3
  • kvp
    #3
    A paypal checkout rendszere ilyen. Nem kell a webaruhazba belepni, csak bedobalni a kosarba amit akarunk es ha az aruhaz tamogatja, akkor mar ki is tudom fizetni a paypal oldalan amit vettem. Hatalmas elony, hogy csak az email cimemet kapjak meg, meg a paypal-nak megadott szallitasi cimet es nevet. Ami lehet pl. a munkahely cime is. (home office eseten persze otthoni cim) Igy a bolt csak a paypal-os email cimem es a szallitasi cimem tudja, de se a nevem, se a tenyleges lakcimem, se a bankkartyaadataimat nem kapja meg. Sokkal egyszerubb mint regisztralni es drukkolni, hogy nem hasznaljak fel masra vagy adjak el az adatokat. A 90%-nyi biztonsag miatt aggodo is pont errol beszel. Tehat nem idegesito, hanem egyszeruen nem biztonsagos ismeretlen boltba regisztalni. Az, hogy kenyelmesebb es gyorsabb is egy kulso megbizhato(bb) szolgaltatot hasznalni, mar csak mellekhatas.

    ps: Miert tiltjak ezt egyre tobb helyen? Mert a paypal szamlan lehet mashonnan atutalt penz, tehat bankkartya es valodi szemelyazonossag nelkul is lehet(ett) hasznalni. Ez volt az eredeti celja, hogy a bankok altal visszautasitott szegeny ugyfelek is tudjak hasznalni. Cserebe viszont a paypal-ra erkezett jovedelmeket az ember ugy tudta elkolteni, hogy nem volt nyoma. Ezert is tiltjak egyre tobb allamban az anonim hasznalatot, mint boltokban, mind online szamlrarendszerek eseten. (lasd: EU-s penzmosasrol szolo torveny, amerikai terrorellenes torveny, stb.) Az, hogy a penzmosok es a terroristak is igy szallitottak a penzuket nem jelenti azt, hogy sok kisember nem hasznalta adoelkerulesre ezt az opciot, ami igy megszunt. Kenyelmes is volt, meg gazdasagos is. Viszont a bankkartyahoz kotott rendszer meg egyelore mukodik es egyszeru is. Ha tovabb szigoritjak (pl. ketfaktoros autentikacioval) vagy limitaljak (csak a lakcimre lehet kerni a csomagot), akkor egy ido utan nem fogja megerni hasznalni, mert tul maceras lesz. Ezt kezdik el erezni egyre tobb helyen az USA-ban is es az EU-ban is e fele haladunk. A facebook megprobalta kijatszani a szabalyozasokat a sajat penz bevezetesevel, de ugy nez ki, hogy az osszes fenti torvenyen (meg meg par masikon) is fennakadtak.
  • Palinko
    #2
    Biztos nagyon életbevágó lehet az a vásárlás ahol ilyesmiért már nem regisztrálnak :D

    Oké mi nem abba a régióban élünk de a magyarországi meg szerbiai webáruházaknál is inkább azt láttam hogy mindenél van bejelentkezés nélküli rendelés leadás minél gyorsabban ahol tényleg minimális infót töltenek ki. Mivel ezek a webáruház scriptek elég globálisak, gondolom ott sincs másképp, ha csak nem kényszeríti a törvényi szabályzás valami másra őket.

    Most tényleg mit akarnának hogy legyen a gépükön meg a mobiljukon NFC chip aztán betennék a webáruházban a kosárba, hozzáérintenék a kártyát azt már jönne is holnap a futár vele, mert a kártya adatokkal átküldené név lakszám telefonszám stb. Aztán holnap meg jönne cikk az adatkezelési biztonsági aggályokról :DDD
  • gombabácsi
    #1
    óó a jóléti világ problémái...