13
  • Cat #13
    "ezek a cégek ott ülnek a legnagyobb, naprakész adatbázisokon, a legkifinomultabb algoritmusokon, a legnagyobb K+F kapacitáson és pénzhegyeken. Ezért szerintem eddig csak a szándék hiányzott részükről, hogy ezek felhasználásával a politika és az állam helyére lépjenek"

    Ott tévedsz, hogy a politika jó esetben elvek mentén határozza meg magát, nem pedig közvéleménykutatások alapján. Aztán ha ezek az elvek népszerűek aktuálisan, akkor az emberek felkarolják azt a pártot. (Zöld pártok mindenhol vannak több évtizede, de mostanában kerülnek be a fősodorba.) Másrészt szakmai döntéseknél nem szabad, hogy számítson az emberek véleménye, még ha az népszerűtlen is. (Big Data elemzések alapján sose lett volna karantén, mert olyan brutális gazdasági visszaesést, elszegényedést okozott világszerte, hogy nincs az a cég, amely bevállalta volna.)
  • Kryon
    #11
    Vagyis röviden a lényeg, hogy IT cégben kevesebbszer csalódtam eddig, mint a politikában. Ezért jobban hiszek az előbbieknek, mint az utóbbinak.
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2020.07.21. 16:25:10
  • Kryon
    #10
    "Egy amerikai cég miért lenne kénytelen egy ázsiai vagy európai népcsoport érdekeivel foglalkozni? "

    Jelenleg az amerikaival sem kénytelenek foglalkozni, ezért nem is foglalkoznak, helyette az államra mutogatnak, hogy annak a dolga, nem az övék. Az meg nem végzi el a feladatát megfelelően, mert a vezetőinek is csak addig számít a nép, amíg megválasztják őket. Állam nélkül, vagy ha ők vezetik az államot, akkor kénytelenek lennének ezek a cégek legalább azon népcsoportok érdekeivel foglalkozni, amelyeknél komoly érdekeltségeik vannak. Ahol nincsenek létfontosságú érdekeltségeik, piacuk, azokkal persze nem fognak foglalkozni, de most nem is az egész világról van szó, csak azon országokról, ahol egy ilyen hatalomváltásra a közeli jövőben reális esély van. Vagyis elsősorban Észak-Amerikáról és Nyugat-Európáról beszélünk. Például Kínában, Oroszországban, Indonéziában stb. az ottani politikai berendezkedés miatt erre mostanában nem látszik reális esély. Ez szerintem kifejezetten a nyugati demokráciák politikai válságának lehet a végállomása, amikor egy ponton a lakosságnak és a cégeknek is elegük lesz (vagy utóbbiak egyszerűen csak el akarják kerülni a káoszt, amihez egy spontán társadalmi felkelés vezethet), így összefognak egymással a politika ellen. Szerintem ez akár néhány éven belül bekövetkezhet. Eleve erre tartottunk, de a járvány és a nyomában járó válság nagy lökést adhat neki.

    "Dehogy van meg, menekülnek bármilyen probléma elől."

    Persze, hogy menekülnek, mert ahogy mindenki más, így ők is kényelmesen mutogathatnak az államra. Miközben ezek a cégek ott ülnek a legnagyobb, naprakész adatbázisokon, a legkifinomultabb algoritmusokon, a legnagyobb K+F kapacitáson és pénzhegyeken. Ezért szerintem eddig csak a szándék hiányzott részükről, hogy ezek felhasználásával a politika és az állam helyére lépjenek, de az utóbbi években a Szilícium-völgyben egyre sokasodnak az olyan nyilatkozatok és kezdeményezések, melyek azt jelzik, hogy ez a szándék kezd megjönni. Erről szól a cikk is.

    "Nagy hiba a politikára úgy gondolni, mint ami a parlamentekben van. A házad előtt lévő aszfalt minőségétől kezdve a gyereked iskolai oktatásán át az háziorvosod felszereléséig mindent érint"

    Pontosan, és ezen a téren a politika egyre rosszabbul teljesít, amit azzal próbál elfedni, hogy álproblémákat kreál, hogy azokra terelődjön a figyelem, így a jónép utak, oktatás és orvos helyett kap BLM mozgalmat, Trumpizmust, vagy épp Sorosmigráncsozást. Ennek fényében pedig, mint egyszerű polgár, akinek mára elege lett azt mondom, hogy ha ezeket a feladatokat a politika láthatóan szánalmas teljesítményénél egy amerikai (vagy bármilyen) IT-cég jobb minőségben képes ellátni, akkor az IT-cég mellé állok a politikával szemben.
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2020.07.21. 16:14:38
  • Cat #9
    "így már kénytelenek lesznek a jól működő, élhető társadalom kialakításával és fenntartásával foglalkozni"

    Egy amerikai cég miért lenne kénytelen egy ázsiai vagy európai népcsoport érdekeivel foglalkozni? Ha nem jön pénz hát nem jön pénz, megvonják a vállukat, de befektetni nem fognak. Adózni sem adóznak.

    "Ezen cégeknek minden eszközük megvan a problémák megoldásához"
    Dehogy van meg, menekülnek bármilyen probléma elől. Nézd meg most a Black Lives Matter tiltakozást, csak az érdekli őket, hogy a hirdetőik mit csinálnak. De valójában, mivel pár százalékos csökkenést jelent csak a bojkott a profitjukon, az se.

    "Ha a politika már ma sem a társadalmat, hanem önös és lobbiérdekeket szolgál, akkor mi szükség van rá egyáltalán?"
    Nagy hiba a politikára úgy gondolni, mint ami a parlamentekben van. A házad előtt lévő aszfalt minőségétől kezdve a gyereked iskolai oktatásán át az háziorvosod felszereléséig mindent érint, és ezekhez az amerikai IT-cégeknek semmi közük.
  • Kryon
    #8
    A probléma ennél összetettebb. Épp a jelenlegi helyzet az, ahol a magáncégeknek nem kell foglalkozniuk a (rövidtávú) profiton kívül semmivel, mert mutogathatnak az államra, és a politikára, hogy a társadalmi problémák kezelése, illetve a munkaerő és a fogyasztás "újratermelődési" képességének biztosítása, a rend fenntartása az ők dolguk, és úgy általában a hosszútávú gondolkodás, az ezen cégek működését hosszútávon biztosító környezet kialakítása. Amit egyre rosszabbul végeznek, mert mára a politika posztmodern, néphülyítő szerencselovagokból, megélhetési politikusokból, lobbistákból áll.

    Ha a hatalom átkerül a magáncégekhez, akkor ez az egész feladatkör is az ők nyakukba szakad, így már kénytelenek lesznek a jól működő, élhető társadalom kialakításával és fenntartásával foglalkozni, tehát államként működni az állam helyett, mely jelenleg ezeket a feladatokat nagyon rossz hatásfokkal végzi, a politikai idiotizmusnak köszönhetően. Ezen cégeknek minden eszközük megvan a problémák megoldásához, csak épp ma nincsenek rákényszerülve arra, hogy ezeket ilyen irányban is felhasználják. Ha a politika már ma sem a társadalmat, hanem önös és lobbiérdekeket szolgál, akkor mi szükség van rá egyáltalán? Vegyük ki a képből és egyezzenek ki a multicégek és a társadalmak közvetlenül egymással.
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2020.07.21. 09:56:29
  • Kryon
    #7
    Ha a gigamulticégek végül megszabadítanak a politikusoktól, akkor nem. A gigamulticégeknek legalább vannak hasznos termékeik és szolgáltatásaik, amiket az emberek _önként_ vesznek igénybe. A politikusok pedig ma nem állítanak elő semmi hasznosat. Ha őket és sleppjüket nem kellene eltartani, és mellette még elszenvedni a társadalomra kényszerített baromságaikat is, már sokkal jobb lenne.
  • Cat #6
    Az a baj azzal, ha egy magáncégnél van a hatalom, hogy a tulajdonosoknak/részvényeseknek a profiton kívül nem számít semmi egyéb. Ami teljesen természetes dolog, de bizonyos területeken nem működik. Például teljesen lefekszenek az adott országokban a politikusoknak a maradás érdekében, így Oroszországból nézve a Google térképen Krím hozzájuk tartozik, Ukrajnából nem. De ugyanez van más országoknál, például Tajvan (Kína), Koszovó (Szerbia), stb. vonatkozásában. De az ő moderátorai döntenének abban is, hogy mi erőszak, mi nem, mi szexuális töltetű, mi nem. (Így jön ki, hogy az Egyesült Államokban Rubens meztelen festményei nem jelenhettek meg a Facebookon.) Erről valóban egy magáncégnek kell döntenie?

    A legfelháborítóbb egyértelműen a hírek megjelenésének algoritmusa mindegyik közösségi portálnál (Facebook, Youtube, Twitter, Tumblr stb.) Régen ez egyszerű időrendi sorrend volt, de ma már akkor se választhatod, ha akarod, így hiába szeretnél egy profil összes bejegyzéséről értesülni, korántsem biztos, hogy fogsz. Ők döntik el, hogy mit tolnak az arcodba, és te ez ellen nem tehetsz semmit azon kívül, hogy teljesen kihagyod az életedből.
  • gombabácsi
    #5
    az nem zavar hogy a politikusok és a gigamulticégek szoros szimbiózisban élnek?
  • kvp
    #4
    Azt hiszem a legtobb informaciotechnologiai multi uzleti terve erre az egyszeru felismeresre alapul. Nem veletlen, hogy a legtobb kozossegi oldal megprobal fuggoseget kialakitani, hiszen az jelenti a biztos uzletet. Persze a felhasznalok nem a vevok, ok az aru.
  • Kryon
    #3
    Elég csak a világ legutóbbi 20 évére visszagondolnom ahhoz, hogy sokkal jobban megbízzak a technológiai óriásokban, mint bármely politikusban vagy államban. Azt pedig, hogy egyre többen jutnak el a politikából való kiábrándulás ilyen szintjére, utóbbiak nagyon is jól tudják, ahogy azt is, hogy a Szilícium-völgy előretörése feltartóztathatatlan (a fejlődés nem áll meg), és ezért egyre jobban fosnak...
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2020.07.21. 00:53:56
  • duke
    #2
    " míg a mostani járvány kiváló alap arra, hogy ki lehessen építeni a Big Data társadalmat, amelyre nekünk semmi szükségünk sincs, viszont kedvező helyzetbe hozza az autoriter államot."

    Ennel nagyobb gond, hogy az agyatlan csocselekek onkent eszik a szart. Ki gondolta volna hogy kenyszer nelkul vetik ala magukat az emberek a totalis megfigyelesnek ellenorzesnek, mert a sok magamutogato lelkinyomoreknak, egy masodpercnyi dicseret a hozajuk hasonlo kenyszerbeteg idiotaktol, szazszor tobbet er mint barmifele szabadsag.
  • gombabácsi
    #1
    én imádom a gigacégeket és kétpofára leszopom a faszukat. már nagyon várom az új ifonyt.