2
  • kvp
    #2
    Egyszeru, ha valaki tud 40 orat dolgozni, akkor tudja fizetni a betegbiztositasat, akkor is ha (mivel egeszseges) nem veszi igenybe. Ha megbetegszik, akkor nem tud dolgozni, ezert nem kap ellatast.

    Az Uber fele megoldas azert ennel egy fokkal fejlettebb lenne, gyakorlatilag a regi onsegelyezo korok modjara mukodne, tehat mindenki a befizetesei szerinti ellatasi kategoriaba kerulne es onnan kapna megadott ideju es merteku ellatast. Igy mukodott regen sok amerikai ceg sajat vallalati beteg es nyugdij biztositoja is, de manapsag nem tul nepszeruek, mert a cegvezetes mindig ellopta beloluk a penzt.

    Az Uber is csak azert probalkozik, hatha megussza a kaliforniai betiltast. Ugyanis ha fel kell venniuk fel vagy teljes allasba az embereket, akkor nem eri meg mukodtetni a gazdasagi modelljuket, ami az adozas elkerulesere es a jarulekok atharitasara epul. A teljes profitjuk ezen a ket tetelen realizalodik, ezek nelkul csak sima taxitarsasagkent mukodnenek, ami viszont nem termel eleg hasznot.

    ps: A nemet kurzarbeit rendszer most jol jonne nekik, ahol az allam kipotolna a minimalber szintjere az alulfizetett reszmunkaidosok jovedelmet. (az allam fizetne kb. 4/5-et a bereknek)
  • camper
    #1
    Ez milyen elegáns világnézet, aki a legnagyobb bajban van annak kell a legtöbbet dolgoznia, ha ellátásra vágyik.