18
  • csigafi #18
    Os és linux frissítésekhez annyit tudok javasolni hogy amin csak lehet azon tiltsd le az automatikus frissítéseket. És amikor van időd, szükséged lenne rá akkor szed le az offline update csomagot és telepítsd be manuálisan. Nekem ez a módszer bevált.

Szolgáltatói routereknél sajna nem lehet kiiktatni hack nélkül hogy ne kapjon az ember gyári frissítéseket, vagy is én nem találtam benne olyan lehetőséget hogy frissítések manuális telepítése pl. Arra csak úgy jön és kész. Viszont nem 1x-re egy időben kapja meg mindenki. Ez régió függő is ahogy észre vettem.
  • mrzed001
    Asus routert én is agyon frissítgettem (gyári FW), de valahogy mindig volt valami gánya. Felraktam Merlin-t, azóta kiválóan fut.

Amíg a usernek attól kell tartani, hogy bármelyik frissítéssel féltéglát csinál az eszközéből ... addig nem frissíti.
    Ráadásul frissítésből eredő hibákért gyártó nem vállal felelősséget.
    Szóval amíg ez a probléma nem lesz megoldva, addig ne is várják hogy PC szintű gyakorisággal frissítések fognak felkerülni routerekbe ...

És igen, piszok lassú a processzor egy jobb (60 ezres) Asus routerben is.
    Jó ha az alap feladatait el tudja látni full terhelés mellet.
    Nemhogy mellette még QoS meg USB wincsi meg samba meg firewall meg DLNA (meg az online transcode-ról már ne is beszéljünk)
  • dyra
    Ha céljaidnak az a legjobb akkor az a legjobb. Az eszközt a feladathoz választom. Masszívan tanulom még én is ezt a szakmát. Nem akarok itt neked okoskodni ez miért jó vagy rossz pláne úgy, hogy egy ekkora termékpaletát lehetetlen figyelni minden gyártó szempontjából
  • Vanek úr
    Szóval, ami biztonsági lyukas, és csak az nem járkál nálad ki-be, aki nem akar, az neked tökéletes. És akkor csodálkoznak az emberek, hogy hol lehetnek a hatalmas méretű zombihálózatok, mert náluk tutira nincs ilyen gép. :)

Mellesleg eddig nekem se TV, se SSD, se router, se alaplap nem halt meg/lett rosszabb firmware frissítés után. Persze, tudom: én vagyok a ritka kivétel, akinél pont jól megoldják a problémákat...
    Mert ha asztali (vagy mobil) oprendszer frissítésről beszélnénk, akkor azt mondom, hogy OK. Rengeteg hardverkombinációval kell tesztelni, ami lehetetlen, így frissítések után előjöhet ilyen-olyan hiba speciális hardvereknél. Na, de egy fix hardvernél nagyon ritka a rosszul megírt, frissített firmware. De biztosan nektek van igazatok, és eleve rossz mindegyik, csak véleten működik.
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2020.07.10. 01:37:36
  • Vanek úr
    A ph! ide vágó témájában lett megkérdezve, hogy konkrétan az én itthoni felhasználási tulajdonságaim mellett mit ajánlanak nem túl drágán. Az Archer szériát említették (nem tudom, hirtelen melyik gyártó termékei), meg mellette az ASUS-t. Itthon elmentem boltba (a jobbik fajtába), ahol megemlítették, hogy az Archer-ek az itthoni Telekomos hálózaton rejtélyes hibákat dobálgatnak, így rendeltük meg pár éve a jelenleg is működő (és a két hete is friss firmware-t kapó) ASUS-t.
    A Mikrotik persze tuti jobb is, de sokkal drágább is (és sok felesleges feature van benne, amit soha nem fogok használni). Ágyúval meg verébre lőni felesleges.
  • morguldae
    A routerek kb addig működnek jól amíg el nem kezdi az ember frissítgetni a firmwaréját! Aztán cseszheti.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Nem lehet olyan szoftvert fejleszteni, hogy ne legyen benne hiba. Router firmware-t meg foleg nem.. Manapsag annyira absztrakt sebezhetosegek vannak, hogy remenytelen elore felkeszulni rajuk.
  • mitrop
    Én pont ASUS routerrel jártam úgy, hogy frissítés után éjfélkor mindig megkotlott, így reggelenként újra kellet indítani.
    Szerencsére frissítés előtt lementettem a korábbi firmware-t, amit visszatettem és egyből megjavult.
    Azóta nem frissítem.
    Nálam egyébként annyiszor fordult már elő, hogy rosszabb a frissítés mint a régi (TV-k, telefon-ok, router stb.), hogy áttértem arra az elvre, ami nem romlott el, azt ne akard javítani.
  • DRFlame
    Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a piacon jelenleg ez a fejlesztési minőség az optimális. Jobb minőség annyiba kerülne, hogy nem fizetnék meg az emberek. Vagy ha igen, akkor pedig itt a piaci rés, amit a vállalkozó kedvű emberek kihasználhatnak.
  • dyra
    Osztom a véleményed, ráadásnak a szolgáltatói routerek is gagyik buta tudással. Nekem volt, hogy az "intuatív" felület egyszerűen kifagyott miközben a konfigurációs részt töltötte be, resetelni kellett. Ezt úgy tudtam meg, hogy felhívtam az ügyfélszolgálatot ahol mondták, hogy ők azt amúgy távolról a te megkérdezésed nélkül frissítik és lehet az nem sikerült a legjobban. Na mondom frankó.

Ugyanezt érzem az asztali OS-eknél is. Jön egy frissítés és addig müködő dolgok hírtelen szarok lesznek. Igaz ez Linuxra is, nekem az az elsődleges felületem LTS-et használok mindig naponta jönnek a brutál frissítések a múltkor a hangkártyám cseszödött el fél nap google meg duckduckgo-volt mire megtaláltam a hibát.

Félkész szarokat sóznak ránk folyamatosan, Androidnál is majd kijavítják a hibákat a user visszajelzések alapján, tesztelő lett mindenki. Az egész világ. Finoman szólva sem etikus.

ÉS hát valóban még a 2.6-os kernelre építeni 2020-ban finoman szólva szemét munka (hát még 2.4-re). De pl kamera rendszernél a Hikvison még mindig csak Internet Explorerrel és Active-X támogatással ad képet. 2020-ban! Na de a többieknek is vannak hasonló húzásai vezérlőszoftver ami csak rendszergazda jogokkal megy. Vicc.

És nem javul a helyzet. Nem csodálkozom rajta sokan nem frissítenek nekem aki benne vagyok is nehéz követnem akinek nem ez a szakmája vagy a hobbija annak ez kutya.

Tetőzi a bajt a sok kokler. Tudnék mesélni kivitelezésekről. Sírnál. Lehet néhány szakvéleményemből kiveszem a cég neveket és egyszer kipublikálom valahova elrettentés gyanánt.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2020.07.09. 08:01:49
  • hypno
    Évek óta a vesszőparipám, hogy az informatikai eszközök - bármennyit fejlődtek is - kicsit sem felhasználóbarátak. Gyalázatos dolog, hogy az ember a pénzéért gyakorlatilag félkész terméket kap, mert alul méretezett a hűtés, mert a feltelepített firmware, vagy a hardverhez tartozó driver a " nem lőnek ezzel nyulat, a lényeg hogy a piacra kerüljön, a hibákat meg majd később javítjuk" elv alapján készül.

100 ember közül 99 és fél laikus ezen a téren és ezektől az eszközöktől azt várja, hogy úgy működjön mint egy TV, vagy rádió. Bekapcsolod és működik. Ha meghibásodik, a szerelő javítja, vagy ha régi veszel egy újat. Ezzel szemben azt mantrázzák, hogy veszélyben vagy, érezd magad bizonytalanságban, mert megtámadhatnak, megfigyelhetnek, és te vagy hülye ha nem rettegsz eléggé.

Azok a cégek is, amelyek frissítésekkel bombázzák a felhasználókat, inkább csinálták volna meg elsőre hibátlanul. Mondjuk úgy, hogy a sérülékenységekre vonatkozó teszteket még a piacra kerülés előtt megcsináltatják és kijavítják amit kell.
  • dyra
    És még annyi, hogy már találkoztam nem egy rosszul kivitelezett optikai rendszerre azt is el lehet tolni.
  • dyra
    Ha csak magamat nézném akkor vagy Mikrotik vagy PFsense (nagyobb cégeknél Cisco) esetleg ezek ötvözése ahol többszintes a dolog. Ellenben sokszor hívnak haverjaim és ügyfelek, hogy nem igazi a net. Én ezeket a megfelelő eszközökkel kimérem és tesztelem (kb fél millát költöttem hálózati teszterekre de nagyobb melónál kibérlem az egészen profi eszközöket is, sokszor a hálózati kábel rossz pl rengeteg rezezet kinai UTP kábelt látok 10mbit már jónak számít 40 - 50 méteren ezeknél -utálnak is mikor újrahúzatom vagy újrahúzom a rossz szakaszokat-). Ha nem kell nem verem az ügyfelet extra kiadásokba. Az ASUS VPN megoldásáról sincs túl jó véleményem de ha neked jó akkor ez nem releváns.

Rengeteg hálózati anomália vezethető vissza a routerre. A legtöbb a laikusoknak rejtve marad mert egyszerűen nincs meg a szaktudásuk a hiba detektálásához. Szaladtam bele bugos Router OS kiadásba is és látttam teljesen félrekonfigurált Open WRT-re épűlt rendszert is.

Routert rengeteg helyen használnak én pedig részben ebből élek (nem csak nethez). Az Ubiquti Edge routerei nagyon is jók, ellenben az UNEFI termékcsalád ami szoftver vezérelt már meglepő hibákat produkál, kisebb szállodákban építettem ilyen rendszereket ezért is van nálam ilyen sok rossz. Amit lehet javítok de az biztos, hogy az UNEFI termékcsaládot már nem valami lelkesen frissítem.

A TP-Linknek is van jó routere de azok általában nem az 5 - 10 ezer forintos kategória. De ebben nincs ujdonság a Mikrotik belépős cuccai is már egy kisebb otthoni hálózatban hardveresen elvéreznek egyszerűen kicsi a proci és nincs benne elég kakaó. Ami általában első körben szoftveres hibákban jelentkezik illetve hálózati anomáliákban.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2020.07.09. 06:57:26
  • Vanek úr
    Nem tudom, neked milyen routereid voltak/vannak (láttam, amiket felsoroltál, de én pl. direkt nem vettem se D-Linket, se TP-linket, Ubiquti meg fel sem merült volna soha az életben), de nálam sem volt soha semmi hiba. Nem ment tönkre, nem lett benne több bug, nem lassult be, ellenben kritikus hibákat (réseket) javítottak ki benne. Nálam most egy ASUS működik, és -ahogy a hírben is van,- arra legalább adnak is ki frissítéseket, és ezek nincsenek is elbaszva (régebben Edimax volt, és annál sem jött elő soha semmi, de az még nem tudott wifit, ezért lett lecserélve pár éve az ASUS-ra).
  • dyra
    Az elrontást, úgy is értsd, hogy utána belassult vagy elkezdett hibázni mert kijavították az X hibákat helyette lett jó sok új hiba és BUG. Mert gondolom nem éri meg ezekkel komolyan foglalkozni.
  • HJ
    Nálam eddig nem okozott hibát sose a firmware frissítés.
    Viszont: mi a halált csináljon az user aki megvette X összegért a routerét és utána a gyártó szarik a frissítésekre? Dobja ki és vegyen egy újat - amit utána ugyanúgy nem fog frissíteni a gyártó??? Mint látszik: nem csak a "dzsunka balra" kategória is nulla supportos hanem szinte mind.
    Szóval szép dolog ez az aggódás ami a cikkből átjön, de kb. csak időpazarlás elolvasni is, mert hiába akarsz védett lenni, ha a gyártónak a pénzed számít.
  • csigafi #2
    Szerintem sokkal nagyobb gond az hogy ha túl melegednek akkor áramtalanítani kell a routereket pár másodpere hogy újra üzemképesek legyenek. Mert nem bírják a nagyobb adatforgalmat kezelni. Nem hiszem hogy sok felhasználó majd azzal fog foglalkozni hogy a routere mennyi le és feltöltessél képes megbirkózni 1x-re. Némelyik routernek már az is sok ha online néz az ember filmet. Arról meg nem is beszélve hogy az átlagos hálókártyák teljesítménye mit bír el.

A felhasználok 80% meg soha az életben nem fogja tudni frissíteni a routerét sokan még azt sem tudják mit hova kell dugni benne. Már az alapokkal sincsenek tisztában sajnos nem hogy egy frissítéssel. Nem minden routert lehet vezérlőpultból frissíteni sajnos.
  • dyra
    Hagyjuk ezt a frissítés dumát. Számtalan eszközömet frissítéssel nyírtam ki. Pl Ubiquti AP-LR csak 30 ruppó volt darabja itt áll három darab, frissítés közben szart be mind a három. A TP-Linkeket már nem is számolom. A D-Link is van pár darab, de sajnos Mikrotik is halálozott el nekem pedig az állítólag odaba*sz.

A frissítésekkel semmit nem oldasz meg de legalább lehet kinyírod a routered, vagy egyéb eszközödet.