15
 • enyac
  #15
  Ne vegyél rá mérget... Én kimondottan szívó benzines motorral szerelt autót akartam venni - alig találtam. Erőltetik a turbót, mintha muszáj lenne...
 • t_robert
  #14
  a félreértések véget nem azt mondják, hogy Windows lesz az autóban, hanem egy windowshoz hasonló grafikus felületű rendszer. ikonok, ablakok stb. a mai autó számítógépekben tipikusan egy fajta menü vezérelt felület van. menük, almenük, almenük almenüi stb.
 • Balu777
  #13
  Szakálas vicc, de pont jó lesz ide: Hárman utaznak egy autóban. Egy hardveres, egy szoftveres és Bill Gates. Egyszer csak lerobban a kocsi.
  Megszólal a hardveres: nézzünk bele a motorházba, nincs-e valami hiba,
  mire a szoftveres: lehet csak a benzin fogyott ki!
  Bill Gates: ugyan, nincs itt semmi gond! Csak szálljunk ki a kocsiból és vissza, majd indítsuk újra!
  :D
 • Agyturbinikusz
  #12
  Fordítva csinálnám, mikor jön ki az autó ami kompatibilis Windows al
 • sárkánylovag
  #11
  Én úgy tudom a régi viccet hogy ül Bill Gates az autóban az autópályán és fékez.
  majd kijön egy kis ablak Are you sure ? (biztos vagy benne ? ) :D
 • M2 #10
  "Az egy gyartohoz kotes gazadasagilag es kenyelmi szempontbol ertheto, de onnantol csak az az egy gyartóóo tud alkatreszt gyartani az adott jarmuhoz."

  Bárki tud gyártani alkatrészt, csak egy adott alkatrész egy adott gyártó autóparkjához fog illeszkedni. Kivétel lehet még ez alól is, ha egy jól sikerült rendszert a többi gyártó is licenszel.
 • csicso82
  #9
  Hatásvadász félrevezető cím. Tény, hogy egyre komplexebbek már az autók is logikus, hogy akár egy külön operációs rendszer kell már oda is.
 • M2 #8
  Srácok! Tényleg nem sikerült elolvasni egy ilyen rövid cikket?

  "MB.OS operációs rendszer"
  "Olyan lesz, mint egy autóknak szánt Windows."

  Segítek értelmezni: Mercedes Benz OS. Saját fejlesztésük, nem MS Windows!

  Pár éves késéssel követik a Teslát, mert kicsit bealudták az elmúlt évtizedeket.
 • barret
  #7
  Szerencsére lehet válogatni,mindenki a saját igényei szerint vásárolhat autót.
 • Thrawn
  #6
  Hogy is volt az a régi vicc? "Ön balesetet szenvedett! Felfújjam a légzsákokat? (Igen, Nem, Mégsem)" Továbbá autópályán 130 km/h mellett lefut a Windows update, majd reboot. Kérdezés nélkül!
  Utoljára szerkesztette: Thrawn, 2020.05.30. 22:49:03
 • CairoJack
  #5
  Én nagyon örülnék neki, ha az autóm szoftverét nem olyanok írnák (MS, Apple, Google) akik képtelenek egy telefont megcsinálni lefagyás nélkül.

  Azt meg pláne nem akarom, hogy " a fékrendszer, a meghajtás-vezérlés és a légzsákok" bármiféle kapcsolatban álljon ezekkel a cégekkel. És rohadtul ne legyen online. Legyen egy teljesen elkülönített, távolról hozzáférhetetlen rendszer.
  Nem örülnék neki, ha hackelgetnék a kocsimat, meg vírusvédelmet kellene rá venni.
  Oké, ha a rádiót feltörik, és a saját zenéim helyett Zámbó Jimmit kell hallgatnom, az is elég kelletetlen, de legalább nem olyan halálos, mintha a kocsim egy kanyarban nem kanyarodik, helyette padló gázzal becsapódik egy betonfalba.
 • TokraFan
  #4
  Windows az autókba... még a a gondolata is nevetséges... nyilván keresik a módját a további kémkedésnek, a spy10-nél gondolom már jól bevált.
 • repvez
  #3
  Ez az egész dolog már kezd megint félremenni még mielött el kezdödne valami.
  Ahány cég anyni féle rendszert akar kifejleszteni, hogy a konkunrencia ne tudja használni, vagy , hogy a felhasználók csak az ö megoldásaikért fizessenek.
  Ezért is van már egy csomo fajta töltö állomás különbözö töltöfejjel, meg ha nem olyan tipusu a kocsid akkor az egyiknek fizetni kell a másiknak nem.
  És természetesen ha eladod a kocsidat és egy másiukat veszel akkor dobhatod ki az egész rendszereet és az uj cég uj rendszerét beszerezned. gondolok itt arra ha saját töltöfejet alakitottál ki a lakásodnál meg elöfizettél pár szolgáltatásra.

  Miért nem lehet egy egységes alapot létrehozni, amit minden elektromos auto ugyan ugy használ mintd hardver mind softver alapon?
  Ezzel megint csak az erőforrásokat pazarolják és egy csomo hibalehetőséget visznek a rendszerbe azáltal, hogy az egyik rendszer nem megfelelöen tud majd együtmüködni a másikkal vagy egy egy fejlesztés késöbb lesz bevezetve .
  Meg igy szétaprozodik a fejlesztes . m,ert ha több ember tudna dolgozni zgyan azon az egy rendszeren talán sokkal fejlettem és jobb lenne, mint ha sok kis csoport probálja megoldani ugyan azt csak más modon.

  Pedig most itt lett volna a lehetősége, hogy tényleg egy uj ésszerü alapokra helyezve reformálják meg az autózást és a közlekedést, de ehelyett ugyan azt a káoszt viszik tovább ahogy eddig csak azért mert önzö és kapzsi modon csinálnak mindent
 • kvp
  #2
  A BMW-nek volt egy regi reklamja az USA-ban:
  "Our hardware runs better without windows."
  https://learnfunfacts.com/2018/02/25/pun-of-the-weak-truth-in-advertizing/

  Viccen kivul alapvetoen ezt mar 1983-ban kitalalta a Bosch es CAN busznak hivjak. Ezt hasznaljak az autok, sot egy csomo motorvonat is (pl. a flirt-ok). Elonye, hogy szabvanyos igy nem egyetlen cegtol fugg, hanem minden gyarto kepes hozza alkatreszeket kesziteni. Nem windows, igy nem a rendszer, csak az egyes komponensek kozotti kapcsolatok adatai vannak definialva. Es ez tobbnyire egy duplikalt rendszer, mint amit egy atlagos repulogepen is latni. (meg biztonsagosabb a regebbi 3-szoros megoldas lenne, de egy auto vagy egy vonat meg tud allni ha valami elromlik)

  Az egy gyartohoz kotes gazadasagilag es kenyelmi szempontbol ertheto, de onnantol csak az az egy gyarto tud alkatreszt gyartani az adott jarmuhoz. Ilyen egyebkent a Tesla is, nekik harom kulon egyseguk van, egy kozponti vezerlorendszer ez iranyitja az autot (meghajtas/fek, toltes/kisutes, szervok), egy onvezeto rendszer (szenzorok, navigacio, automata uzem parancsai) es a szorakoztato rendszer (kijelzok, navigacio grafikus felulete, net, zene, stb.). Valoszinuleg azert vannak kulonvalasztva, mert csak az elsonek kell nagyon megbizhatonak lennie. Az onvezeto rendszer nelkul pl. az osszes autojuk teljesen jol elvan, akar ki is lehet venni. A szorakoztato rendszer pedig nem befolyasolja az auto alapmukodeset, bar elinditani nehez lesz nelkule, de ha tonkremegy, attol meg siman vezetheto az auto amig le nem parkolnak vele.

  Tehat lehet jol is csinalni es a Bosch-nak ez 1983 ota sikerult is, mint ahogy altalaban a Teslak is mukodnek. A BMW-re viszont nem jellemzo, hogy hazon belul fejlesszenek elektronikat, ezt eddig mindig megvettek a beszallitoiktol. (a Bosch egyik leghiresebb termekei a kulonbozo fekrendszerek es 1899-ota vannak jelen Magyarorszagon, tovabba pont ezeket a fekrendszereket itthon gyartjak a fel vilag szamara)
 • Neocortex
  #1
  "a teljes járműre akarjuk kiterjeszteni, a fékrendszertől kezdve a meghajtás-vezérlésen át a légzsákokig"