7
 • Sequoyah
  #7
  Egy altalam elkepzelt utopisztikus jovoben kevesebben elnek mint ma (milliok, esetleg par100 millio a millardok helyett), viszont mindenki nagyon sokaig el abszolut joletben, magas kepzetseggel es tudassal. Egy ilyen nepesseg alacsony szaporulattal is fenntarthato.

  Veguis Europa ebbe az iranyba tart, de sajnos lehetnek buktatok mielott odaerunk...
 • Jawarider
  #6
  Volt egy ember aki tett volna ellene, de nem kellett senkinek. Ok, erőszakos volt...

  Amúgy tök érdekes, hogy a nagy jólétben nem születnek gyerekek
 • duke
  #5
  "Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában "

  Ennel nagyobb baj, hogy Europa Europaban is egyre csokkeno aranyt kepvisel. Meg par ev, es a "fejlett" nyugaton, mar kisebbsegben lesz az Europa.
 • kvp
  #4
  Alapvetoen ha fogy Europa lakossaga es no a vilag tobbi resze, akkor trivialis, hogy lakossagaranyosan egyre jelentektelenebb lesz Europa. Ehhez jon meg az, hogy ha vilag tobbi reszet Europaba hozzuk, akkor ettol az is csak a vilag tobbi reszeve valik, kvazi megszunik. (teljesen mindegy, hogy elneptelenedes vagy lakossagcsere miatt)

  Ehhez kepest nezzuk meg a kozelkelet lakossagahoz kepest mennyire kicsi az izraeli lakossag, megis mennyire jelentos a hatasuk a teljes tersegre es a vilagpolitikara. Alapavetoen nem a lakossag meretetol fugg egy orszag vagy regio jelentosege, bar a teljes elneptelenedest mindenkeppen el kellene kerulni.
 • plus44
  #3
  Magyarország esetében is azt prognosztizálja, hogy a várható élettartam férfiak esetében 72,7-ről 83-ra nő 50 év múlva. (Most is növekedőben van.) Nem tudom, körülöttem a családban már közép- vagy fiatalkorú emberek is hullanak halomra. Ja, lehet, hogy nem munkás családba kellett volna születnem..:D
 • end3
  #2
  Naiv, optimista "emberiségjövő" kizárólag matematikai módszerekkel. Már 2050-ben olyan lehet a bolygó légkörének összetétele, hogy akár a kalkulált, közelítő 10 milliárd felének sem bírja majd a tüdeje. (Persze legfőképpen a 60-70-en felülieké... - Most a vírusokkal nem is kalkuláltunk, esetlegesen a következő ötvenben becsapódó kilométeres "kődarabbal" sem.)
 • Botond #1
  Addigra már én is 91 leszek. :)