199
A legendás stratégia.
 • Malarki
  #199
  Ha csak egy hercegi címed van akkor nem szakadt szét, azt megörököli a legidősebb, csak a tartományaid oszlanak szét a fiú örökösök közt.
  Ha az elsőszülött hulladék és nincs gyereke akkor ne is házasítsd ki, ha ő kerül hatalomra és nincs fia akkor a testvére örököl. Gyorsan kinyírod magad és máris jöhet az értelmesebb utód.
 • Arsenal95
  #198
  Viscaya tartománnyal kezdtem Spanyolroszág északi részén, Baszkföldön, Eneko Lopez Haro gróffal!
  Alapképességei gyengék, intrikában elfogadható, viszont jó szövetségekkel, stabil gazdasággal sikerült hercegi címet szereznem Amaya tartomány, több kisebb tartomány elfoglalásával, Navarra 80%-a is az enyém, majdnem már külön királyságom van, bár tegyük hozzá hűbéruram simán letudná verni seregem!
  Ami baj az az örökség..legidősebb fiam 33 éves, gyenge alapképességekkel, szerintem magtalan is, pénzben és pietyben is mínuszban..egy fiam betegségben halt meg, harmadszülött fiam lenne a jó választás csakhát ugye nem ő következik.
  Azóta született még 1 lányom, 2 fiam ( az egyik totál agyhalott volt, meg is halt 1 évesen) viszont ha meghalok a birodalom szétszakad.
  Primogeniturat a Baszk kultúra nem támogatja, erre van megoldás vagy 30 év felépített munkáját lehet kidobni? :D
 • Arsenal95
  #197
  Köszi! Ahhoz igen sok prestiget kell szereznem akkor basszus :D gold már meglenne hozzá!
 • Malarki
  #196
  Mert ha veled azonos rangú címed adsz valakinek az független lesz. Tehát ha csak bárói rangod van és kiadsz valakinek egy területet az elszakad tőled. Ugyan így ha herceg vagy és hercegséget osztatsz ki vagy ha király vagy és királyságot. Szóval neked most létre kel hozni legalább egy hercegi címet, csak akkor tudsz területet adni másnak.

  Dlite: pontosan az az előnye amit leírtál, a barátod nem árul el, nem lép frakcióba, szövetkezik veled, stb. Nyilván nem a random 1 tartományos emberekkel kell haverkodni hanem pl a legerősebb vazallusoddal vagy egy szomszédos állam uralkodójával.
 • Arsenal95
  #195
  5/4 a holdingom.
  Viszont nem tudok kiadni birtokot mert azzal kiszakad a terulet es elvesztem a vazallust, egyenrangu lesz velem ez miert van??
 • Dlite
  #194
  Sziasztok!
  Diplomácia életstílusban kitettem azt a trait-et, hogy lehet barátkozni. Mi az értelme ha valakinek a barátja vagyok. Oké, hogy jobb a véleménye rólam, de van más jelentősége is? (gondolom könnyebben köt szövetséget, lehet házasodni stb...)
 • Arsenal95
  #193
  Köszi! Hvitserk Jarrlal vagyok Jorvikból, Northumbria elfoglalása felemésztette a készleteket.
 • hollofer
  #192
  Nem, akkor csak hazamennek és szükség esetén újra tudod hívni őket. Kivéve ha háború közben disbandolsz, mert akkor beletelhet pár hónapba, hogy újból felállíthatók legyenek (de erről kapsz figyelmeztetést).

  Ha törzsi (tribal) szerveződésű vagy, akkor melegen tudom ajánlani a fosztogatást.
 • Arsenal95
  #191
  Sziasztok! Ha a seregem disbandolom azzal elveszitem őket? Illetve ti a pénzszerzést hogyan oldjátok meg?
 • bifidusessensis
  #190
  Sziasztok! Egy sztorit szeretnék megosztani, az eddigi egyik legnagyobb és legjobb birodalmam hajszál híján elveszett :) Horvátokkal kezdtem, custom empire-t csináltam, már megvolt többek között az egykori/mai Jugoszlávia, Magyarország, Olaszország, Németország, Lengyelország, Ukrajna nagy része. Amikor felfedeztem a szenioritást, átálltam arra, hogy egyben maradjon a birodalom akkor is, ha minden címet létrehozok. Átlagosan 8-10 évente követték egymást az öregemberek a trónon, mígnem jött egy császár, akinek volt egy 40-en túli lánya és egy huszonéves fia. Nem sokkal azután, hogy vele trónra kerültem, meghalt a fiam, így a lányom lett a trónörökös (hiába szenioritás, a játék nem talált szóba jöhető férfi trónörököst). Ő nem matrilineárisan házasodott, ami azt jelentette, hogy ha ő kerül trónra, a halála után vége a játéknak. Bevezettem a legerősebb crown authorityt, hogy magam jelölhessek ki utódot, de kijelölni se tudtam mást a lányomon kívül. Ő ekkor 45 éves volt, tehát még ha így vagy úgy férjhez megy újra matrilineárisan, akkor sem nagyon volt esély, hogy újabb gyereket szüljön; én és a feleségem egyaránt 65, ami szintén esélytelen. Egy megoldás kínálkozott: lecserélni az öregecskedő feleségemet fiatalabbra. Ő nem akart elválni, ezért megölettem :) Az új, fiatal asszonynak végül sikerült egy lányt szülni, aki egy éves volt, amikor meghaltam. Vele már utána házasodhattam matrilineárisan, és most futószalagon jönnek a gyerekek, úgyhogy a Horvát Birodalom megmenekül :)
  Tanulság: a szenioritás kockázata, hogy nem mindig te alakítod a majdani utódod házasságát.
  (És egy kérdés: szenioritásnál milyen rokonsági szintig lehet valakiből utód? Mert egy távoli ágon voltak még férfi rokonaim, de ők már a játék szerint nem jöhettek szóba.)
 • sznek1975
  #189
  Magyarokkal lettem volna mind a 2 választható éveknél.
 • sznek1975
  #188
  Sziasztok . Hogyan tudhatnám függetleniteni magamat a királytól vagy a törzsfönöktől? 1060 vagy 867 ben ? Mi kell hozzá ? Csak föggerlenségi párt létre hozásával ? Ki rugatni nem tudom magam valahogyan?

  Utoljára szerkesztette: sznek1975, 2022.04.25. 20:34:27
 • Druzsba #187
  Zsófia is I. Béla király gyermeke, így jogot formálhat a magyar trónra. Valószínüleg egy párt szerveződött az érdekében és amikor elküldték a követelésüket, Salamon harc nélkül elfogadta azt. Mivel korábban nem volt földje Zsófiának, így a királyi cím mellé megkapta Visegrádot. Pech.
 • farferi
  #186
  Ha valaki olvassa és van ötlete, akkor megköszönném a választ, mert ilyet én még nem láttam.
  Magyarország, 1080 környéke...kis gróffal kezdtem Visegrádban, most már herceg, a Duna egyik partja az enyém szép lassan de nem sietek, Salamon király családjába beházasodott a kisfiam..erre: Salamon a király, nem vív háborút, a királysági öröklés sorrendjében sehol nincs egy bizonyos Zsófia. Erre egyik pillanatról ez a Zsófia lett az uralkodó, aki mint kiderült, a hercegek Géza, László testvére de még csak egy darab földje se volt, háború semmi, László már meghalt, Géza talpnyaló.....szóval nem értem, hogy a játék ezt hogyan, miként csinálhatta meg...ja a Zsófika egyetlen birtoka az én szépen építgetett Visegrádom lett hirtelen, ha megtámadom jogos claimmel akkor meg 400 presztizs minusz lesz pár nap múlva.
 • Montanosz
  #185
  ha valaki letöltötte a gépi legutolso frissitését legyenszives jelezze már mert kellene
 • AnuluWork
  #184
 • Although_
  #183
  Elvileg az egyik közeli patchben a Bannerlordban lesz majd lehetőség csapattestek részére vezetőt kinevezni és stratégiát beállítani. Hasonlóan az ostromokhoz.
 • Montanosz
  #182
  ez jo köszi
  mondjuk jo lenne egy medieval 2-s csatamod, a bannerlordban nem tetszik hogy kaotikus a harc, a valoságban ritka volt a fejetlen kaszabolás meg a tömegmészárlás de azért ez már haladás, hátha a 4ik részben ténylegesen le is lehet jétszani a csatákat
 • Although_
  #181
  A Bannerlord csatamoduljával megjelent egy mod.
  3D-s csaták a CK3-hoz.
  Crusaderblade
 • Serpa
  #180
  Akkor ez az oldal hasznos lehet neked.
  CK3 wiki
 • Druzsba #179
  Bal oldalt az 'Állam' ablak megmyitása után lépj az 'Örökösödés' fülre majd kattints a törvények megváltoztatására. Itt megtalálod az összes lehetőséget a szükséges követelményekkel és feltételekkel együtt.

  Amúgy a játék szándékosan ilyen az első néhány száz évben, ne is küzdj ellene, ez teszi érdekessé. Helyette fejleszd a főszékhelyedet és az uradalmadnak azt a részét, amit az elsődleges örökösöd kap majd.
 • Dlite
  #178
  CK3 (a topic címe is ez, bár lehet a CK2-es kérdéseket is itt teszik fel, nem tudom van-e saját topicja :) ). Nem találtam még ezt az örökösödéi törvényeknél. Igaz fent van a magyarítás MOD a steamről. Majd átböngészem. Köszi a válaszokat.
 • Malarki
  #177
  Dehogynem, 6 féle örökösödési rend van a játékban:
  Partition: az örökösöd kapja a fővárost és a legnagyobb rangú címet, a többi szétoszlik a testvérek között egyenlően. Alapból mindenki ezzel kezd a játékban.
  Confederate partition: ugyan az mint az előző, de ha kapnak elég területet akkor a többi gyerek is hercegi címet kreál magának.
  High partition: az örökösöd kapja a címek felét, a többi szétosztják.
  Primogeniture: mindent a legidősebb fiad örököl.
  Ultimogeniture: mindent a legfiatalabb fiad örököl
  House seniority: mindent a dinasztiád legidősebb tagja örököl.

  Nyilván ezeket nem lehet csak úgy egyből bevezetni, mindnek van valami követelménye, leginkább valamilyen Cultural Innovation.
 • Serpa
  #176
  Nincs olyan törvény, hogy az elsőszülött (legidősebb/Primogeniture) örököljön mindent?
  Amúgy te a CK2-vel vagy a CK3-al játszol?
 • Dlite
  #175
  Igen azzal nincs bajom ha történelem hűen vannak a törvények. Arra gondoltam nincs-e valami törvény amit be tudok vezetni vagy ilyenek. Én egyik unokám is királynő lett Jeruzsálem környékén. Igaz én aktívan részt vettem a keresztes hadjáratban. Meg is kérdezte a gép szeretnék-e vele játszani (vagy vele folytatni majd, pontosan nem emlékszem....). Meg egyszer úgy házasodtam, hogy egyszer csak közölte a gép, hogy az asszonyé a Kárpátaljai hercegség.
 • Montanosz
  #174
  hát ez csak így működik, nem véletlenül volt aki Jeruzsálem királya lett miközben sose járt arra...én egyszer mint anjou burgundia királya megörököltem fél franciaországot meg egyzser nápoly trónját is :-D
 • Dlite
  #173
  Öröklődést hogy lehet befolyásolni? Kicsit kezdem unni, hogy amikor meghalok és a következő karakterrel folytatom, szinte mindig előről kell felépítenem mindent. Most is ha jól nézem, egy csomó terület a család más tagjaihoz kerül. Temes grófsággal kezdtem. Felépítettem Temes hercegségét, majd Oltáviát....erre szinte mindent elveszítettem mikor meghaltam. Második karakterrel már szinte egész Horvátország is az enyém. Ha nem lenne a Magyar Király a hűbéruram már el is bitorolhatnám a címet. De már nem sok van ennek a karakternek is és megint szinte majd csak Temes hercegség marad......Nem jövök rá mi alapján osztja. (Pedig biztosan pontos szabályrendszer van....)
 • Dlite
  #172
  Igen jól érted, másik ház tagja.
  Van már 3 lány meg egy fiú. Lehet újat kezdek. Még meglátom :D
 • Malarki
  #171
  Elválni a jelenlegi férjedtől, kötni egy matrilineal házasságot valakivel, átállni Seducer lifestylra és fűvel-fával összefeküdni amíg nem lesz egy örökösöd. Ha még csak 30 éves vagy elég jó esélyed van hogy sikerül kipottyantani pár porontyot. Van már gyereked a jelenlegi házasságodból? Ez kicsit bonyolítaná a dolgokat.
 • Serpa
  #170
  Ha jól értem amit írsz, akkor tudtommal ez a probléma akkor jön elő, ha a mostani örökösöd egy másik "ház" tagja, emiatt lesz gameover.
  Egy megfelelő tagot kéne pozicióba hozni.
 • Dlite
  #169
  Sziasztok! meghaltam...ami ugye nem baj de az első számú örökösöm nő. (három lányom született). Ő már 30 éves és Heves grófnéja volt, oda szülte az örökösöket. Most hogy vele vagyok azt írja a játék, hogy nincs játszható örökösöm. Ez ha még szülök - jól hangzik... :D - változni fog vagy ez a játék már kuka?
 • Dlite
  #168
 • Montanosz
  #167
  én az első játékomban mig nem volt magyaritás hozzá, addig klikkelgettem hogy mint szicilia királya perverz és dekadens lettem és leváltottak :-D a képem is állandoan pucéran jelent meg és mindenki utált
 • Dlite
  #166
  Majd figyelem. Ez az első hosszan tartó játékom - 1190 körül járok - Bács grófsággal kezdtem, keletre terjeszkedve megalapítottam Bács hercegségét. (közben az ott lévő oláh hercegségeket) Tegnap ott hagytam abba, hogy meghaltam - :D - és az örökösöm megint kezdheti megint a szétszabdalt hercegségekkel. :)
 • Xsillione #165
  Alapvetően az öröklési szabály dönti el, hogy mit tartasz meg és mit nem (plusz a potenciális lázadások az új és gyengébb uralkodó ellen.) Érdemes megnézni mit enged az aktuális szabályod és vagy változtatni, vagy elérni magasabb rangot, és akkor az egy királyságból egyet tartasz majd meg.
 • Montanosz
  #164
  hát arra ott van a testvérgyilkosság vagy ügyesen kell szervezni az örökséget és megmarad nagyrésze,de ez természetes,igy működött a feudalizmus, különben András királyunk sose lett volna Jeruzsálem királya :-D, olyen is volt nálam hogy hirtelen megörököltem franciaország felét mert meghottak az örökösök egy járványban .-)
  Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2021.12.12. 21:41:56
 • Dlite
  #163
  Általában nézni szoktam, hogy jó-e az adott verzióval. Lehet majd megnézem. Így MOD-ok nélkül ius élvezhető...bár most egy kicsit tele a hócipőm, hogy ahányszor meghalok és az örökössel folytatom, szétesik a hercegség. Arra még nem jöttem rá, hogy milyen alapon - biztosan van valami szabályrendszer - maradnak nálam területek. Most úgy vagyok, hogy egy-egy nálam maradt terület között van egy-két nem hozzámtartozó rész.... :)
 • Montanosz
  #162
  inkább az a baj hogy a fejlesztők vagy lusták az uj verzioszámhoz igazitani vagy már nem is fejlesztik tovább a modot aztán azért is lehet hogy berakod nem müxik vagyx összeakad
 • Dlite
  #161
  Oké, de nem úgy van mint pl. a Skyrimnál hogy le kell szedni külön a NM managert, abba befűzögetni meg hasonlók? Aztán a fele meg nem is megy....fú de utáltam :D
 • Montanosz
  #160
  nem nexus mod, hanem a nexus modgyűjteményben találod a modokat :-D, a steamet azt felejtsd el, ott csak javitások vannak igazándibol