2
  • kvp
    #2
    A wifi-t a legkonyebb. Alapvetoen barmilyen radioforras bemerheto haromszogelessel es ehhez boven eleg harom iranyithato antenna, fuggolegesen egy haromszogben elhelyezve. Na most ha ezek nem sima mechanikus antennak, hanem elektronikusan scan-nelhetoek (mint az 5G adotornyokon levok), akkor pillanatok alatt barmilyen radioforras megtalalhato viszonyleg pontsan. A cikkben szereplo cegnek raadasul megvan a fejlesztesi es tesztlabor kapacitasa ahhoz, hogy ilyet gyartsanak.

    A dronok eseten a nem realis talajszint feletti magassagban (2 meter folott) mozgo wifi vagy egyeb hasonlo frekvenciaju adovevoket erdemes keresni, mert azok jellemzoen dronok vagy barmi ami "repul". (pl. ablakon kidobott mobiltelefon)

    A bemerhetoseg elleni egyik vedelem a line of sight rendszeru kommunikacio, ami lehet pl. egy iranyitott fenysugar is vagy jellemzoen felszini jarmuvek es rovid hatotavolsagu raketak eseten a vezetekes kommunikacio. Viszont ezek tobbnyire nem szabadon hasznalhto frekvenciasavot hasznalo eszkozok, tehat mas kategoria. Az belteri celu infras dronvezerlo rendszerek jelenthetnek gondot, de azok jellemzoen kis hatotavolsaguak (par tiz meter).

    Sokkal ertelmesebb es egyszerubb megoldas pl. a gsm alapu kommunikacio hasznalata, ami lehetove teszi, hogy a dron kismagassagban kozelitse meg a celt, majd a vedett terulet felett radiokommunikacio nelkuli modba kapcsoljon es korbefotozza amit kell, majd visszaterjen a biztonsagos magassagba es helyre, ahol a tavoli operator visszakapja a vezerlest. Ennel egyszerubb a passziv dron hasznalata, ahol a jel nem megy vissza az operatornak, a dron csak olvassa a kozeli wifi forgalmat es kiszuri a neki szukseges jeleket. Vicces, de a sima 2.4Ghz-es digit szervos vevok is igy mukodnek, tehat radiozaj nelkul repulnek. (csak az adot lehet bemerni, ami viszont lehet egy sima wifi-rc proxy is elore lepakolva)

    A fentiek ellenere a sima hobbi wifi-bluetooth dronosok ellen tokeletesen jo egy ilyen rendszer objektumvedelemre, mert jelzi, hogy merrol kozelit es milyen magassan es akkor mar a jel tipusa alapjan az operator is bemerheto, teljesen automatikusan. Igazabol az a furcsa, hogy nincs ilyen kereskedelmi forgalomban. (ahogy nezem az amerikai homeland security-nek van, szoval katonai valtozatok valoszinuleg leteznek)
  • duke
    #1
    Wifi-t hasznalo dronokat nem hiszem hogy belehetne merni varosi kornyezetben, ahol sok millio wifi uzemel.