21
 • Sequoyah
  #21
  Az atommagon beluli reszecskeket nagysagrendekkel nagyobb erok tartjak ossze, mint az atomokat. Kerlek nezz utana milyen kulonbsegek vannak az elektromagneses, gyenge es eros kolcsonhatasok energiaszintjei kozott.

  Ket atom (azaz molekula) szetvalasztasa szinte trivialis, kemiai reakciokkal otthon is megoldhato a konyhaban.
  Az atommagon beluli protonok szetvalasztasa/osszeillesztese ehhez kepest tobb eves, sok-sok milliardos project volt 80 eve, es meg ma sem trivialis feladat.
  Meg tovabb bontani az reszecskeket hasonlo oriasi ugras...
 • molnibalage83
  #20
  Nem feltétlen neked szólt, de amit linkeltél első látásra is agyzsibbasztó. Félelmetes, hogy marhaságba mennyi erőfeszítést volt képes valaki beletenni...
 • molnibalage83
  #19
  Ez már a legalja, amikor egy sitcomban levő bugyuta szöveggel érvel valaki tudományos vonalon...
  Tudod, ha anno megálltak volna az "jé van atom", akkor ma nem lenne atomenergia és pl. az összes annak melléktermékét hasznosító orvostudomány sem...
 • botyika
  #18
  látom nehéz felfogni az iróniát :D
 • TokraFan
  #17
  Látom még mindig van utánpótlása és fogadó közönsége a tudatlan hülyeségnek...
 • duke
  #16
  "Azert az altalam felsorolt talalmanyok nem eppen "hetkoznapi eletben semmire sem hasznalhato" izek..."

  Arra a szintre ertettem, amikor mar az elektronokat protonokat alkoto kvarkokat is fel akarjak darabolni. Az a melyseg mar nagyon messze van meg legmodernebb elektronika eszkozoktol is.
 • defiant9
  #15
  Tehát kevés energiával okosan szétszedted, a sima újraegyesítésük során viszont kinyerhető egy csomó energia. Ugye lárod a módszerben az ellentmondást amire Seq utalt? Az univerzum nem engedi hogy energiát hozzál létre a 'semmiből'.
 • defiant9
  #14
  "azokat még kisebb darabokra törnénk azoknak is neveket adnánk, és ezt ismételgetnénk."
  Nem ez van, már megvan hogya kvarkok nem bonthatóak tovább. A poharas analógiád szerint inkább azt kutatják hogy milyen tulajdonságai vannak, miért olyan amilyen, és kell a gépből kiolvasható eredmény hogy az elméletek elfogadásra kerüljenek, különben jönne itt is a sok habzószájú hogy kitaláció az egész ami csak papíron létezik. Ennek se lenne értelme?
 • duke
  #13
  Hat igen eleg valoszinu ha olyan konnyu lenne a mindenfele reszecskeket szetbontani, akkor mar reg szetestek volna maguktol, es nem is letezne a vilagunk, csak valamilyen kvarkleves, vagy meg az se.
  De megis ma mar tudnak egyes atomokat mozgatni, az IBM mutogatta azokat a feliratokat vagy 10 eve. Ebbol kiindulva az atomokon belul is lehetne talan manipulalni a reszecskeket. Ha nagyon kene egy magyarazat, peldaul egy scifi filmhez, akkor fognek valamilyen nagyon kicsi, nagyon semleges reszecsket, es ebbol epitenek az atomnal is kisebb nanogepeket, vagy csak egy szubatomi sziket es azzal bontanam szet az szubatomi reszecskeket. Szoval lehet hogy nem csak erovel, hanem valami taktikus inteligens modszerrel is szetlehetne szedni a reszecskeket, mint egy ordoglakatot.
 • Sequoyah
  #12
  Azert az altalam felsorolt talalmanyok nem eppen "hetkoznapi eletben semmire sem hasznalhato" izek...
  De maga az elektromossag is ugyanilyen haszontalan jatszadozasnak az eredmenye, es utana meg vagy egy evszazadig semmifele haszna nem volt tovabbra sem. Ma pedig az elet elkepzelhetetlen nelkule...


  Az pedig a masik fele amit te is irsz, hogy az emberi termeszet alapveto resze a kivancsisag, hogy ertsuk a kornyezetunket.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2020.07.10. 02:40:31
 • duke
  #11
  Latszolag a hetkoznapi eletben semmire sem hasznalhato lathatatlan izeket kutatnak, de valojaban ezek a kutatasok vegul a vilag letezesenek ertelmehez fognak elvezetni a vegso cel felismeresehez. Akar valamifele istenfeleseghez is eljuthatunk. Mert ha nem valami tok veletlen folyaman keletkezett a vilagegyetem, akkor elobb utobb megtudjuk miert van, honnan ered, mi a celja a letezesnek.
  Szoval ebbol a szempontbol sokkal tobb ez mint mukedvelo tudosok oncelu reszecske vadaszata. Persze a tudosok most meg nem istent keresik, csak a kovetkezo gigavoltos reszecsket, de elobb utobb elfogynak a reszecskek, es ott lesz a felismeres, a vegso igazsag.
 • Sequoyah
  #10
  Persze, elhetunk egy olyan vilagban is ahol te akarsz elni, ahol a pohar jelenti a technologia csucsat.
  Vagy inkabb megfejthetjuk az univerzum titkait, es a kvantumfizikanak koszonhetoen lehetnek mikrocsipjeink, szamitogepjeink, telefonunk, lezerunk, mikrohullamu sutonk.

  Szoval te bezuzod a telefonodat, es a szamitogepet amin ezt a kommentet is irtad, mert az az ordogi kvantumfizika muve, es bonyolultabb egy poharnal?
 • morguldae
  #9
  Semmi értelme az ilyesfajta kutatásnak! Egyre kisebb darabokra törik a "részecskéket" és újabb és újabb neveket adnak a darabjainak. Mintha lenne egy poharunk és darabokra törnénk aztán a darabjainak nevet adnánk, azokat még kisebb darabokra törnénk azoknak is neveket adnánk, és ezt ismételgetnénk. És ezután azt mondanánk a pohár nagyon nagyon sok kisebb részecskékből áll! Pedig ezeknek már semmi értelme! Ez egy pohár! Addig volt az egésznek értelme amíg a pohárról beszéltünk. Már a Jóbarátokban is megmondta annó Phoebe, hogy mi ezzel a helyzet! Szét lehet verni mindent még kisebb darabokra de már rég semmi értelme! Ezek már nem alkotórészek! Szimplán a széttört darabok!
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2020.07.09. 21:19:46
 • Sequoyah
  #8
  Van javaslatod, hogy hogyan?
  Ezek a reszecskek adott energiakkal kotodnek egymashoz. Tehat adott energiara van szukseg ahhoz, hogy elszakitsuk oket egymastol. Fuzios bombahoz sem veletlenul van szukseg eloszor atombombara...
  Ezt az energiat bele KELL tenni, nincsen kiskapu.

  Ha lenne a kiskapu, es atomot tudnank hasitani energiabefektetes nelkul, akkor a teljes mai fizikat dobhatnank ki mint elavult anyag, es lehetne ingyen energiank, csillagkapunk, terhajtomuvunk. fekete lyukunk es minden amikrol a sci-fikben csak almodoznak.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2020.07.09. 18:28:31
 • duke
  #7
  Persze nyilvan nem epitenek ok nelkul ekkorat. De van az a pelda amikor a reszecskegyorsitast ahhoz hasonlitjak, hogy egy orat a falhoz vagnak, es a szetrepulo alkatreszekbol probalnak kovetkeztetni a mukodesre. Ezt gondoltam tovabb, hogy megiscsak meg kene probalni rendesen szetszedni azt az "orat". Szetcsavarozni esetleg szetfeszegetni valahogy maskep megkozeliteni.
 • Sequoyah
  #6
  Remelem nem gondolod komolyan hogy azok az emberek akik a vilagon a legjobban ertenek ahhoz hogy hogyan gyorsitsunk reszecsket, kidobnak milliardokat anelkul hogy vegiggondolnak az alternativakat:)

  De, gondolkoztak rajta, es ugy talaltak hogy nincsen jobb megoldas. Ami ertheto is, mert a reszecskegyorsitasnak nincsennek nagyon kiskapui. Minel tobb energiat kell belenyomni es pont. Persze lehet atomot is robbantani es akkor kisebb tavon gyorsulnanak a reszecskek, de effektiven es realisztikusan minel nagyobb ter all rendelkezesre a gyorsitasra, annal gyorsabb lesz a reszecske.
 • NEXUS6
  #5
  Már kb 30 éve lehetne ilyen létesítményünk, ha a munkálatok megkezdése után 93-ban nem kaszálják el.

  SSC- Desertron
 • VolJin
  #4
  Jajj ne...
 • VolJin
  #3
  Egy töltött részecske ívelt pályám energiát veszít. Minél nagyobb a gyűrű, annál kisebb ez a veszteség. Mivel nagyon nagy távolságon lehet kellően felgyorsítani, az egymillió km-es egyenes gyorsító nem kivitelezhető, helyette sok körpályát tesz meg a részecske.
 • botyika
  #2
  csomó pénzt kidobnak erre ahelyett hogy körbenéznének az interneten, ahol sokan mások már rég megfejtették a fizika rejtélyeit. például itt: http://esemenyhorizont.uw.hu
 • duke
  #1
  " ennek hossza ugyanis 80 és 100 km között lenne"

  Talan megerne azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne kisebb meretben megoldani a gyorsitast.