesen megbízhatatlan. csóri autónak fogalma sincsen merre megy pontosan az út....
 • t_robert
  #6
  Még hogy nem önvezető autó.... még egy kis idő és elküldjük egyedül a kocsit bevásárolni... :)
  Figyi Tesla kéne a boltból 1 kiló kenyér és 20 deka párizsi és 1 liter tej... van 10 perced rá... :)
  Egyik kereked itt a másik ott...... :)

  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.09.24. 14:58:00
 • kvp
  #5
  "Lehet volt egy kis Need for Speed: Hot Pursuit feeling az AI-ban :)"

  Nem ismerte fel miert jon utanna egyre gyorsabban a hatso auto es az automata tempomat a kovetesi tavolsag tartasa miatt gyorsitott, majd felrehuzodott, hogy elengedje. Igy foghatta meg egyebkent a rendorauto (megelozte, eleallt majd allora fekezett). Ugyanis a leiras szerint a sofor meg aludt, amikor megallitottak. Hozzatennem, hogy a sebesseghatar felismeres sem mukodott jol, mert ha latja mennyi a maximum, akkor magatol nem gyorshajt.

  Masik kerdes, hogy hogyan iktatta ki a sofor az eberseg ellenorozo rendszert?
 • defiant9
  #4
  Ilyen alapon az alkoholt is be lehetne tiltani, és azt mondani hogy akkor jöhet ha már senki nem vezet ittasan. Nincs jobb módszerünk minthogy büntetjük aki ilyet tesz. Az utópályás Teslában alvó sofőr vs. jelentősebben ittas vezető közül egyébként meglátásom szerint az első aki a kisebb vétséget elköveti.

  A hírben egyébként nekem ez az igazán érdekes:
  "After the responding Officer activated emergency lights on their vehicle, the Tesla automatically began to accelerate."

  Lehet volt egy kis Need for Speed: Hot Pursuit feeling az AI-ban :)
 • dyra
  #3
  Na ezért kell ezt az önvezetősdit most leállítani és azt mondani, hogy majd mikor valóban önvezet jöhet. Addig nem.
 • defiant9
  #2
  "Az ilyen 20 éves szarjankók"
  Az emberiség evolúciós öröksége hogy a fiatalemberek vakmerőbbek, később persze lehiggadnak, de igen, jó néhányuk ezt nem éri meg, evolúciós léptékben még így is megérte ez a 'félelmet nem ismerő' attitűd. A mai társadalomban ennek már nincs nagyon tere, de a génjeinkben attól még hordozzuk.
 • gabpapa
  #1
  Nem is lenne nagy baj, ha ennyire bízik a technikában, csak ezzel másokat is veszélyeztet.
  Az ilyen 20 éves szarjankók azt is elhiszik, hogy a tervezgetett beültetett személyi igazolvány csak nekik lesz jó:-). Szerencsére az még messze van.