7
 • csulok0000
  #7
  nem arról megy hogy nem tudja lemásolni, hanem léteznek olyan dolgok mint a szabadalmak amik miatt nem másolhatja.
 • end3
  #6
  Már hogyne izgatná az embert, ahova nagyobb haszonnal tudunk eladni, oda és ahonnan olcsóbban tudjuk ellátni mindennel a gazdaságunkat, onnan. Szerintem a világon minden épelméjű gazdaság így működne igazán.

  A protekcionizmus csak egy ideig óráig, kínlódásokkal teli működhet, akkor is úgy, hogy visszaveti a világ fejlődését. A kölcsönösen előnyös kooperáció, - ha jól csinálják, - viszont a fejlődést jelentheti mindegyik abban résztvevő félnek.

  Ja kérem, ha valakinek világhatalmi szerep kell, a kölcsönösen egyáltalán nem előnyös, csak is egyoldalú haszonszerzés céljából, - pótlandó a tudás, a szakértelem és a hivatástudat, a humánerőforrás szorgalmának hiányát, akkor persze az emberiség soha nem jut a globalizáció magasabb, kölcsönösen előnyös szintjére. (Pedig a 21. századnak nem a kőkorszakról, meg az újra gyarmatosításról kéne ismét szólnia.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2020.09.21. 09:48:19
 • dyra
  #5
  Minket ez itt mint fika játékosokat nem kell, hogy izgasson. Tökmind1 hova megyünk segget nyalni.
 • intl #4
  a samsung lassan 30 eve akarja lemasolni az asml gepeit. nemigazan megy nekik. akkor masnak mitol menne?
 • UUUU
  #3
  "internalotaborok, nepirtasok is ujra legalisak lesznek. "

  Kezdodik a hulyeseg mar megint.
 • kvp
  #2
  Ha nem all ellen a nyugati vilag es akar komoly gazdasagi valsag aran is de nem izolalja Kinat, akkor Kina egyszeruen levaltja az USA-t a vilag vezeto hatalma szerepeben. Varhato, hogy nem fognak emberi jogi kerdesekbe beleszolni, tehat internalotaborok, nepirtasok is ujra legalisak lesznek. Kerdes ez nekunk jo-e? A masik, hogy a kinaiak a sajat allampolgaraikra sincsennek tekintettel a termeles felfuttatasa erdekeben. Akkor a gyarmati sorba kerulo kisebb allamokban lakokkal hogyan fognak banni? (lasd Tibet, ujgurok, kinai gyarmatok Afrikaban)

  Amit a nyugati vilag szakertoi nem akarnak eszrevenni, hogy a mai Kina nem az egy evtizeddel ezelotti Kina, ugyanis egy teljes hatalomatvetel tortent meg par eve, megszuntetve a hatalom periodikus atadasanak rendszeret. (lasd: hogyan kerult hatalomra micimacko?) Mar nem a gazadasagi fejlodes a cel, az csak a hatalom kiterjesztesenek eszkoze lett.
 • intl #1
  haat. van nehany ceg aminek a termeket nagyon nehez lesz behozni. majdhogynem vegelathatatlan feneketlen kut. inkabb masik anyagot talaljanak, pl szobahom szupravez XD